Αρχική » Νέα κυκλοφορία: 40 χρόνια κατοχή 40 χρόνια αγώνας

Νέα κυκλοφορία: 40 χρόνια κατοχή 40 χρόνια αγώνας

από admin

SAK12

Λεύκωμα: 40 χρόνια κατοχή 40 χρόνια αγώνας

Εκδότες: Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου (Σ.Α.Κ) & Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο (Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.)

Έτος Εκδοσης: 2013

Τιμή: 25 ευρώ*

Σελ. 287

Από το εισαγωγικό σημείωμα των εκδοτών

Σαράντα χρόνια τουρκικής κατοχής της βόρειας Κύπρου, σαράντα χρόνια αγώνων για την απελευθέρωση. Μια έκθεση πολιτικής αφίσας που αναφέρεται στους αγώνες ενός ολόκληρου λαού δεν θα μπορούσε να περιορίζεται σε μια πολιτική ή καλλιτεχνική εκδήλωση. Η πρωτοποριακή Έκθεση Αφίσας που διοργάνωσαν το Σωματείο «Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου» (ΣΑΚ) και η Συντονιστική  Επιτροπή Υποστήριξης του Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο (ΣΕΥΑΕΚ) καθώς και το Λεύκωμα που κρατάτε στα χέρια σας, αποτυπώνουν τους αγώνες τριάντα οκτώ χρόνων Ελλήνων της Κύπρου και της Ελλάδας. Είναι γνωστή η στήριξη του ελληνικού λαού με τα αλλεπάλληλα και δυναμικά συλλαλητήρια και εκδηλώσεις, με θύματα διαδηλωτές, στον ιστορικό αγώνα της ΕΟΚΑ για την αποτίναξη της βρετανικής αποικιοκρατικής τυραννίας.
Η Έκθεση Αφίσας, που ήταν ιδέα της ψυχής και πρωτεργάτιδας του ΣΑΚ κ. Ευανθίας Μηλιώτη-Τσόκα, καλύπτει τα χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής από τον Ιούλιο του 1974 μέχρι σήμερα. Οι αγώνες των Ελλήνων είναι αγώνες για την ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής – κατοχής.  Η μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων για την Κύπρο απέδειξε ότι αναπτύχθηκε ένα θετικό και ενωτικό κλίμα ανάμεσα στους Έλληνες της Κύπρου και της Ελλάδας μετά το Όχι του αείμνηστου ιστορικού ηγέτη Τάσσου Παπαδόπουλου και του γενναίου λαού της Κύπρου. Σπάζοντας τα φράγματα των πολιτικών κομμάτων, το 76% των Ελληνοκυπρίων καταψήφισαν το Σχέδιο Ανάν τον Απρίλη του 2004. Η απόρριψη του επαίσχυντου αυτού σχεδίου απέτρεψε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και λειτούργησε ως προστατευτική ασπίδα ενάντια στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Θράκη.
Ενδεικτικό της αλληλεγγύης, της σύμπνοιας και της συμπόρευσης του ελληνικού και κυπριακού λαού αποτέλεσε και η εκδηλωθείσα αυθόρμητη αντίδραση των Κυπρίων για στήριξη (υλική και ηθική) του πολλά δοκιμαζόμενου, ελληνικού λαού, μόλις εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Το 2004, όταν η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, ήταν επιτακτική ανάγκη να επισημανθεί ότι η ένταξη της Κύπρου δεν αποτελούσε ούτε  πανάκεια για την Κύπρο ούτε σωτηρία για την Ελλάδα. Μόνο οι κοινοί αγώνες Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών θα μπορούσαν να φέρουν σε αίσιο πέρας την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου.
Το Λεύκωμα της Έκθεσης Αφίσας, μαζί με τα ποιήματα και τα παιδικά έργα που το συνοδεύουν, καθώς και το παράρτημα για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, απεικονίζουν τη μαρτυρική Κύπρο, και προβάλλουν τον πόθο και τον αγώνα του κυπριακού λαού για δικαίωση και λευτεριά, αλλά και την αναγκαιότητα κοινού αγώνα Ελλάδας και Κύπρου. Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι οι ζωγραφιές για την εισβολή μέσα από τα μάτια  των παιδιών, όπως εκείνη με τις μαυροφορεμένες γυναίκες με τα κενά πρόσωπα –αντίγραφα του λευκώματος που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα– είναι παραπάνω από συνταρακτικές.
Το Λεύκωμα της Έκθεσης Αφίσας συμβάλλει, στο μέτρο που του αναλογεί, στο να μείνει ζωντανή η επιταγή του 1974: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Υπενθυμίζει στους Ελλαδίτες τη θυσία στην οποία οικοδομήθηκε η μεταπολιτευτική δημοκρατία μας και τιμά τους διαχρονικούς αγώνες του κυπριακού λαού, που επισφραγίζονται με τις θυσίες του Ισαάκ και του Σολωμού και το ιστορικό ΟΧΙ του κυπριακού Ελληνισμού στο Σχέδιο Ανάν (76%), ως βαριά παρακαταθήκη για το μέλλον.
Η ΣΕΥΑΕΚ και το ΣΑΚ, προσηλωμένοι στην κοινή μοίρα των δύο λαών και το χρέος που τους ενώνει, δεν μπορεί παρά να συμβάλλουν, με όλες τις δυνάμεις τους, στην υπόμνηση του Χρέους αυτού. […]

*Τα έσοδα από το παρόν λεύκωμα θα πάνε για τους σκοπούς των σωματείων ΣΑΚ & ΣΕΥΑΕΚ, τη διανομή του λευκώματος έχουν οι Εναλλακτικές Εκδόσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Βασίλης Μπαρτάς 15 Νοεμβρίου 2013 - 12:07

Η Κύπρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Εθνικού κορμού όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα. Από τους Οθωνούς ως την Αμμόχωστο χτυπάει η ίδια Ελληνική καρδιά. Όσα χρόνια κι αν περάσουν το Προδοτικό Έγκλημα εις βάρος της Κύπρου το 1974 δεν θα ξεχαστεί μέχρι την τελική δικαίωση! Θα γίνει κάποια εκδήλωση για την παρουσίαση αυτού του σημαντικού βιβλίου και αν ναι, που και πότε; Παρακαλώ ενημερώστε μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ