Αρχική » Συναγερμός στα σύνορα της Τουρκίας και στη Βαγδάτη

Συναγερμός στα σύνορα της Τουρκίας και στη Βαγδάτη

από Άρδην - Ρήξη
ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

Άπό το Έθνος

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Συρία και το Ιράκ με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να αναχαιτίζονται σχεδόν στο…. παρά πέντε πριν φτάσουν στη Βαγδάτη.

Συναγερμός στα σύνορα της Τουρκίας και στη Βαγδάτη

Ταυτόχρονα προελαύνουν επί συριακού εδάφους απέχοντας μόλις 5 χιλιόμετρα από την κουρδική πόλη της Συρίας Αϊν αλ-Αραμπ (Κομπάνι στα κουρδικά), στα σύνορα με την Τουρκία και τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στη Συρία, ενώ ρουκέτες του ISIS έπληξαν για πρώτη φορά το κέντρο της πόλης.

Τουλάχιστον 15 τουρκικά άρματα μάχης, μερικά με τα πυροβόλα τους στραμμένα προς το συριακό έδαφος, και τεθωρακισμένα οχήματα πήραν θέσεις σε λόφο που δεσπόζει της πολιορκημένης πόλης, καθώς δύο τουλάχιστον οβίδες έπεσαν σε τουρκικό έδαφος. Νωρίτερα, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως απάντησε με πυρά την Κυριακή, όταν δύο βλήματα όλμου έπεσαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Στο μεταξύ, κι ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη θέση του ότι οι αεροπορικές επιδρομές δεν μπορούν από μόνες τους να τερματίσουν τη δράση των τζιχαντιστών και προέβαλε εκ νέου την πρόταση για χερσαίες επιχειρήσεις, η τουρκική εθνοσυνέλευση θα συζητήσει αύριο ένα σχέδιο απόφασης για στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία. Μια τέτοια απόφαση θα επέτρεπε στην Τουρκία να συμμετάσχει στον συνασπισμό που έχει σχηματισθεί εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ιρακινοί στρατιώτες κατάφεραν να αναχαιτίσουν τους τζιχαντιστές που απειλούσαν να καταλάβουν τη Βαγδάτη

Ιρακινοί στρατιώτες κατάφεραν να αναχαιτίσουν τους τζιχαντιστές που απειλούσαν να καταλάβουν τη Βαγδάτη

Την ίδια ώρα συνεχίζονται αμείωτοι οι βομβαρδισμοί με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να έχουν βομβαρδίσει αποθήκες σιτηρών και μύλους στη βόρεια πόλη Μανμπίτζ. «Οι επιδρομές στη Μανμπίτζ είχαν θύματα μόνο αμάχους και όχι μαχητές», δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την αρχή των βομβαρδισμών έχουν σκοτωθεί 211 τζιχαντιστές και 22 πολίτες. Το Πεντάγωνο απάντησε πως στόχος ήταν στρατιωτικά οχήματα του ISIS που ήταν στην περιοχή και πως δεν έχει καμία αναφορά για άμαχους νεκρούς.

Τουρκικά άρματα μάχης με τις κάννες στραμμένες προς το συριακό έδαφος

Τουρκικά άρματα μάχης με τις κάννες στραμμένες προς το συριακό έδαφος

Επίσης, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν εργοστάσιο φυσικού αερίου στην ανατολική Συρία το οποίο ελέγχουν οι τζιχαντιστές, έξω από την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ τραυματίζοντας πολλά μέλη του ΙΚ, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Η Δαμασκός, στο μεταξύ, φαίνεται να δίνει εμμέσως το πράσινο φως στις επιδρομές επί συριακού εδάφους, μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, στην παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι η χώρα του τάσσεται στο πλευρό της διεθνούς προσπάθειας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Κι ενώ δεν καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές, προειδοποίησε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης την ώρα που ορισμένες χώρες υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση από την οποία «η διεθνής κοινότητα δεν θα βγει για δεκαετίες».

Μάχη 5 ωρών
Στο άλλο μέτωπο κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ, οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού με τη συνδρομή αμερικανικών βομβαρδιστικών κατάφεραν να αναχαιτίσουν την επίθεση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην Αμαρίγια Αλ Φαλούτζα, 40 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

«Η μάχη κράτησε πέντε ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, προσθέτοντας πως στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών συμμετείχαν στρατιώτες, αστυνομικοί και σουνίτες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και αεροπορικές επιδρομές από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 15 μέλη του ΙΚ.

Πόλεμος στη Φαλούτζα

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στον δρόμο που ενώνει την Αμαρίγια Αλ Φαλούτζα με τη Φαλούτζα και τον ιρακινό βορρά, με τη δεύτερη να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ISIS. Ενας από τους νεκρούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φέρεται να είναι και ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της τοπικής οργάνωσης στη Φαλούτζα, Μουλά Γιασέμ Μοχάμεντ Χαμάντ.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ