Αρχική » Στους Κούρδους το στρατηγικής σημασίας Τελ Αμπιάντ

Στους Κούρδους το στρατηγικής σημασίας Τελ Αμπιάντ

από Άρδην - Ρήξη

Στους Κούρδους το στρατηγικής σημασίας Τελ Αμπιάντ

Στους Κούρδους το στρατηγικής σημασίας Τελ Αμπιάντ
Μέλη των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) πανηγυρίζουν τη νίκη τους επί του Ισλαμικού Κράτους στο συριακό Τελ Αμπιάντ, στα σύνορα με την Τουρκία  
Από το in.gr 
Βηρυτός, Συρία

Υπό τον πλήρη έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία βρίσκεται πλέον το στρατηγικής σημασίας Τελ Αμπιάντ, στα σύνορα με την Τουρκία, το οποίο βρισκόταν υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους.

Σημαντικό σημείο διέλευσης για τους τζιχαντιστές μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, το Τελ Αμπιάντ «τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των κούρδων μαχητών», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχει ακουστεί ρίψη πυρών από τα ξημερώματα».

Το Τελ Αμπιάντ, στην επαρχία Ράκα η οποία αποτελεί προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ήταν ένα από τα δύο σημαντικότερα άτυπα σημεία διέλευσης με την Τουρκία, μέσω του οποίου η εξτρεμιστική οργάνωση διακινούσε όπλα και μαχητές. Επί της μεθορίου αυτής, στο Ισλαμικό Κράτος μένει πλέον το σημείο διέλευσης στη πόλη Τζαράμπουλους, στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, καθώς και δευτερεύουσες δίοδοι.

«Στο εξής, οι τζιχαντιστές στις επαρχίες Ράκα και Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική χώρα, θα πρέπει να διασχίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φθάσουν στα τουρκικά σύνορα» διευκρίνισε ο Ραχμάν.
Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), η μεγαλύτερη κουρδική πολιτοφυλακή, είχε πραγματοποιήσει στις 11 Ιουνίου επιχείρηση εναντίον της Τελ Αμπιάντ έχοντας την υποστήριξη τού υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού και οργανώσεων ανταρτών.

Τις τελευταίες ημέρες, οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο τμήμα αυτό της συροτουρκικής μεθορίου είναι τραγικές. Ενόσω οι Κούρδοι έσφιγγαν τον κλοιό γύρω από την πόλη για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές, οι κάτοικοι του Τελ Αμπιάντ εγκατέλειπαν όπως όπως την πόλη.

Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών επικαλούμενη τις τουρκικές αρχές, περισσότεροι από 23.000 πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν από τη Βόρεια Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, πέρασαν στην Τουρκία από τις 3 ως τις 15 Ιουνίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Διαβάστε ακόμα:

Στρατηγικής σημασία νίκη των Κούρδων – Πιο κοντά στην έξοδο στη Μεσόγειο

Oι Κούρδοι στη συνοριακή πύλη του  Girê Spî, την οποία κατέλαβαν πριν από λίγο
Οι ένοπλες Ομάδες Προστασίας του Λαού (YPG), των Κούρδων της βόρειας Συρίας, ανέλαβαν τον έλεγχο του δρόμου μεταξύ της πόλης Girê Spî, αραβικά Τελ Αμπαγιάντ και της Ράκα, «πρωτεύουσας» του ισλαμικού χαλιφάτου το οποίο έχει «ιδρυθεί» από το Ισλαμικό Κράτος.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον της πόλης, μεγάλο μέρος της οποίας κατέλαβαν, ενώ πριν από λίγο οι ένοπλοι Κούρδοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη συνοριακή πύλη που συνδέει την περιοχή με την Τουρκία.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συνοριακή πύλη αποτελούσε τη βασική πύλη εισόδου ξένων τζιχαντιστών, οι οποίοι έφθαναν μέχρι σήμερα αεροπορικώς στην Τουρκία και στη συνέχεια περνούσαν στην πόλη Girê Spî, για να οδηγηθούν στη Ράκα και από κει στα διάφορα μέτωπα του πολέμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, το οποίο πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις για το θέμα, στο Girê Spî υπάρχουν αποκλεισμένοι περί τους 150 τζιχαντιστές, οι οποίοι ζητούν βοήθεια από το κεντρικό επιτελείο των τζιχαντιστών στη Ράκα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κεντρικό επιτελείο των τζιχαντιστών δηλώνει αδυναμία να ενισχύσει τις δυνάμεις του στο Girê Spî, αφού εκτός του ότι δεν ελέγχει πλέον το δρόμο προς την πόλη αυτή, οι φάλαγγές του δέχονται συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις από αεροσκάφη των ΗΠΑ.
Η τουρκική κυβέρνηση και το ΓΕΕΘΑ εκτιμούν ότι σε περίπτωση που οι Κούρδοι ελέγξουν την πόλη Girê Spî, στη συνέχεια θα επεκτείνουν τον έλεγχο σε ολόκληρη την επαρχία, με αποτέλεσμα να ενωθούν τα δυο καντόνια Τζιζίρε και Κομπάνι, ενώ θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να ενωθούν και το καντόνι του Κομπάνι με αυτό του Αφρίν. Σε περίπτωση δε που γίνει αυτό, τότε οι Κούρδοι θα έχουν φθάσει μερικά χιλιόμετρα από τις ακτές της Μεσογείου.
Ο φόβος της Άγκυρας είναι ότι κάτι τέτοιο, που προφανώς στηρίζεται από τις ΗΠΑ και από το αυτόνομο κράτος του Νοτίου Κουρδιστάν, θα οδηγήσει σταδιακά στην έξοδο των Κούρδων στη θάλασσα, εξέλιξη που θα τους επιτρέψει να παρακάμψουν την Τουρκία και να εξάγουν πλέον μόνοι τους το κουρδικό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές!

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΜΑΘΗΤΗΣ 18 Ιουνίου 2015 - 17:17

OI KOYΡΔΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΚΑΜΙΣΛΙ (Qamishli)
http://lithosfotos.blogspot.gr/2015/06/oi-koy.html

Τελικά τι γίνεται με τους Κούρδους της Συρίας? γιατί με τους Κούρδους του Ιράκ ξέρουμε (τραγουδάν και αυτοί το We are the World)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
xen 18 Ιουνίου 2015 - 17:21

όλο το άρθρο που αναφέρεις είναι περίεργο αλλά ειδικά η κατάληξή του ότι: “Οι Κούρδοι πιο υποταγμένοι από ποτέ.Σύμμαχοι του Ερντογάν και των ΗΠΑ”. Σύμμαχοι του Ερντογάν; μην τρελαθούμε κίολας, ο πιο μισητός εχθρός του Ερντογαν είναι οι Κούρδοι. δες τι έγινε στο Κομπάνι και πως ενίσχυε τους τζιχαντιστές. Μην πιστεύεις ειδήσεις από αναξιόπιστες ιστοσελίδες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΜΑΘΗΤΗΣ 19 Ιουνίου 2015 - 18:24

@ xen Ιουνίου 18, 2015 at 5:21 μμ

Περίεργο μπορεί να είναι το άρθρο, αλλά περίεργοι είναι και οι Κούρδοι.
Οι Κούρδοι της τουρκίας δεν είχαν κάποια σχέση με τον κεμάλ και τις σφαγές του ή κάνω λάθος? Οι Κούρδοι του Ιράκ δεν είναι πιόνια-υπάλληλοι των usa/Israel? Όλοι οι Κούρδοι σίγουρα δεν είναι ίδιοι αλλά η ιστορία μας δείχνει ότι οι γνωστοί άγνωστοι τους χρησιμοποιούν και τους έχουν χρησιμοποιήσει (κάποιους από αυτούς) για τους σκοπούς τους. Μήπως έχουμε μια από τα ίδια τώρα στην Συρία?
Το “ο πιο μισητός εχθρός του Ερντογαν είναι οι Κούρδοι και δες τι έγινε στο Κομπάνι” δεν λέει και κάτι γιατί έχω γνωρίσει Κούρδους που βρίζουν τον Οτσαλάν και το αντίθετο.
Το θέμα και η ουσία όμως είναι αν η φωτο/ανάρτηση/είδηση είναι μούφα ή όχι ?

υ.γ.
Απορία. Σε ποιά ιστοσελίδα αναφέρεσαι όταν γράφεις: “Μην πιστεύεις ειδήσεις από αναξιόπιστες ιστοσελίδες.” ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ