Αρχική » 26/11: Σεμινάρια Ιστορίας

26/11: Σεμινάρια Ιστορίας

από Άρδην - Ρήξη

seminaria1

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ο Γιώργος Καραμπελιάς, ορμώμενος από την έκδοση του βιβλίου του, 1821: Η δυναμική της Παλιγγενεσίας, εγκαινιάζει, από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, μια σειρά σεμιναρίων για τη νεώτερη ελληνική ιστορία, που θα διεξάγονται κάθε δεύτερη Πέμπτη του μήνα, στην Αίθουσα Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4, στις 7 μμ. Γράφει ο Γ. Καραμπελιάς στην Εισαγωγή του πρόσφατου έργου του:
«Σε μια συγκυρία βαθύτατης κρίσης του υπαρκτού ελληνισμού –ενώ μετεωριζόμεθα, κυριολεκτικώς, μεταξύ της ισλαμικής Ανατολής και της τευτονο-φραγκικής Δύσης–, αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, ως αυτόνομο συλλογικό υποκείμενο, είναι η συναγωγή των διαγραμματικών συμπερασμάτων της ιστορικής μας διαδρομής, ώστε να επιχειρήσουμε να λύσουμε τον γόρδιο δεσμό του «καημού της ρωμιοσύνης».
Αναζητώντας λύση στα δραματικά αδιέξοδα που βιώνουμε, κινούμενος μεταξύ θεωρητικής αναζήτησης, ιστορικής έρευνας και δημόσιας παρέμβασης, κατέληξα στο συμπέρασμα πως αυτή δεν μπορεί να ανευρεθεί αν δεν επιχειρηθεί ένας απολογισμός της ιστορικής πορείας του νεώτερου ελληνισμού, που αριθμεί πλέον οκτώ ή δέκα αιώνες.
Αυτή η «παράκαμψη» μέσω της ιστορικής μας διαδρομής καθίσταται μάλλον επείγουσα καθώς συνειδητοποιούμε πως η ιδιοπροσωπία του ελληνικού έθνους –κατ’ εξοχήν του νεώτερου– είναι ιστορικής υφής, δηλαδή μπορεί να αντικρύσει το ίδιο του το μέλλον μόνον εφ’ όσον έχει μια βαθειά συνείδηση και γνώση της ιστορικής του διαδρομής και της συνέχειας του».
Με αφετηρία αυτούς τους προβληματισμούς, η σειρά των οκτώ σεμιναρίων θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου με την Εισαγωγή που αφορά στην ιστορική συνέχεια του ελληνισμού μέσα από τις ασυνέχειες της τριμερούς διαδρομής του: Από τον Όμηρο στον Διγενή Ακρίτη και στον… Διονύσιο Σολωμό. Από τον Αχιλλέα στον Κορκόνδειλο Κλαδά, από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στον Άρη Βελουχιώτη και τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Από τον Περικλή, στον Αλέξανδρο, από τον Βασίλειο Βουλγαροκτόνο στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, από τον Ιωάννη Καποδίστρια στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Από τον πολεοκρατικό και φυλετικό ελληνισμό της αρχαιότητας, στον οικουμενικό των ελληνιστικών χρόνων και του Βυζαντίου, για να φθάσουμε στον νεώτερο ελληνισμό του ύστερου Βυζαντίου, της Τουρκοκρατίας/Φραγκοκρατίας και του ελληνικού κράτους.

seminariaA3afisa_01

Τα σεμινάρια είναι δωρεάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

5 ΣΧΟΛΙΑ

Μιχάλης Μιχάλης 19 Νοεμβρίου 2015 - 22:34

Παρακαλώ ενημερώστε με για το κόστος του σεμιναρίου.
Με την ευκαιρία αυτή θα παρακαλούσα να στέλνετε το περιοδικό σας ΆΡΔΗΝ στο μοναδικό ψιλικατζιδικο που βρίσκεται στην πλατεία Κυψέλης γωνία με την οδό Κύπρου. Μπορείτε να κάνετε κάτι γι” αυτό ;
Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θόδωρος 19 Νοεμβρίου 2015 - 23:18

Πολύ χρήσιμη η πρωτοβουλία Καραμπελιά. Χρειάζεται να δηλώσουμε κάπου τη συμμετοχή μας ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βύρων Καρύδης 19 Νοεμβρίου 2015 - 23:19

Υπάρχει η δυνατότητα τα σεμινάρια να αναρτηθούν στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να τα παρακολουθήσουν και οι Έλληνες του εξωτερικού ; Ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βασιλεία Κουρνιάκου 20 Νοεμβρίου 2015 - 16:13

Κύριε Καραμπελιά,
είμαι μια Ελληνίδα, όπου ζει στο εξωτερικό και θα ήθελα να σας παρακαλέσω και εγώ για την ανάρτηση των σεμιναρίων.
Επ’ευκαιρίας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ιστορική-πνευματική “Τροφή” που μας δίνετε.. ο Θεός να σας έχει πάντα γερό, δυνατό και φωτισμένο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Evangelos Aragiannis 27 Νοεμβρίου 2015 - 04:25

Θα ηταν το γεγονος της δεκαετιας εαν αναρτωνταν τα σεμιναρια ολοκληρωμενα στο διαδικτυο.
Μενω σε νησι και δεν εχω την δυνατοτητα να τα παρακολουθησω.
Προσφορα για τον Ελληνισμο εαν αναρτηθουν.
Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ