Αρχική » Ενθουσιώδεις μεσολαβητές

Ενθουσιώδεις μεσολαβητές

από admin

2013_04_30_03_51_03__85d9d5de3d18475f98228b91bb655764

Ο πρώην ειδικός διαμεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο

ΕΧΟΥΝ και την πλάκα τους οι διάφοροι μεσολαβητές, που εμφανίζονται κατά καιρούς σαν μετεωρίτες και νομίζουν ότι όσα μας λένε τ΄ ακούμε για πρώτη φορά κι ότι αυτοί είναι πιο ικανοί από τους προηγούμενους και θα λύσουν το Κυπριακό με τον ενθουσιασμό του πρωτόπειρου.

Όπως κάνει αυτή την εποχή ο Αμερικανός πρέσβης, που δουλεύει μερακλωμένος στο παρασκήνιο και κάνει απανωτές δηλώσεις για το καλό μας, πότε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πότε για την οικονομική ανάπτυξη που θα φέρει η λύση και πότε για τις δύο κοινότητες που πρέπει να δουλέψουν για να επανέλθει η εμπιστοσύνη. Μάλλον, δεν θα πρόσεξε ότι από τα ίδια μονοπάτια πέρασαν προηγουμένως πολλοί άλλοι, ανάμεσα τους και ο ικανότερος όλων ο αείμνηστος Χόλμπρουκ, που έλεγαν τα ίδια κι έκαναν τις ίδιες παρεμβάσεις και κατέβαζαν τις ίδιες και παρόμοιες ιδέες, μέχρι και τις ίδιες επαναπροσεγγιστικές διαλέξεις και σεμινάρια οργάνωναν στις δύο πλευρές της γραμμής Αττίλα, αλλά αποτέλεσμα δεν είδαμε. Γιατί ακριβώς, αγνοούσαν ή και σκέπαζαν με αερολογίες, τη γραμμή Αττίλα.

Κι ο Ντάουνερ, που τα τελευταία χρόνια έδινε την εντύπωση ότι έχει τη λύση στο τσεπάκι, αλλά προχτές μας αποχαιρέτησε με μια διάσκεψη Τύπου στην οποία αποκάλυψε πού οφείλεται η αποτυχία όλων.

Μίλησε για την ανάγκη «να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων» και για το ότι «η ευθύνη για την επιτυχία εξαρτάται από τον κυπριακό λαό και τους Κύπριους ηγέτες». Αλλά, δεν είπε λέξη για την ουσία του προβλήματος, για την κατοχή και για το ρόλο και τα σχέδια της Τουρκίας.

Νομίζουν, κι αυτός και ο ενθουσιώδης Αμερικάνος πρέσβης, όπως και όλοι οι προηγούμενοι μεσολαβητές, ότι το πρόβλημα είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα είναι αν αυτοί στρέψουν την προσοχή τους στους νεοσουλτάνους της Άγκυρας και τους πείσουν να αλλάξουν τη στρατηγική τους για κηδεμόνευση όλης της Κύπρου. Τι να την κάνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους οι δυο κοινότητες; Μήπως το πρόβλημα είναι να συμφωνήσουν στα συστατικά του χαλλουμιού; Αν παραμένει στο κεφάλι τους η Άγκυρα και οι μεσολαβητές απλώς προσπαθούν να την κρύβουν με μεταξωτές κορδέλες, σε βιώσιμη λύση δεν πρόκειται να φτάσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Common sense 1 Απριλίου 2014 - 20:15

Μα ο σκοπός είναι ακριβώς αυτός αγαπητέ Αρίστο να μη φθάσουμε ποτέ σε λύση ώστε οι μεσολαβητές σε όλα τα επίπεδα από το ατομικό μέχρι το εθνικό και το διεθνές να παραμένουν εσσαεί μεσολαβητές τους οποίους οι δύο πλευρές καλοπιάνουν για να τους φέρουν με το μέρος τους….
Με λίγα λόγια σε απλά αγγλικά “divide and conquer” δηλ….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βασίλης Μπαρτάς 1 Απριλίου 2014 - 22:25

Σωστό άρθρο που βάζει το Εθνικό θέμα της Κύπρου στις ορθές βάσεις του. Να δούμε επιτέλους οι πολιτικές ηγεσίες σε Ελλάδα και Κύπρο θα θέσουν από κοινού το θέμα, στους απέναντι και στους διάφορους μεσολαβητές, επί των πραγματικών διαστάσεων δηλ. της παράνομης Στρατιωτικής Εισβολής και Κατοχής της Μεγαλονήσου από την Τουρκία!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ