Αρχική » Το Δόγμα της Γελοιότητας

Το Δόγμα της Γελοιότητας

από Άρδην - Ρήξη

Του Γιώργου Καραμπελιά από τη Ρήξη (φύλλο Απριλίου) που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 9 Απριλίου.

exof122_01

Η Ναόμι Κλάιν έγινε παγκοσμίως γνωστή με το βιβλίο της το Δόγμα του Σοκ, όπου περιγράφει το αρχικό σοκ –δικτατορία στη Χιλή, π.χ., πόλεμος κ.λπ.– που χρησιμοποιεί ο νεοφιλελευθερισμός με τα όργανά του, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, κ.λπ. για να επιβάλει στους εξουθενωμένους λαούς, θύματά του, την αποδοχή της πολιτικής του. Η ιδεολογική προετοιμασία από εφημερίδες, κανάλια, διανοουμένους και πολιτικούς, για την επιβολή αυτών των πρακτικών, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σχετικής στρατηγικής.
Ποιος δεν θυμάται το απίστευτο ιδεολογικό μπαράζ τηλεοράσεων και εφημερίδων, όταν ο οικονομικός εγκληματίας ΓΑΠ και τα παραφερνάλιά του –τύπου Παπακωνσταντίνου– εφάρμοσαν το σχέδιο της οικονομικής καταστροφής της χώρας, σε συμπαιγνία με τον Στρος-Καν και τον Σόιμπλε. Ποιος δεν θυμάται τον τότε Μπάμπη Παπαδημητρίου και τον τότε Πρετεντέρη να μας αναλύουν τα αγαθά του μνημονίου (τώρα έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους). Και, εν τέλει, παρά τις αντιδράσεις – ή μάλλον μέσα από τον έλεγχο των αντιδράσεων, με διάφορους βαλτούς ψευδοεπαναστάτες, που καταργούσαν τρία χρέη στην καθισιά τους –κατόρθωσαν να επιβάλουν την τακτική τους. Βεβαίως, θα χρειαζόταν ένα δεύτερο βιβλίο, ίσως ογκωδέστερο, για να περιγράψει το απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής του σοκ: Εκείνο της χειραγώγησης των αντιδράσεων. Γιατί, χωρίς αυτή, δεν θα περνούσαν επιτυχώς τα μέτρα. Χωρίς ένα «αντιμνημονιακό» στρατόπεδο από Κατρούγκαλους, Μητρόπουλους, Βαρουφάκηδες κ.λπ. –στην πλειοψηφία τους ξεσκολισμένους πασοκτζήδες ή κνίτες–, που από το πρωί μέχρι το βράδυ παρίσταναν στα κανάλια τους «ορκισμένους αντιπάλους» του μνημονίου, θα ήταν αδύνατο να παγιδευτούν οι Έλληνες σε ένα ψευδοδίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο».
Η επικράτηση των «μνημονίων» προϋπέθετε χειραγωγούμενους αντιμνημονιακούς. Όπως η επικράτηση των Λιάκων και κομπανίας προϋπέθετε ως αντίπαλό τους τον… Λιακόπουλο. Έτσι και ήρθε στην εξουσία το αντιμνημονιακό τσούρμο, με Τσίπρες και Καμμένους, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα μνημόνια.
Όμως, η ελληνική πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε αναλυτική δυνατότητα συγγραφέων και αναλυτών. Διότι, από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και μετά, επιβάλλεται ένα νέο δόγμα, ασύγκριτα ισχυρότερο από το δόγμα του σοκ: Το δόγμα της γελοιότητας.
Τόσα και τόσα είδαν τα έκθαμβα μάτια των Ελλήνων μέσα σε 15 μήνες, που έμειναν «κάγκελο»: Τον Βαρουφάκη να κορδακίζεται ότι μέσα μία εβδομάδα θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της… Ευρώπης, δηλαδή του πλανήτη ολόκληρου· την Τασία Χριστοδουλοπούλου να λύνει το «μεταναστευτικό» διά των ανοικτών συνόρων· τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να «μαστιγώνει» τους υπαλλήλους της Βουλής· τον Λαφαζάνη να ετοιμάζεται να καταλάβει το νομισματοκοπείο· τον αγράμματο και ανερμάτιστο κνιτάκο να παριστάνει τον πρωθυπουργό και να σφάζονται στα πόδια του οι «λίστες Τσίπρα» όλης της Ευρώπης – να μεταβάλλει το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ, και το ΟΧΙ στα μνημόνια σε εκχώρηση του τραπεζιτικού συστήματος στα γεράκια των ξένων Ταμείων· τον Καμμένο να χορεύει τσάμικα στην πλατεία Συντάγματος με τη Δούρου, κ.λπ…
Πλέον, οι υπήκοοι ήταν έτοιμοι για την τελική εγχείρηση. Η Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, κατακτημένη κυριολεκτικά από καλοπληρωμένες κουστωδίες μηκυόδων, με περιφερόμενους μετανάστες· οι Τούρκοι στα ελληνικά νησιά και ο σκληρός «μαρξιστής» Τσακαλώτος με το κόκκινο σακίδιο να διαπραγματεύεται σε σπασμένα ελληνικά, ως εξημερωμένη ρέπλικα του Βαρουφάκη, το οριστικό ξεπούλημα της χώρας· και η τελική πινελιά, Τσίπρας και Παυλόπουλος να εκστρατεύουν κατά του ΔΝΤ, για να φορτώσουν έναν νέο αλμυρό εξευτελισμό στη χώρα!
Μπροστά σε όλα αυτά, τι να γράψεις και τι να πεις; Η γελοιότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία και δι’ αυτής μοιάζει να επιτυγχάνεται ο στόχος που τόσα χρόνια δεν είχαν επιτύχει ΔΝΤ και Σόιμπλε: Να μεταβληθεί η Ελλάδα σε χώρο συγκυριαρχίας Νεοθωμανών και Τευτόνων. Το δόγμα της γελοιότητας που ανακάλυψαν και εφάρμοσαν οι Έλληνες απεδείχθη ισχυρότερο από το δόγμα του σοκ, ή, μάλλον, αποτελεί το υπέρτατο σοκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

13 ΣΧΟΛΙΑ

Ένας Φίλος 8 Απριλίου 2016 - 17:30

Δεν μας είπατε ποτέ τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είχαμε ψηφίσει τον Ιανουάριο τού 2015. ΝΔ και Σαμαρά; Αν το success story του ήταν αληθινό, οι Ευρωπαίοι δεν θα του είχαν κλείσει τις στρόφιγγες από το 2013. Τι να ψηφίζαμε; Κάποιους “πατριώτες” μέσα στο κόμμα τού Καμμένου; Καζάκη; ΚΚΕ; ΟΑΚΚΕ; Ελπίζω να καταλαβαίνετε πως δεν μπορείτε να κρατάτε για τον εαυτό σας τον ρόλο τού μόνιμου κριτή κι επικριτή των πάντων χωρίς ποτέ να παίρνετε ουσιαστική θέση που να πατάει στην πραγματικότητα – κάτι τέτοιο είναι πολύ εύκολο, αλλά τα αποτελέσματα τα βλέπετε: ποια ήταν η απήχηση τού Άρδην πριν κάποια χρόνια και ποια τώρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
xen 8 Απριλίου 2016 - 18:36

Μην πιάνετε το νήμα από όπου σας βολεύει ο Καραμπελιάς από τον Νοέμβριο του 2014 έγραφε διαρκώς (2 και 3 κείμενα την εβδομάδα) ότι δεν πρέπει με τίποτα να γίνουν εκλογές στις αρχές του 2015, πριν δηλαδή κλείσει ο προηγούμενος κύκλος. Και τότε πολλοί Συριζαίοι, πρώην φίλοι που γίναν Συριζαίοι και και φίλοι που θέλαν “μια αλλαγή” λέγαν τη μύγα τον τσίμπησε. Την εξήγηση την βλέπετε τώρα που λουζόμαστε την χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Σίγουρα πάντως τον Ιανουάριο του 2015 το Άρδην δεν βγήκε με θέση ψηφίστε Σύριζα.
Τώρα μην μιλάμε για το αν το σαξές στόρι του Σαμαρά ήταν αληθινό, θυμηθείτε μόνο ότι μειλ Χαρδούβελλη περιείχε μέτρα μόλις 800 εκ ευρώ και το πακέτο Τσακαλώτου στην καλύτερη περίπτωση θα έχει μέτρα 5,5 δισ και στην χειρότερη 8 με 9 δισ (δέκα φορές περισσότερα).
Το Άρδην πάντα παίρνει θέση, αλλά επί της ουσίας όχι στα ψευτοδιλήμματα που θέτουν διάφοροι Τσιπροπαπάδες και διάφοροι άλλοι νεροκουβαλητές τους.
Και για την απήχηση του Άρδην, επειδή βλέπω ανησυχείτε παλιέ φίλε, αν κάτι είναι που έχει αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια είναι η απήχηση του Άρδην πράγμα που φαίνεται ότι από την ποσότητα και την ποιότητα εκδηλώσεων που κάνουμε τα τελευταία χρόνια, την απήχηση της σελίδας που κάθε χρόνο διπλασιάζεται η επισκεψιμότητα και πολλούς άλλους δείκτες. Και αυτό οφείλεται ότι το Άρδην έχει καθαρό στίγμα, δύσκολη γραμμή, πολλές φορές, αλλά καθαρή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
giorgos 8 Απριλίου 2016 - 18:41

το μνημονιο εδωσε πραγματικη ευκαιρια σε οσους ασχολουντε με την πολιτικη να καταλαβουν τι ισχυει στην πραγματικοτητα και ποια κομματα ειναι πιο κοντα σαυτην ανεξαρτητου ιδεολογιας…..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
giorgos 9 Απριλίου 2016 - 05:19

μα παιρνει θεση …:)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μανώλης 9 Απριλίου 2016 - 07:26

Πολύ εύστοχος, αδελφέ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ελένη Ξένου 8 Απριλίου 2016 - 17:39

Όπως πάντοτε άλλωστε, ο δυναμικός και αφοπλιστικός λόγος σας κύριε Καραμπελιά, γροθιά στο στομάχι των “Λουδοβίκων”! Τα σέβη μου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 8 Απριλίου 2016 - 18:06

Μήπως τελικά έπρεπε να τα είχαμε κάνει όπως οι Πορτογάλοι, οι Κύπριοι αδελφοί μας, οι Ιρλανδοί κλπ. οι οποίοι ενώ μπήκαν αργότερα από μας στα μνημόνια έχουν για τα καλά “ξεσκολίσει”;; Μήπως δηλ. θα ήμασταν πολύ καλύτερα συγκριτικά πάντα με το θολό και δυσοίωνο τέλμα στο οποίο έχουμε βυθιστεί σήμερα λόγω της αβεβαιότητας για το αύριο και φυσικά λόγω της δολιότητας, της προδοσίας και της ανικανότητας των σοσιαλιστών-αριστεριστών καριέρας και των ΣΑΝΕΛ στην εξουσία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτριος Προβάδος 8 Απριλίου 2016 - 19:58

Το καλύτερο θα ΄ήταν να μην οδηγηθούμε σε εκλογές, όμως οι συμμορίες ή συμμωρίες ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μας οδήγησαν σε εκλογές και η παροιμιώδης μωρία μας ως λαού στη χειρότερη κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος (εξαιρουμένων των ψευτοκυβαρνήσεων της 7ετίας). Τώρα ψάχνουμε λύσεις και ζητάμε οδηγίες. Όμως φίλοι τις λύσεις θα τις βρούμε μόνοι μας αρκεί να σοβαρευτούμε και να δούμε την πραγματικότητα κατάματα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Νίκος 8 Απριλίου 2016 - 20:59

Από διαπιστώσεις έχουμε φουλάρει…. τώρα έξι χρόνια μόνο διαπιστώσεις, δεν μας δείχνετε ένα με κάτι μπάλες να!, να βάλει τα στήθια του μπροστά και να του ακλουθήξωμε ούλοι οι υπόλοιποι, δεν υπάρχει ένας σε αυτό το κράτος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Stdominic 9 Απριλίου 2016 - 00:47

Χμμ. μακάρι να ήταν σόκ και γελοιότητα.
Δυστυχώς πρόκειται για κάτι άλλο. Για σόκ και δέος.. Εγώ πάντως έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βασίλης Μπαρτάς 9 Απριλίου 2016 - 21:00

Απ’ ότι φαίνεται το πιθανότερο είναι ότι αν τον Ιανουάριο του 2015 δεν έσερναν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τα τερατώδη ψέματά τους και τους εκβιασμούς τους οι πολιτικοί απατεώνες των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σήμερα το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να είχε βγει από το Μνημόνιο, όπως και η Κύπρος.
Και τώρα έχουμε τη χειρότερη διακυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος χωρίς να φαίνεται καμιά ελπίδα ούτε για το λαό ούτε για την πατρίδα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
geomp 9 Απριλίου 2016 - 21:39

Ωραιες οι διαπιστωσεις ωραιες οι αναλυσεις αλλα μηπως ηρθε η ωρα η κινηση πολιτων αρδην να μετεξελιχθει σε πολιτικο φορεα.Το γεναρη ψηφισα καμμενο τωρα αν γινουν εκλογες τι να ψηφισουμε και δεν ειναι προσωπικο το προβλημα και βεβαια καταλαβαινω οτι το σωστο το στερεο ειναι να ξεκινησει κατι απο τη βαση λαικο μαζικο.Αλλα σημερα βλεπουμε ενα πολιτικο κενο στα αριστερα που γιατι να μην καλυφθει απο την πατριωτικη αριστερα.Βεβαια αν φτασουμε εκει κ.Καραμπελια και Αρδην δεν θα φτανουν μονο οι διαπιστωσεις.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΝΙΚΟΣ 11 Απριλίου 2016 - 21:28

ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΟΝΟΜΑΤΕ ΝΙΚΟ – 8.59΄ ΕΓΡΑΨΕΣ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΕ ΜΠΑΛΑΚΙΑ . . . ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΟΛΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΟ. ΔΙΟΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ. ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ; ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΔΡΑ ; ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΠΑΣΕΙ ΘΥΣΙΑ ΤΟ . . ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΤΡΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΩ ΚΙΟΛΑΣ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΣΤΑ HOT SPOTS ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΒΛΕΠΕΣ ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ, ΘΑ ΑΛΛΑΖΕΣ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΣΟΥΝ ΤΟΣΟ ΑΓΑΘΟΣ. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΓΑΠΗΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ( ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΑΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ ΑΛΛΑ 2 ΧΡΕΗ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ). ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΜΕ ΕΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ . . . ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΡΥΔΑΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ, ( ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΙΑΝΟΗΘΗΚΕΣ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ΜΕ ΕΜΑΣ ΑΠΛΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ; ) ΟΙ ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ, ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΠΙΤ ΠΑΡΑ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ;.ΕΣΥ Ή ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ; ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΖΗΜΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΘΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΣΧΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΣ. ΝΑ ΤΗ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΓΙΑΤΙ ; ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤ’ ΑΥΤΩΝ ΟΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΤΕ ΟΧΙ. ΑΝ ΣΤΡΑΒΟΜΟΥΤΣΟΥΝΙΑΣΕΣ ( ΛΕΩ ΑΝ . . ) ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ, ΕΝΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ : ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΦΤΑΣΕ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΡΙΕΣ. ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ. ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΡΙΕΣ – ΑΣΧΕΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΟΜΩΣΙ ΤΕΜΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ . . . ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΗΛ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ . . ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ . . . ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ ΚΙ ΕΔΩ : shmantikanea.blogspot.gr/2016/04/blog-post_460.html ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ