Αρχική » Γιατί δεν πρέπει να “φύγει” ο Χριστόφιας…

Γιατί δεν πρέπει να “φύγει” ο Χριστόφιας…

από admin

Του Σάββα Π. Μαστραππά

Μετά από την κατάθεση του Προέδρου της Κ.Δ. στην μονομελή(!!!) επιτροπή που ερευνά την υπόθεση της 11ης Ιουλίου στο Μαρί, προέκυψε (εκτός των άλλων) μια νέα παράμετρος, η οποία σαφώς και θα πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά, από όσους ανησυχούν για τον τρόπο που ο κ. Χριστόφιας διαχειρίζεται το εθνικό μας θέμα.

Η ακροαματική διαδικασία μας φανέρωσε τα εν γένει χαρακτηριστικά της προσωπικότητας – ψυχοσύνθεσης του κ. Χριστόφια, όπως αυτά εκδηλώνονται υπό συνθήκες σχετικής και μόνον πίεσης.

 Δεν είμαστε βέβαια ψυχολόγοι και προφανώς είναι δουλειά των ειδικών να αναλύσουν εις βάθος το θέμα με σκοπό να εξάγουν επιστημονικότερα – ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Είμαστε όμως βέβαιοι ότι τόσο η τουρκική πλευρά, όσο και οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ, καθώς και των υπολοίπων, που θέλουν να έχουν λόγο επί του εθνικού μας θέματος έχουν λάβει υπ’ όψιν τον παράγοντα αυτό. Όχι μόνον έχουν αξιολογήσει το «ψυχογράφημα» του Προέδρου, αλλά έχουν ήδη καταστρώσει και σχέδια διαχείρισης κατά περίπτωση.

Το πέρας της διαδικασίας απέδειξε ακόμα και στους πιο δύσπιστους την γύμνια του ηγέτη. Παρέδωσε σε κοινή θέα (δυστυχώς και προς τους εχθρούς της Κύπρου) έναν ευθυνόφοβο άνθρωπο, που δεν μπορεί να βαστάξει στους ώμους του τις προκλήσεις που υπάρχουν για την διακυβέρνηση της ημικατεχόμενης Κ.Δ. Η ακροαματική διαδικασία με θλιβερό και δυσάρεστο τρόπο έδειξε πως ο Πρόεδρος υποτιμά την νοημοσύνη ενός ολόκληρου λαού με απίστευτη ελαφρότητα συνείδησης.

Το σημαντικότερο που προέκυψε ήταν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να αντέξει στην ψυχολογική πίεση. Είδαμε πως διαχειρίστηκε την σχετική μόνο πίεση που ασκήθηκε από την επιτροπή και το κοινό (διαμαρτυρόμενους πολίτες και συγγενείς των θυμάτων). Είδαμε πως αντέδρασε.

Βρισκόμαστε εν όψει (αν κάτι δεν αλλάξει στον γεωπολιτικό μας περίγυρο με το θέμα των γεωτρήσεων) ενός δύσκολου Οκτώβρη. Αν ο Πρόεδρος πάει στην τριμερή διάσκεψη θα εξασκηθούν στο πρόσωπό του αφόρητες πιέσεις. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ανάλογες διαπραγματευτικές τακτικές και πιέσεις που έλαβαν χώρα στο Μπούργκεστοκ, όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο Ανάν, είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι ο Πρόεδρος δεν θα τις αντέξει.

            Επιπλέον στα αρνητικά του Προέδρου θα πρέπει να συνυπολογισθούν, οι ιδεολογικές του αγκυλώσεις, η ανεπαρκής διαπραγματευτική του τακτική, καθώς και η ξεπερασμένη ειδικά από τις σημερινές γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές συνθήκες της περιοχής μας, στρατηγική του στο Κυπριακό.

Όλα αυτά με πρώτιστο αδύνατο σημείο του την μη αντοχή του στην ψυχολογική πίεση συγκροτούν ένα αρνητικό εκρηκτικό μείγμα. Το μείγμα αυτό θα έχει ισχύ πολλαπλάσια των 98 εμπορευματοκιβωτίων του Μαρί, και μπορεί να τινάξει άνετα στον αέρα εκ θεμελίων την Κ.Δ.

Λόγοι εθνικής επιβίωσης επιβάλλουν να εξασκηθεί συντονισμένη πίεση προς τον κ. Χριστόφια να μη φύγει για την Βιέννη.

Η Βουλή, τα κόμματα, το εθνικό συμβούλιο, η Εθναρχούσα Εκκλησία έχουν πιστεύουμε ένα επιβεβλημένο ρόλο να επιτελέσουν.

Τέλος οι ενεργοί και ευαίσθητοι πολίτες αυτοί που συναθροίστηκαν έξω από το Προεδρικό μέγαρο επί μέρες, πρέπει να δώσουν ένα νέο ραντεβού αυτή τη φορά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Ως ύστατη λύση να καταλάβουν ειρηνικά καθήμενοι οκλαδόν τον δίαυλο πέριξ του προεδρικού αεροσκάφους με σκοπό να το εμποδίσουν να τροχοδρομήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ