Αρχική » «Δεν πληρώνω έκτακτη εισφορά»

«Δεν πληρώνω έκτακτη εισφορά»

από admin

του HerrK.
herrkstories.wordpress.com

Η χθεσινή συζήτηση στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα έθιξε πρακτικά ζητήματα που ανακύπτουν για κάποιον που δεν θέλει να πληρώσει τους έκτακτους φόρους – είτε γιατί δεν έχει είτε γιατί θεωρεί ότι αυτό αντιβαίνει προς τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Οι ομιλητές (1 λογιστής, 1 εφοριακός και 1 δικηγόρος) ήταν διαφωτιστικοί. Μεταφέρω τα συμπεράσματα:

Εκτακτη εισφορά (η πρώτη δόση οφείλεται έως 30.9). Αν δεν πληρωθεί οι μόνες συνέπειες είναι:

– δεν μπορείς να πάρεις φορολογική ενημερότητα, πχ για αγοραπωλησία ακινήτου. Η λύση, αν την χρειάζεσαι άμεσα, είναι να ζητήσεις ενημερότητα πριν τις 30.9!

– πρόστιμο 1% το μήνα. Αν καθυστερήσεις λοιπόν πχ 3 μήνες ποσό 300 ευρώ χρεώνεσαι 9 ευρώ – αμελητέο αν σκεφτείς το κέρδος από την άρνηση πληρωμής.

(απειλή για βαρύτερες κυρώσεις υπάρχει μόνο για ποσά άνω των 5.000 ευρώ)

Φόρος ακίνητης περιουσίας. Ο πρώτος λογαριασμός της ΔΕΗ που περιέχει το φόρο θα έρθει τον Οκτώβριο. Το ρεύμα μπορούν να το κόψουν 85 ημέρες μετά την επίδοση του λογαριασμού που δεν έχει εξοφληθεί (θα είναι κραυγαλέα παράνομο αλλά είναι πιθανόν να το κάνουν). Μπορούμε λοιπόν να αναβάλουμε την πληρωμή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011. Μέχρι τοτε ελπίζουμε να έχει καταρρεύσει η κυβέρνηση. Φροντίζουμε, εφόσον μπορούμε, να έχουμε εξοφλήσει τους προηγούμενους λογαριασμούς.

Η αποστολή δηλώσεων προς τη ΔΟΥ δεν βοηθά σε κάτι, σύμφωνα με τους ομιλητές.

Υπενθυμίζεται ότι τά έσοδα από τους φόρους αυτούς δεν καταλήγουν στο ταμείο της Ελλάδας, αντιθέτως η είσπραξή τους καθυστερεί τη λύση του δράματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

4 ΣΧΟΛΙΑ

ange-ta 26 Σεπτεμβρίου 2011 - 18:25

1% το μήνα είναι 12% το χρόνο. Επιτόκιο πιστωτικής κάρτας!

Πολύ βαρύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Herr K. 27 Σεπτεμβρίου 2011 - 11:00

Το θέμα είναι να ασκηθεί πίεση για λίγους μήνες, Αnge-ta. Δεν έχουμε άλλο αποτελεσματικό μέσο εκτός από την άρνηση πληρωμών – όπου μπορούμε και όπου δεν στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ange-ta 29 Σεπτεμβρίου 2011 - 00:36

δεν έχω αντίρρηση, προφανώς, απλώς λέω ότι το 1% δεν είναι μικρό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 29 Σεπτεμβρίου 2011 - 09:55

ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΜΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΑ 1.200 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ.
Θα τα κρατήσω γιατί θα μου χρειαστούν αύριο, αφού αυτοί που μου τα ζητάν δεν εγγυώνται ότι αύριο θα παίρνω τον μισθό μου, ή αν θα είμαι στη δουλειά ή την εφεδρεία. Δεν θα πληρώσω ούτε με την επιφύλαξη, γιατί κι αν δικαιωθώ από τα δικαστήρια δεν είμαι σίγουρος αν θα ζω ακόμα ή αν θα ζει η ελληνική πολιτεία ακόμα. Για το ποσό αυτό το ρίσκο που παίρνω είναι ένα πρόστιμο 12 ευρώ τον μήνα. Αντέχω να τα δώσω. Να δούμε αν αντέχουν κι αυτοί χωρίς τα 1.200 που μου ζητάνε. Το ίδιο θα κάνω και με τον φόρο στην απόδειξη της ΔΕΗ. Αν μου κόψουν το ρεύμα θα το επανασυνδέσω μόνος μου. Είναι μια αναμέτρηση αντοχών. Τι περιμένω να κερδηθεί; Να διασώσω ότι μπορώ από το διαρκώς μειούμενο εισόδημα μου. Να τους δώσω να καταλάβουν ότι δεν είμαστε πρόβατα που υπομένουν διαρκές άρμεγμα και κούρεμα. Να τους κάνω (αυτούς ή τους άλλους που θάρθουν αύριο) λιγότερο αισιόδοξους ότι μπορούν να αφαιμάσσουν συνεχώς τους ίδιους. Στην καλύτερη περίπτωση να συμβάλλω να ξεκουμπιστούν αυτοί κι οι εργοδότες τους.
Ως τώρα πλήρωνα δίχως ούτε μια μέρα καθυστέρηση τους φόρους μου, με την πεποίθηση ότι αποτελούν υποχρέωση μου ως πολίτη που μου δίνει το δικαίωμα να διεκδικώ παιδεία, υγεία, πρόνοια, ασφάλεια. Όμως τώρα αντιλαμβάνομαι ότι η πρόσφατη φοροεπιδρομή τη στιγμή που όλα αυτά τα δημόσια αγαθά κατεδαφίζονται, δεν είναι παρά μια λεηλασία των οικογενειακών αποθεμάτων των Ελλήνων, όχι για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά για να πάρουν ότι μπορούν πριν η προδιαγεγραμμένη χρεοκοπία γίνει γεγονός, και μετά να μας δώσουν την κλωτσιά που θα μας βουλιάξει στα σκατά. Τι να το κάνω αν η Ελλάδα δεν βγει από το ευρώ αν βγουν τα ευρώ από την Ελλάδα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ