Αρχική » ΣΥΡΙΖΑ delenda est

ΣΥΡΙΖΑ delenda est

από Άρδην - Ρήξη

11949381_981187108570264_4185831218073388057_n

«H βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία και η γενική
αναπηρία της ηγετικής τάξης στη σημερινή
Ελλάδα σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις,
είμαι βέβαιος πως τούτοι οι
ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν
τη ζωντανή Ελλάδα, δεν
αντιπροσωπεύουν τίποτε
και υπάρχουν άγνωστοι,
πολλοί που δεν ξέρουν,
αλλά που αξίζουν…»
Γιώργος Σεφέρης

του Γιώργου Καραμπελιά

Η φράση αυτή του Γιώργου Σεφέρη εκφράζει απόλυτα τη σημερινή πραγματικότητα και είναι μια εύστοχη και αξιοπρεπής απάντηση στο πολιτικό σύστημα και όλες τις εκφράσεις του:

Ωστόσο, παρότι «βλάπτουν την Συρία το ίδιο» (Κ. Καβάφης), υπάρχει ένα κεντρικό διακύβευμα σ’ αυτές τις εκλογές. Η ανάγκη να ξεμπερδέψουμε οριστικά με τη μεταπολίτευση και τις καταστροφές που έχει επισωρεύσει τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, από το 1990 και μετά, δηλαδή η ανάγκη να ηττηθεί οριστικά και τελεσίδικα ο μηδενισμός και ο εθνομηδενισμός, και πριν απ’ όλους ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, εάν το καθεστώς του γενικευμένου ευτελισμού θεσμών και αξιών, ιδιαίτερα των κοινωνιοκεντρικών και πατριωτικών, εγκαθιδρύθηκε από το ΠΑΣΟΚ και κυριάρχησε απόλυτα στην περίοδο του Σημίτη, η έσχατη έκφρασή του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Ακριβώς διότι αντιπροσωπεύουν το ιδεολογικό κουκούλι του μηδενισμού και του εθνομηδενισμού το οποίο, καθώς η μεταπολίτευση κλείνει τον κύκλο της, αναδεικνύεται στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Καθόλου τυχαία, ο παλιός πολιτικός εκφραστής αυτού του χώρου, το ΠΑΣΟΚ, έχει μεταβληθεί σε λείψανο του παλιού εαυτού του και η μάζα των ψηφοφόρων του έχει μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Με αυτή την έννοια, η πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θα αποτελέσει μια πράξη κάθαρσης και απελευθέρωσης για την ελληνική κοινωνία. Για μια πληθώρα από λόγους και αιτίες τις οποίες θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε στα ακόλουθα κύρια σημεία:

Πρώτον, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του αποτελούν το νευραλγικό κέντρο του εθνομηδενισμού που, στις σημερινές συνθήκες, συνιστά τον υπ’ αριθμό ένα εχθρό και κίνδυνο της πατρίδας μας. Και αυτό διότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός κινδυνεύουν κυριολεκτικώς με ιστορική έκλειψη τις επόμενες δεκαετίες, απειλούμενοι από την οικονομική παγκοσμιοποίηση, τη δημογραφική κατάρρευση, τη μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό και την είσοδο μεταναστευτικών ρευμάτων από την Ανατολή. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μεταβληθεί και πάλι σε μια σύγχρονη επαρχία του νεοθωμανισμού ή, ακόμα χειρότερα, σε μια αποικία Γερμανών, Αμερικανών και Οθωμανών ταυτοχρόνως, χωρίς ταυτότητα και υπόσταση. Απειλείται με τη μεταβολή της σ’ έναν λιβανοποιημένο ή κοσοβοποιημένο «χώρο» αντί για χώρα με ανεξαρτησία και αυτόνομο πολιτισμό. Η ιδεολογική κυριαρχία της μηδενιστικής και εθνομηδενιστικής αριστεράς, την οποία εκφράζει κατεξοχήν ο ΣΥΡΙΖΑ, και η οποία εκφράστηκε και κατά τους έξι μήνες διακυβέρνησής του με την πολιτική του στο μεταναστευτικό, την παιδεία, στον νόμο για την ιθαγένεια και στην εξωτερική πολιτική –κατ’ εξοχήν σε ό,τι αφορά στο κυπριακό–, θα πρέπει με κάθε τρόπο να λάβει τέλος. Και όχι μόνο για τα δεινά που επιφέρει αλλά και για το ότι κινδυνεύει να επαναφέρει ως αντίπαλο δέος φασιστικές και ναζιστικές ιδεολογίες που θα εμφανιστούν ως το μόνο αντίβαρο στον εθνομηδενισμό της κυρίαρχης αριστεράς. Η ήττα λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση για τη συγκρότηση, επιτέλους, μιας πατριωτικής εκδοχής της αριστεράς αλλά και για την αποδυνάμωση του υπεδάφους πάνω στο οποίο οικοδομείται η ναζιστική ακροδεξιά.

Κατά δεύτερο λόγο, ο μηδενιστικός και κοσμοπολίτικος ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ηττηθεί ώστε να μπορέσουν να αναδειχθούν στο προσκήνιο τα μεγάλα προβλήματα του λαού και του πολιτισμού μας, να αναδειχθεί το δημογραφικό ζήτημα ως το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα της χώρας, να προσανατολιστεί η παιδεία μας προς μια σύγχρονη κατεύθυνση, η οποία, όμως, θα στηρίζεται στην παράδοσή μας, και θα απορρίπτει τη λογική της ήσσονος προσπάθειας και της διάλυσης των εκπαιδευτικών μηχανισμών. Διότι όλες οι λογικές των «πολυπολιτισμικών» του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν όχι μόνο σε πληθυσμιακή και μορφωτική κατάρρευση, αλλά κινδυνεύουν να νομιμοποιήσουν τις πιο ακραίες φιλελεύθερες αντιλήψεις για την αξία μιας ιεραρχίας φασιστικού τύπου, απέναντι στην παντελή έλλειψη αξιοκρατικής αξιολόγησης, και την αδιαφορία για την πατρίδα και την παράδοση που προκαλεί μια αριστερά που έχει ως πρότυπό της τον Φλαμπουράρη, τον Τσίπρα, τον Βαρουφάκη και τον Κουράκη.

Τρίτον, διότι η εκλογική επιβράβευση ενός κόμματος που διέλυσε, μέσα σε έξι ή εφτά μήνες, ό,τι είχε απομείνει από την ελληνική οικονομία, με την κατάρρευση των επενδύσεων, το κλείσιμο των τραπεζών, τη μείωση του εθνικού εισοδήματος, την απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων σε καταθέσεις, τη διάλυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αύξηση της ανεργίας, ισοδυναμεί με επιβράβευση του Ηρόστρατου και ακόμα περισσότερο με επιβεβαίωση μιας καθολικής τύφλωσης του ελληνικού λαού. Και αυτό, μόνο και μόνο διότι οι πονηροί γιάπηδες του Μαξίμου και οι επιτήδειοι εργολάβοι, μέντορές τους, επέλεξαν να προχωρήσουν σε εκλογές πριν να έρθει ο λογαριασμός από το επαίσχυντο μνημόνιο το οποίο υπέγραψαν. Πράγματι, θέλουν να αποδείξουν αυτό που επαναλαμβάνει διαρκώς ο νεαρός τυχοδιώκτης, ότι οι Έλληνες έχουν όντως μνήμη χρυσόψαρου;

Τέταρτον. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ηττηθεί, και μάλιστα κατά κράτος, διότι εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και το πλειοψηφικό αντιμνημονιακό του αίσθημα, με αποκορύφωμα το ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα, το οποίο προκάλεσε προκειμένου να αποσυνθέσει ολοκληρωτικά το αντιστασιακό ήθος του ελληνικού λαού. Διότι τον οδήγησε σε μία ψεύτικη σύγκρουση ώστε να μπορέσει να λύσει τα εσωτερικά προβλήματα του κόμματός του και να υπογράψει εν τέλει το πλέον επαίσχυντο μνημόνιο. Οδήγησε το αντιμνημονιακό κίνημα –το οποίο εκμεταλλεύτηκε σε αγαστή σύμπνοια με έναν εκ συστήματος συκοφάντη και κάπηλο του πατριωτισμού, τον Πάνο Καμμένο– σε μια επαίσχυντη ήττα. Εξαφάνισε τα τελευταία υπολείμματα ελπίδων για μια πορεία που, τα επόμενα χρόνια, θα επέτρεπε τη σταδιακή απομάκρυνσή μας από τα μνημόνια και την κατεδάφιση του μνημονιακού και θεσμικού συστήματος που δημιούργησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑνΕλ μετέβαλαν του Έλληνες σε έναν ηττημένο λαό που, στην καλύτερη περίπτωση, προσδοκά και επιβραβεύει τα μνημονιακά κόμματα που θα του προκαλέσουν τη μικρότερη “ζημιά”.

Πέμπτον, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί διότι αποτελεί την επιλογή των ξένων, την επιλογή των Αμερικανών, της κας Μέρκελ, του Ολάντ και των Βρυξελλών, διότι αποτελεί την κύρια επιλογή του νεοθωμανισμού και του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, διότι αποτελεί την επιλογή του Μπόμπολα, του Ψυχάρη και των Βαρδινογιανναίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το όργανο παλαιών αλλά και νέων τζακιών, στη λογική πως μόνον αυτός μπορεί να ελέγξει τις λαϊκές αντιδράσεις, όπως είχε συμβεί με το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, και επομένως θα διασφαλίσει εν τέλει την ομαλή εφαρμογή του μνημονίου.

Έκτον, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταψηφιστεί γιατί η ανάδειξή του σε κυρίαρχο πόλο της πολιτικής ζωής, έστω και με μία ψήφο, συναινούντος του άθλιου εκλογικού νόμου και των πενήντα εδρών που προσφέρει ως δώρο, θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες και καταστροφές τη χώρα, μέχρις ότου αποσυρθεί οριστικά από το πολιτικό προσκήνιο. Και, εξάλλου, αυτό είναι το επιχείρημα όχι μόνο πολλών συστημικών παραγόντων αλλά και πολλών φίλων. Ας αναλάβουν να διεκπεραιώσουν αυτοί το μνημόνιο έτσι ώστε να διαλυθούν μια ώρα αρχύτερα και να επιτρέψουν την ταχύτερη έξοδό μας σε μια νέα εποχή και ίσως και τη συγκρότηση ενός πατριωτικού, δημοκρατικού και κοινωνιοκεντρικού πόλου. Δεν συμμεριζόμαστε αυτό το επιχείρημα διότι το κύριο μέλημά μας δεν είναι με ποια ταχύτητα θα καταστραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ –πράγμα που αποτελεί νομοτελειακή εξέλιξη– αλλά το πώς αυτή η αποσύνθεση θα επισύρει τις λιγότερες δυνατές καταστροφές στη χώρα και τον λαό. Πιθανώς να είναι πιο αργή η διαδικασία αποδόμησής του, στην περίπτωση που δεν θα αναλάβει αυτός τον πρώτο ρόλο στην εξουσία. Όμως, το κύριο μέλημά μας είναι η ταχύτερη κατά το δυνατό απομάκρυνσή του, έτσι ώστε να αποφευχθούν νέες καταστροφές και συμφορές. Τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και στο μεταναστευτικό και στα εθνικά θέματα – κατ’ εξοχήν δε το κυπριακό, όπου προετοιμάζεται με μεγάλη ταχύτητα ένα νέο σχέδιο Ανάν με συνεργούς τους Συριζαίους (λέγε με Σία Αναγνωστοπούλου). Επειδή για μας προέχει πάντα το συμφέρον της χώρας και όχι το στενό ιδεολογικό μας συμφέρον, δεν είμαστε της λογικής να αποτελειώσουν τη χώρα ώστε να καταστραφούν και οι ίδιοι ταχύτερα.

Έβδομον, εν τέλει η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως της ηγετικής του ομάδας, έχει και μια ισχυρή ηθική και αισθητική διάσταση. Η επιβράβευση από τον ελληνικό λαό, και ιδιαίτερα τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, μιας ομάδας που προβάλλει ανενδοίαστα τον πλούτο και τις διασυνδέσεις του, με τις εξακόσιες χιλιάδες ευρώ του «αριστερού» Τσακαλώτου στην Μπλακ Ροκ, και τις βρωμοδουλιές του Κατρούγκαλου και του μέντορα του Τσίπρα, Φλαμπουράρη· με τις βίλες και τα κότερα, με τα οποία πέρασε το καλοκαίρι ο «ματωμένος για να μην ματώσουμε εμείς», εκλεκτός των πάσης φύσεως διαπλεκομένων και πρεσβειών. Αυτός που έχει το θράσος να επιδεικνύει τα 16.000 ευρώ που κοστίζουν οι δυο βλαστοί του για την ιδιωτική εκπαίδευσή τους, και την επομένη να σχίζει τα πανάκριβα σακάκια του στο Κερατσίνι ως υπερασπιστής του λαού. Δεν πρόκειται δε μόνο για ένα ζήτημα ηθικής τάξης, που απομυθοποιεί και αποενοχοποιεί τη διαπλοκή πλούτου και εξουσίας και εθίζει τον λαό να ακολουθεί και να μιμείται τους πλούσιους, αλλά και για ένα βαθύτατα αισθητικό ζήτημα. Ίσως προσωπικό, αλλά ελπίζω όχι μόνο. Δεν απεχθάνομαι τίποτε περισσότερο από τους γιάπηδες και την ψευδο-ριζοσπαστικότητά τους. Δεν πηγαίνουν στην εκκλησία για να παντρευτούν ή για να βαφτίσουν τα παιδιά τους και δεν φορούν γραβάτες, αλλά κυκλοφορούν με κότερα, μένουν σε βίλες εφοπλιστών και συναγελάζονται με όλων των ειδών του «ανακτορικούς», πλασάροντας το νέο στυλ της τρέντυ εξουσίας, το ίδιο που είχε εισαγάγει ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη, ο Μπιλ Γκέητς και οι γιάπηδες της Wall Street, τα ήθη των οποίων εισήγαγαν ο Βαρουφάκης, ο Τσίπρας και οι περί αυτών.

Για όλους αυτούς του λόγους, και χιλιάδες άλλους, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δώσει ένα μάθημα στους νεογιάπηδες που υπέκλεψαν την ψήφο του τον Ιανουάριο του 2015 και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, ώστε να αρχίσει επιτέλους μια νέα πορεία για τη χώρα μας. Διάφοροι πονηροί, αβανταδόροι του κυρίου Τσίπρα, θα πουν πως, με αυτόν τον τρόπο, πριμοδοτούμε το παλιό πολιτικό σύστημα. Για μας δεν υπάρχει τίποτα πιο παλιό από τον Τσίπρα, τον Φλαμπουράρη και την παρέα του, επιπλέον δε, το παλιό πολιτικό σύστημα είναι κλινικά νεκρό και επιβιώνει μόνο και μόνο ως αντίπαλο δέος στις καταστροφές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας ανασταίνει τη Φώφη και τον Μεϊμαράκη. Όσο ταχύτερα λοιπόν αποκαθηλώσουμε, τελειώσουμε, την έσχατη έκφρασή του, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο γρήγορα θα περάσουμε σε μια νέα ιστορική περίοδο χωρίς να κινδυνεύσουμε να εμφανιστεί ως νέο το ναζιστικό κόμμα και οι ιδέες του. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κάθε είδους εθνομηδενιστές πρέπει να φύγουν το ταχύτερο δυνατό από το προσκήνιο, διότι αποτελούν τον σπόνσορα της Χ.Α. και των ακροδεξιών ιδεών.

Μόνον εάν ο ελληνικός λαός αρχίσει να συγκροτεί νέες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως νέα προτάγματα θα φράξουμε τον δρόμο και σε πιθανές εκτροπές της δημοκρατίας, παράλληλα με τις εξίσου πιθανές εθνικές καταστροφές που μας απειλούν στη γωνία του δρόμου. Διότι, αν η χούντα των συνταγματαρχών έκλεισε μια ιστορική περίοδο με την καταστροφή της Κύπρου, και ο μεταπρατικός εκσυγχρονισμός κλείνει με τα μνημόνια και τις οικονομικές καταστροφές που επέφερε, ας αποφύγουμε όσο μπορούμε και άλλες μεγαλύτερες καταστροφές που μας απειλούν. Κατά συνέπεια…, Γιώργο Σεφέρη στην κάλπη και προπαντός ΣΥΡΙΖΑ delenda est.

ΣΧΕΤΙΚΑ

27 ΣΧΟΛΙΑ

Kourdos 17 Σεπτεμβρίου 2015 - 16:23

Οι εφτά λόγοι που δεν πρέπει να ξανακυβερνήσει ο Σύριζα, εφτά σπαθιές στο κουφάρι της Μεταπολίτευσης. Διαδώστε το.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιώργος 17 Σεπτεμβρίου 2015 - 20:16

Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό του κ. Καραμπελιά.

Πρώτον. Να μην ψηφίσουμε καθόλου. Μα αυτό δεν είναι ψήφος για τα δυο μεγάλα κόμματα, αρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεύτερον. Να μη ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ λόγω εθνομηδενισμού. Τότε ποιόν να ψηφίσουμε; Την ΝΔ…”η Κύπρος κείται μακράν”..; Το ΠΑΣΟΚ των Ιμίων; Το ΚΚΕ ; Τα κόμματα των περιθωριακών αρχομανών;

Τρίτον. Ας υποθέσουμε οτι λόγω εκλογικης αποτυχίας ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση. Τότε θα ξεκινήσει εναν ανταρτοπόλεμο διαρκείας εναντίον της κυβερνήσεως που θα προκύψει απο τις εκλογές και η οποία θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τα μέτρα που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι ο κ. Τσίπρας θα φορέσει παλι τη σκούφια του Τσε και θα βγεί πάλι στη γύρα για τη ψήφο των χιλιάδων δυσαρεστημένων πουλώντας αντίσταση στο μνημόνιο που ιδιόχειρα υπέγραψε.

Νομίζω οτι συμφέρει τη πατρίδα να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να εφαρμόσει ΑΥΤΟΣ τα οδυνηρά μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο που υπέγραψε. Ετσι και μόνο έτσι θα απαλαγούμε οριστικά απο τους εθνομηδενιστές του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης 18 Σεπτεμβρίου 2015 - 17:11

Πρώτον: Για ποιό λόγο το άκυρο είναι στήριξη στα μεγάλα κόμματα;

Δεύτερον: Ο εθνομηδενισμός είναι μόνο ένας από τους αμέτρητους λόγους για να μην ψηφίσουμε Σύριζα.

Τρίτον: Ας κάνει ό,τι νομίζει ο κ. Τσίπρας και ας φορέσει όποια σκούφια θέλει. Είμαι πρόθυμος να πληρώσω αυτό το κόστος (που είναι απλώς μια υπόθεση), αρκεί να μην είναι αυτός η επόμενη κυβέρνηση (ένα “απαγορευτικά” μεγαλύτερο κόστος). Θέλω να απαλλαγώ οριστικά από ολόκληρο τον Σύριζα και όχι μόνο από τους εθνομηδενιστές του. Πιστεύω ότι ο Σύριζα πρέπει να εξαφανιστεί από την χώρα -χωρίς όμως να πάρει μαζί του και τη χώρα.

Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις που ακούω αυτές τις μέρες από όσους εξακολουθούν να στηρίζουν τον Σύριζα (και δεν μιλάω για σένα προσωπικά, δεν σε γνωρίζω)
Συμφέρει όμως την πατρίδα να καταστραφεί, προκειμένου να καταστραφεί και ο Σύριζα;
Μήπως έχουμε μπερδέψει ποιό είναι το πρώτο ζητούμενο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιώργος 19 Σεπτεμβρίου 2015 - 10:59

Δημήτρη, η πατρίδα εχει ΗΔΗ καταστραφεί. Σαν ενα απλό παραδειγμα, παρε τη πτώση του ΑΕΠ. Αντιστοιχεί στη πτώση του ΑΕΠ που ακολουθεί αναγκαστικά μια μεγάλη πολεμική σύρραξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ενα μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ με μια χοντρή εθνομηδενιστική χαίτη. Δεν θα τον ξεφορτωθεί η χώρα έτσι εύκολα, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Προσωπικά ελπίζω στη σταδιακή αποδυνάμωση και συρρίκνωση του, που θα καθυστερήσει, κατα τη γνώμη μου, αμα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Αστονε λοιπόν να φθαρεί στην εξουσία, ωστε τα διαφορα παραφουσκωμένα ΕΓΩ που διαθέτει στις τάξεις του να συγκρουστούνε μεταξύ τους, όπως ηδη εχει γίνει με Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου κλπ, και να διαλυθεί στις συνιστώσες του.
Φυσικά δε χρειαζεται και να τον ψηφίσουμε, υπάρχουν αλλοι πρόθυμοι…….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης 19 Σεπτεμβρίου 2015 - 21:40

Γιώργιο, μακάρι να έχεις δίκιο. Σίγουρα η φθορά από την εξουσία, όπως λες, είναι ένας τρόπος να καταστραφεί ο Σύριζα. Το ζητούμενο όμως είναι αν μαζί του θα καταστραφεί και η χώρα, ή οτιδήποτε απέμεινε από αυτήν. Στηρίζεις το επιχείρημά σου στο ότι η πατρίδα έχει ήδη καταστραφεί. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει να ορίσουμε τί σημαίνει κατεστραμμένη χώρα. Για παράδειγμα η Γιουγκοσλαβία εχει όντως καταστραφεί. Δεν υπάρχει. Αποτελεί παρελθόν. Η Συρία καταστρέφεται και δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσει να υπάρχει και με ποια μορφή. Η μισή Κύπρος χάθηκε – και ίσως χαθεί και η άλλη μισή. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει να υπάρχει ένα κράτος που θα ενσαρκώνει το ελληνικό έθνος, με δικαιώματα κατοχυρωμένα από τις διεθνείς συνθήκες κλπ, με πληθυσμό που μιλάει την ελληνική γλώσσα, που αυτοπροσδιορίζεται ως ελληνικός και όλα αυτά τα αυτονόητα πράγματα που η οικονομία αποτελεί μονάχα μια προέκτασή τους και τίποτε περισσότερο. Αυτό πιστεύω ότι θα είναι το ζητούμενο. Και αν έχω δίκιο ως προς αυτά, τότε θα συμφωνήσουμε ότι η πατρίδα δεν έχει καταστραφεί ακόμα. Βρίσκεται όμως σε αυτόν ακριβώς τον δρόμο. Ο Σύριζα είτε διαλυθεί είτε όχι, αν βρεθεί πάλι στην εξουσία θα επιταχύνει αυτήν την διαδικασία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρίστος 21 Σεπτεμβρίου 2015 - 08:29

Συμφωνώ κι εγώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φθαρεί πολύ γρήγορα στην εξουσία. Το κακό είναι ότι αυτό θα δώσει χρόνο στη ΝΔ να “ανανεώσει” τη βιτρίνα, και να επανακάμψει ως το “νέο” Νέο-Παλιό.

Και αενάως θα συνεχίζεται η ιδια κωμωδία…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Aeon 17 Σεπτεμβρίου 2015 - 20:20

Μεγάλη φαντασία εχετε για την Ελλάδα και τους νεοέλληνες. Όλα θα σωριαστουν σύντομα γιατί οι άνθρωποι είναι ανηθικοι και ασυνειδητοι και με πολλά κακά Χούγια.
Και βέβαια όχι μόνο στην Ελλάδα. Το τσουνάμι που έρχεται θα γκρεμίσει αυτοκρατορίες και βασίλεια.
Ζούμε την τελευταία σχετικά ειρηνική δεκαετία. Και λέω σχετικά γιατί ΗΠΑ και ΕΕ έχουν διαλύσει τους λαούς της ανατολής.
Μετά ο σώσον εαυτόν σωθήτω. Όπως ψάχνουν σανίδα σωτηρίας σήμερα οι Συριοι σε μερικά χρόνια θα ψάχνει όλη η ανθρωπότητα αλλά δεν θα βρίσκει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
αλκιβιαδης 17 Σεπτεμβρίου 2015 - 22:14

ειναι απιστευτο που κατηργησαν τις εξετασεις στα πειραματικα,πανε να καταργησουν τις πανελληνιες και να τις μετατρεψουν σε εξετασεις στυλ κατατακτηριων (ποιος θα ελεγχει το αδιαβλητο της αξιολογησης;)
και σαν να μην εφτανε αυτο ετοιμαζονται και για καταργηση του γραπτου διαγωνισμου ΑΣΕΠ των εκπαιδευτικων
μετα καποιοι περιμεναν αξιολογηση στους καθηγητες των ΑΕΙ! ναι σιγουρα..
μεσα σε ολα αν βαλουμε την οικονομικη καταστροφη που προκαλεσαν σε μολις 6 μηνες,τον νομο ιθαγενειας,την πολιτικη των ανοιχτων συνορων,την οποια διατυμπανιζει δεκαετιες τωρα και που μολις ανεβηκαν στην εξουσια εστρεψε τους διακινητες στην χωρα μας ομιλουμε για πραγματικο ολεθρο!
και απο την αλλη ποιοι; ειναι τραγικο το αδιεξοδο,αλλα εδω μιλαμε τωρα ο συριζα ειναι το χειροτερο προσωπο της μεταπολιτευσης,δεν παει παραπερα,το τερματισε
αναξιοκρατια,ερασιτεχνισμος,κουτσαβακισμος,εθνομηδενισμος ολα βρισκονται στον απολυτο σε αυτο το κομμα
η ελλαδα βρισκεται σε κινδυνο,το καταλαβαινουμε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρίστος 18 Σεπτεμβρίου 2015 - 08:38

Το πως θα γεννηθεί κάτι (“νέο”) από το μηδέν (αποχή) είναι απορίας άξιον.

Όσοι φαντασιώνονται ότι η Μεταπολίτευση θα καταρρεύσει από μόνη της για να αναδειχτεί το κενό αυταπατώνται. Το τέλος της Μεταπολίτευσης θα ρθει μόνον όταν υπάρξει ένα πολιτικό υποκείμενο που θα φέρει τους πολίτες σε μία κοινή διεκδίκηση, η οποία θα ξεκινάει από το θεμελιώδες πολιτικό πρόβλημα, δλδ θα διεκδικήσει Νέο Σύνταγμα από τους πολίτες.

Μέχρι τότε, το παλιό θα βγάζει συνεχώς νέες εφεδρείες και θα σχολιάζουμε αενάως πως “τώρα πιάσαμε πάτο – μόνο προς τα πάνω μπορούμε να πάμε”…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης 18 Σεπτεμβρίου 2015 - 20:27

Είναι μάταιο να περιμένει κανείς να γεννηθεί οτιδήποτε νέο από αυτές τις εκλογές (ή από οποιεσδήποτε εκλογές κατά την γνώμη μου, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα).

Πιθανώς η μεταπολίτευση δεν θα καταρρεύσει από μόνη της. Ούτε όμως στηρίζοντάς την με την ψήφο μας.

Οι εφεδρείες κάποια στιγμή τελειώνουν από τη στιγμή που είναι πεπερασμένες. Το τί θα συμβεί μετά είναι άλλη υπόθεση. Νομίζω ότι η σωστή σειρά των πραγμάτων είναι αυτή: πρώτα ξεμπερδεύουμε με τους χείριστους (προτού προκαλέσουν κι άλλη ζημιά) και μετά κοιτάζουμε τί καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και ποιό θα είναι αυτό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης 19 Σεπτεμβρίου 2015 - 21:18

Απατάσαι αγαπητέ συνωνόματε νομίζοντας πως κάποτε η μεταπολίτευση θα καταρρεύσει ξεμένοντας από εφεδρείες. Υπάρχει, βέβαια, ο “άλλος τρόπος” που υπαινίσσεσαι. Αλλά αυτός ο τρόπος, να το πούμε καθαρά, θα είναι η μείζων κατάρρευση. Θα είναι μία καταστροφή σαν μία από τις ήδη πολλές που έχουμε συσσωρεύσει στην ιστορία μας. Τότε, όλα τα σχήματα του παρελθόντος και του παρόντος ρευστοποιούνται, αλλά δεν ξέρεις τότε αν σου έχει ξεμείνει ιστορικός χρόνος. Το ριψοκινδυνεύουμε; Φαίνεται πως δεν τίθεται πλέον καν με όρους επιλογής ορθώνεται ολοένα και περισσότερο ως νομοτελειακή προοπτική. Φευ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρίστος 21 Σεπτεμβρίου 2015 - 08:26

Η εφεδρείες ΔΕΝ τελειώνουν. Ο Λεβέντης ήταν απλώς μία στάση, ο Σταύρος μία ακόμη. Αύριο μπορεί να είναι ο Χατζηνικολάου, ο νεότερος Καραμανλής, ο Μπακογιάννης ή δεν ξέρω ποιος άλλος μπορεί να ξεπηδήσει περιστασιακά από το σωρό, για να τον “αναδείξουν” τα κανάλια, ίσα-ίσα για να συνεχίσει το σύστημα να ρολάρει.

Μόνο με εναλλακτική πρόταση, προετοιμασμένη και ολοκληρωμένη, και με ευρύτερες συμμαχίες σε επίπεδο κοινωνίας μπορείς να υπάρξει ανατροπή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τασος 18 Σεπτεμβρίου 2015 - 12:17

Η ανάλυση από τον Καραμπελιά εξαιρετική. Είναι όντως επικίνδυνοι. Οχι μόνο για αυτά που έκαναν αλλά και για την ικανότητα τους να παρουσιάζουν την καταστροφή που προκαλούν ως επιτυχία.
Ομως, αναφορικά με τη στάση μας στην κάλπη, συμφωνώ με τον Γιώργο. Η αποδόμηση των σημερινών πολιτικών κομμάτων θα επισπευθεί και θα επιτευχθεί μόνο αν κυβερνήσουν όλοι μαζί: Σύριζα, ΝΔ, Πασόκ, Ποτάμι (και Ανελ, αν μπουν). Με την αποχή, το λευκό ή το άκυρο, τους ανεβάζουμε τα ποσοστά και τις έδρες. Και τους δίνουμε τη δυνατότητα να κυβερνήσουν κατά ζεύγη ή τριάδα. Ποιο το όφελος να έχουμε αξιωματική αντιπολίτευση τη ΝΔ ή τον Σύριζα; Κανένα νομίζω.
Αργά ή γρήγορα θα ξεμπροστιαστούν όλοι. Τότε όμως, πως θα αναδυθούν νέοι πολιτικοί σχηματισμοί; Η μιντιακή (τηλεόραση και διαδίκτυο) δημοκρατία θα ‘επιτρέψει’ το λόγο σε μια πατριωτική αριστερά; Η κυρίαρχη εθνομηδενιστική νοοτροπία έχει καταφέρει να δείχνει αδύνατο το επίθετο ‘πατριωτική’ δίπλα στο ουσιαστικό ‘αριστερά’.
Πως θα περάσει στον λαό ένας πατριωτικός κοινωνιοκεντρικός λόγος όταν όλη η σύγχρονη διανόηση έχει καταληφθεί από δεξιούς και απάτριδες; Οταν ο Γιανναράς και ο Ζουράρις (όπως εύστοχα ανέφερε σε παλαιότερο άρθρο ο Καραμπελιάς) εξυμνούν το ταλέντο και την ευφυία του Τσίπρα; Οταν η λέξη πατριώτης έχει γίνει συνώνυμο του φασίστα;
Δύο, τρία ή δέκα sites με σχετικά χαμηλή επισκεψιμότητα φτάνουν; Στην τηλεόραση πως θα ακουστεί μια τέτοια ενναλακτική; Μήπως είναι αναγκαία η συμπόρευση με κάποιο κόμμα που προβάλλεται; Εύλογα θα ρωτήσουν όλοι με ποιο; Ισως θα πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από αυτό..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βασίλης Μπαρτάς 18 Σεπτεμβρίου 2015 - 12:51

Αγαπητέ κύριε Γιώργο Καραμπελιά και αγαπητό Άρδην, έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε και γράφετε και σας δίνω συγχαρητήρια γιατί όντως δικαιωθήκατε σε όσα είχατε προβλέψει.
Προσωπικά απογοητεύτηκα οικτρά από όλα τα κυρίαρχα πολιτικά σχήματα του σημερινού πολιτικού συστήματος. Σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο δεν ακούστηκε ούτε μια λέξη από όλους τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, πλην του ακροδεξιού Λαϊκού Συνδέσμου-Χ.Α., για τα μείζονα Εθνικά θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό όπως π.χ. η ανακήρυξη και εκμετάλλευση της Ελλαδικής Α.Ο.Ζ., το Κυπριακό(στην κρισιμότερη καμπή του), το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου, το Αιγαίο, η Θράκη, τα υπόλοιπα Ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό, το Βορειοηπειρωτικό. Ακόμα και στις δύο τηλεμαχίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων δεν ειπώθηκε ούτε μια κουβέντα και από τους δημοσιογράφους και από τους πολιτικούς αρχηγούς. Σαν “ο διάολος το λιβάνι” απέφυγαν να αναφερθούν στα μείζονα Εθνικά θέματα. Και πιστεύω ότι υπάρχει εξήγηση, η οποία είναι η απώλεια και η παράδοση της Εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας στους ξένους δυνάστες. Λυπάμαι και θλίβομαι, ως Έλληνας πατριώτης για τις εξελίξεις αυτές. Είναι ντροπή σε όλους εκείνους που άφησαν το πεδίο ελεύθερο στην Χρυσή Αυγή να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της για τα μεγάλα Εθνικά θέματα και να αποκαλούμαστε γραφικοί ή εθνικιστές όσοι νοιαζόμαστε πραγματικά για την Πατρίδα και τα Εθνικά της δίκαια.
Γιατί αν φτάσουμε στο σημείο να χάσουμε την Πατρίδα μας τότε δεν θα υπάρχουν ούτε χρήματα ούτε δημοκρατία ούτε τίποτα.

ΕΘΝΙΚΉ ΑΦΎΠΝΙΣΗ ΤΏΡΑ – ΌΧΙ ΆΛΛΗ ΣΥΡΡΊΚΝΩΣΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βασίλης Μπαρτάς 18 Σεπτεμβρίου 2015 - 13:19

Και θέλω να συμπληρώσω ότι δεν υπάρχει απλώς παράδοση αλλά παράδοση άνευ όρων της Εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Ελλάδας στους ξένους δυνάστες, από το σημερινό πολιτικό και μιντιακό σύστημα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χ.Κ. 18 Σεπτεμβρίου 2015 - 16:28

Στη θέση του αρθρογράφου θα πρότεινα κατευθείαν ψήφο στη ΝΔ. Μήπως ως αριστερός που είναι απλώς δεν τολμά να το προτείνει; Συμφωνώ με όλο το σκεπτικό του, πρέπει να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως το συμπέρασμα του σκεπτικού είναι ψήφος στη ΝΔ (την οποία θα ψηφίσω κι εγώ για τους ίδιους λόγους). Με το άκυρο δεν γίνεται δουλειά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χριστος Μαργαριτης 18 Σεπτεμβρίου 2015 - 23:41

Kαι να θελει καποιος να ψηφισει ΝΔ,βλεπει Γεωργιαδη,Κυριακο,Ντορα κλπ και το ξανασκεφτεται

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρίστος 21 Σεπτεμβρίου 2015 - 08:21

Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που σαπίζει όρθιο στα πόδια του. Είναι βαθιά αλλοτριωμένη από τη νοοτροπία του φεουδαρχισμού. Η δομή και η λειτουργία του κόμματος περιστρέφεται γύρω από τους φατριασμούς των διαφόρων γόνων [σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο] και ως πρώτο μέλημα είναι η εξυπηρέτηση της πολιτικής του επιβίωσης. Το χειρότερο δε είναι, ότι γύρω από αυτούς ακόμη και άξιοι άνθρωποι να βρεθούν, εντάσσονται αποδεχόμενοι ότι αυτή η δομή είναι η ραχοκοκκαλιά του κόμματος.

Δεν υπάρχει καμία ελπίδα ψηφίζοντας ΝΔ – απολύτως καμία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 18 Σεπτεμβρίου 2015 - 23:23

Για να δούμε πατριώτες πόσο “ντελέντα” θα είναι ο Σύριζα…. πολύ φοβούμαι, όμως, ότι η ελλαδική κοινωνία θα τον επιβραβεύσει και πάλι διότι ακριβώς ο σύριζα εκφράζει τις κυρίαρχες τάσεις στο εσωτερικό της δηλ. την κοσμοθεωρία της πασοκαρίας, δημοσιοϋπαλληλίας, ανώδυνης ψευδοεπανάστασης κι αριστερισμού των σαλονιών και των Εξαρχείων…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Φιλελεύθερος 19 Σεπτεμβρίου 2015 - 00:55

Γιατί κουράζεστε χωρίς λόγο. Εάν θέλετε να φύγουν οι συριζαίοι ένας τρόπος υπάρχει. Ψηφίζοντας Μειμαράκη. Τα υπόλοιπα θα τα βρείτε όπως τα βρίσκατε πάντοτε, επί κυβερνήσεων επαράτου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΔημητρηςΧ 19 Σεπτεμβρίου 2015 - 09:20

Δηλαδή ή δεν ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ για να τον τιμωρήσουμε για τους 7 καταστροφικούς μήνες, ή ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ για να τον τιμωρήσουμε και να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε. Αυτά συμβαίνουν όταν δεν μετουσιώνται οι ιδέες σας και οι σκέψεις σας σε πολιτικό σχηματισμό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης 21 Σεπτεμβρίου 2015 - 17:13

Νομίζω ότι το άρθρο λέει καθαρά ότι δεν ψηφίζουμε Σύριζα. Και όχι για τιμωρία, αλλά επειδή αυτό είναι το πιο ωφέλιμο. Μάλιστα λέει ότι το επιχείρημα “ψηφίζω Σύριζα για τον τιμωρήσω”, είναι λάθος. Εκτός αν το σχόλιό σου απευθύνεται κάπου αλλού. Όπως και να έχει, ο Σύριζα βγήκε πρώτος με 7,5 μονάδες διαφορά, οπότε αυτή η συζήτηση νομίζω δεν έχει πλέον νόημα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
DSK 19 Σεπτεμβρίου 2015 - 11:23

Ωραία τα λέτε κ. Καραμπελιά αλλά ξεχνάτε το Ποτάμι! Άλλο ένα κόμμα που στηρίζετε στο εθνομηδενισμό. Δυστυχώς οι εθνομηδενιστές ανακυκλώνονται συνεχώς…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βασίλης Μπαρτάς 19 Σεπτεμβρίου 2015 - 17:24

Επιλέγω εκείνο που θα πονέσει περισσότερο το παρασιτικό πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο σύστημα που κυβερνάει 41 χρόνια και εξοντώνει κάθε τι κοινωνικό και Ελληνικό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιαννης.Π 20 Σεπτεμβρίου 2015 - 19:08

Συμφωνω απολυτως με τον Τασο.

”Η ανάλυση από τον Καραμπελιά εξαιρετική. Είναι όντως επικίνδυνοι. Οχι μόνο για αυτά που έκαναν αλλά και για την ικανότητα τους να παρουσιάζουν την καταστροφή που προκαλούν ως επιτυχία.”

Ενα εχω να πω…. αντι για αποχη γιατι να μην ψηφιστει το ΕΠΑΜ που εχει σωστο προγραμμα για την εξοδο απο το στρατοπεδο Νταχαου που ονομαζεται ΕΕΣΣΡ και το σκελος της την ΕΖ;
Μονο αυτος ο δρομος απεμεινε στην πτωχευμενη χωρα μας που εχει πιθανοτητα να σταματησει την πληρη διαλυση και καταστροφη της Ελλαδας μας. Αλλη λυση δεν βλεπω.

Ο Τσιπρας ειναι ο Καρλος Μενεν της Ελλαδας και τα αλλα Εβραιολυμματα αποδειχτηκαν οι δολοφονοι της χωρας μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ν 27 Σεπτεμβρίου 2015 - 02:42

Η 7η λεξη απο το τελος του παραπανω σχολιου δεν μαρτυρειται ουτε καν στο ιντερνετ.Ειναι το μονο ελαφρυντικο στο να εχει δημοσιευτει τετοιο σχολιο.Ελπιζω να εχω κανει φριχτο λαθος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μανώλης 21 Σεπτεμβρίου 2015 - 06:31

Μετά τα αποτελέσματα….Εύστοχος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ