Αρχική » Εσείς που θα πάτε χειμερινές διακοπές; Στην Ελβετία ή στην Βασιλίτσα;

Εσείς που θα πάτε χειμερινές διακοπές; Στην Ελβετία ή στην Βασιλίτσα;

από admin

Του Δημήτρη Μπούσμπουρα

Το μέτρο που εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση για τις χειμερινές διακοπές μετά την Καθαρά Δευτέρα θυμίζει τον Αλογοσκούφη. Η διαφαινόμενη σαν παγκόσμια τότε οικονομική κρίση γινόταν αντιληπτή σε όλους, αλλά ο υπουργός οικονομικών διάλεξε την φυγή προς τα εμπρός.  Έδωσε κίνητρα για φτηνότερα αυτοκίνητα για να μαζέψει δασμούς και για να στηρίξει τους εισαγωγείς φίλους του και τις γερμανικές βιομηχανίες.

Τώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων πρότεινε να κάνουμε χειμερινές διακοπές για να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Αφού η Ελλάδα,  με τα προγράμματα Leader και άλλα παρόμοια, γέμισε ξενώνες στις αγροτικές και ορεινές περιοχές ,στρέφοντας στην κατασκευή τους το μεγαλύτερο ποσό των διαθέσιμων χρημάτων για την διαφοροποίηση του γεωργικού εισοδήματος, αντί για παραγωγικές, καινοτόμες επενδύσεις και ενίσχυση των δικτύων διάθεσης των γεωργικών συνεταιρισμών, σήμερα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του τι να κάνει αυτά τα κτήρια.  Καθώς ,  οι νέοι αυτοί ξενοδόχοι, απευθύνονταν κυρίως σε έλληνες αντιμετωπίζουν σήμερα τεράστιο πρόβλημα και οι τράπεζες είναι έτοιμες για κατασχέσεις. Μια λύση που φάνηκε λογική στην κυβέρνηση είναι οι χειμερινές διακοπές.

Και όντως κάποιοι θα πάνε. Ο κύκλος αυτών που το σκέφτηκαν. Και τα βόρεια προάστια, ένα ποσοστό μικρότερο από 10%. Οι υπόλοιποι τι θα κάνουν; Κάποιοι μπορεί να πάνε στους παππούδες στα χωριά. Κάποιοι δεν θα ξέρουν που να αφήσουν τα παιδιά τους, αν δουλεύουν και οι δύο γονείς. Και κάποιοι άνεργοι που μένουν στο σπίτι,  θα βρουν την ευκαιρία να διαβάσουν τα παιδιά τους. 

Σε μια συνάντηση για τα ορεινά οικοσυστήματα οι βόρειοι  ευρωπαίοι είχαν μείνει έκπληκτοι από τα βουνά της Ελλάδας, τα δάση και την ύπαρξη πολύ περισσότερων αρκούδων από τα δικές τους εκτεταμένες περιοχές. Νόμιζαν ότι η Ελλάδα είναι μόνο νησιά σαν την Μύκονο και τοπία ελαιώνων. Μας ρώτησαν κάποια στιγμή αν υπάρχουν χειμερινές διακοπές στην Ελλάδα για σκι. Τους είπαμε όχι. Εμείς περιμένουμε την Άνοιξη, να λουλουδιάσει όλη η φύση, κάτι που δεν συμβαίνει στον τόπο τους. Να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα και να κάτσουμε τότε όσο μπορούμε μαζί με τους δικούς μας. Γιατί, ναι, θα πάνε στον επιτάφιο και στην ανάσταση ακόμη και οι άθεοι, βιώνοντας το αίσθημα της κοινότητας . Ενώ στην βόρεια Ευρώπη, το Πάσχα έχει μικρότερη σημασία από την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος που είναι και αργία. 

Κάποιοι όμως στην Ελλάδα δεν καταλαβαίνουν που βρισκόμαστε, ούτε στον χρόνο ούτε στον χώρο. Ζουν ακόμη στην εποχή της ψεύτικης ευημερίας, δεν τους έχει αγγίξει πραγματικά η κρίση και πιστεύουν ότι πρέπει να είμαστε σαν τους βόρειους ευρωπαίους σε όλα. Δεν καταλαβαίνουν ότι έχουμε έναν άλλο πολιτισμό. Ότι, ψάχνουμε να βρούμε την χαμένη μας κοινότητα στις διακοπές προτιμώντας το από το να σχεδιάζουμε το πακέτο των διακοπών μας. Δεν καταλαβαίνουνε ότι ζούμε σε άλλο κλίμα και ότι πάντα στην Ελλάδα η δουλειά ξεκινούσε πολύ νωρίς και σταματούσε το μεσημέρι με την ζέστη. Δεν καταλαβαίνουν ότι η κρίση είναι τόσο βαθιά. Το μυαλό τους είναι σαν του Λιάπη που τα βρήκε όλα εύκολα και πάει διακοπές στην Άπω Ανατολή, κλέβοντας φόρους.

Όχι κύριοι, δεν θα πάμε διακοπές. Γιατί δεν έχουμε και ακόμη περισσότερο γιατί περιμένουμε την χαρμολύπη της Μεγάλης Παρασκευής. Και θα περιμένουμε να καταρρεύσετε, σαν την κυβέρνηση του υπουργού οικονομικών που έπαιζε τένις όταν τα σύννεφα πύκνωναν πάνω από την χώρα .   

Δημήτρης Μπούσμπουρας

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ