Αρχική » Βιβλιοπαρουσίαση: “Το γραφειοκρατικό σκότος” της Ι. Τσιβάκου (20-11-13)

Βιβλιοπαρουσίαση: “Το γραφειοκρατικό σκότος” της Ι. Τσιβάκου (20-11-13)

από admin

GRAFEIOKRATIKO_INVITATION

Οι εκδόσεις Ι. Σιδέρη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιωάννας Τσιβάκου, Το γραφειοκρατικό κόστος, Ο Χρόνος του Νόμου, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου & ώρα 19:00 στην αίθουσα του περιοδικού Άρδην, Ξενοφώντος 4, 6ος όροφος, πλησίον πλ. Συντάγματος. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βασίλης Καραποστόλης, Καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Αντώνης Μακρυδημήτρης, Καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονίζει και σχολιάζει ο Δημήτρης Ποταμιάνος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ποιος είναι ο Xρόνος των θεσμών που ορίζει τελικά τη ζωή μας; Με τι τρόπο εισχωρεί στις συναλλαγές μας με τους άλλους, ιδίως σε όσες έχουν να κάνουν με το κράτος, διαμορφώνοντας συμπεριφορές και σχέσεις;

Το Γραφειοκρατικό Σκότος αποκαλύπτει πως όχημα για τις κοινωνικές διεισδύσεις του θεσμικού χρόνου είναι ο Nόμος, ενώ το περιούσιο πεδίο για τον εγχρονι-σμό του Νόμου και την εκνομίκευση του Χρόνου είναι η Γραφειοκρατία. Όσοι δεν πειθάρχησαν στις απαι-τήσεις της, όπως η ελληνική δημόσια διοίκηση, παρέ-μειναν στα περιθώρια των κοινωνικών συστημάτων που ανέδειξε η νεωτερικότητα, παλεύοντας σήμερα να προσαρμοσθούν στις ταχύτητες ενός Χρόνου που υπαγορεύει τις προσταγές του Νόμου.

Αξιοποιώντας τις αλληλεπιδράσεις του Νόμου και του Χρόνου, όπως προβάλλουν από την εμπειρία και τον φιλοσοφικο-κοινωνικό στοχασμό, το κείμενο εντρυφά στα αίτια που συνέβαλαν για εκατόν ογδόντα περίπου χρόνια στην παραμόρφωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το αν-θρώπινο δυναμικό της, το εμποτισμένο με οικογενει-ακά ήθη και ρομαντικά ιδεώδη, να προσλάβει τελικά τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά του αδιάφορου και αδρανούς εργαζομένου.

Παρόλα αυτά, η διεξοδική ανάλυση αλλά και οι αντλούμενες πληροφορίες από την παγκόσμια πρακτική παροτρύνουν τον αναγνώστη να διαλογισθεί πάνω στις δυνατότητες για την έξοδο όχι μόνο της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της ελλη-νικής κοινωνίας από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περι-πέσει.

tsivakouA3afisa

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ