Αρχική » Για την επέτειο των Ιμίων

Για την επέτειο των Ιμίων

από Άρδην - Ρήξη

imia_nisia.jpg (1840×1220)

Του Γιώργου Ρακκά

Σε μια οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η επέτειος φονικής εκδήλωσης του επεκτατισμού γειτονικής χώρας θα αποτελούσε μια στιγμή αυτογνωσίας και συνειδητοποίησης του αντιστασιακού πατριωτικού καθήκοντος. Όχι όμως στην Ελλάδα, που η παρακμή του πολιτικού βίου και των ηθών της, έχει μεταβάλει την επέτειο των Ιμίων σε μείζονα εκδήλωση του εμφυλιακού συνδρόμου!

Η ευθύνη εδώ ανήκει αποκλειστικά σε μερίδες της αριστεράς, που ήδη από εκείνες τις τραγικές ημέρες του 1996, θεώρησαν το συμβάν ως μια εξαιρετική ευκαιρία για να προωθήσουν το ψευδο-διεθνιστικό τους μήνυμα: Ότι ο χαμός του ελικοπτέρου και του πληρώματός του, εκείνη την νύχτα όπου η ελληνική κυβέρνηση οικειοθελώς αποδέχθηκε την σχετικοποίηση της εδαφικής της ακεραιότητας (ευχαριστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για την παρέμβαση που «τακτοποίησε» τον τουρκικό τσαμπουκά), δεν ήταν δολοφονία που διέπραξε το τουρκικό φασιστικό και ιμπεριαλιστικό καθεστώς, αλλά μια τραγωδία του ελληνικού μιλιταρισμού(!). Τα ίδια, βέβαια, θα επαναλάβουν στην περίπτωση των Τάσου και Ισαάκ Σολωμού, μερικούς μήνες αργότερα.

Επρόκειτο για καθαρή πολιτική σχιζοφρένεια, που προπορεύεται από μια υπερκαπιταλιστική τάση αρνησιπατρίας: Το 1996, με τον Σημίτη πρωθυπουργό, που εξέφρασε καθαρότερα, συστηματικότερα και σοβαρότερα από οποιονδήποτε άλλον αυτήν την τάση, η ταύτιση με την εξουσία, ήταν αυτονόητη για την συντριπτική πλειοψηφία της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, τότε. Γι’ αυτό και οι μερίδες του έδρασαν ιδεολογικά (αλλά και «κινηματικά», με διάφορες παρεμβάσεις που σήμερα θα ζήλευε ο μηχανισμός ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής) για να καταστείλουν κάθε κινητοποίηση και διαμαρτυρία που προέρχονταν από το δημοκρατικό χώρο. Το γιατί έπρεπε να συμβεί αυτό, εξηγούσαν τότε από κοινού ο Ιός της Κυριακής, από την Ελευθεροτυπία, και ο Ριχάρδος Σωμερίτης από τα ΝΕΑ. Ο δημοκρατικός πατριωτισμός πρέπει να πάψει, ώστε να ταυτιστεί η υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας με την άκρα δεξιά και την Χρυσή Αυγή.

Έπειτα από όλα αυτά, δεν είναι τυχαίο που η Χρυσή Αυγή έχει καταφέρει να προσεταιριστεί την επέτειο των Ιμίων, και να την μεταβάλει από ημέρα αντιστασιακής μνήμης σε κομματική φιέστα: Οργανώνοντας «λαμπαδηδοφορία» την 30η Ιανουαρίου, χρησιμοποιώντας την επέτειο των Ιμίων για να αναβιώσουν ένα έθιμο του «εθνικοσοσιαλισμού» που γιόρταζε την ίδια μέρα με αντίστοιχης αισθητικής εκδηλώσεις την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Την ίδια στιγμή οι «απέναντι» οργανώνουν κινητοποιήσεις εναντίον του φασισμού. Όχι του τουρκικού φασισμού, που πλέον λειτουργεί καραμπινάτος και απροκάλυπτος, αλλά του…  «ελληνικού». Συνεχίζοντας την εξωφρενική, εθελόδουλη θεωρία του «για τον ιμπεριαλισμό του θύτη φταίει το θύμα».

Η συνταγή που παράγεται, όμως, είναι πλέον εκρηκτική: Ο νεο-οθωμανισμός έχει παροξύνει στο έπακρο τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας προς δυσμάς, στην Ελλάδα, και ολόκληρα τα Βαλκάνια. Εδώ, ο πολιτικός κόσμος της μεταπολίτευσης (και του… μετεμφυλιακού κράτους) παίζουν τις «εμφύλιες κουμπάρες»: Και να μην υπήρχαν όλοι αυτοί, ο Ερντογάν θα ήθελε να τους εφεύρει, αφού δουλεύουν υποδειγματικά γι’ αυτόν.

Και τοποθετούνται απέναντι στην υπόλοιπη χώρα και κοινωνία, που από την επέτειο των Ιμίων έχει άλλη ανάγκη: Να θυμάται, που μπορεί να οδηγήσει ο θανάσιμος συνδυασμός του γειτονικού επεκτατισμού, και της εθελοδουλείας των εγχώριων αρχουσών τάξεων. Να ακονίζει τα αντιστασιακά του αντανακλαστικά· να συνειδητοποιήσει την θέση του ως βαλλόμενου και απειλούμενου από μια επιθετικότητα που αποτελεί μαύρη τρύπα στην ιστορία των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου· να αντιληθφεί την κοινότητα συμφερόντων που διατηρεί με όλους τους λαούς-θύματα αυτού του δυνάστη, από την Σερβία, μέχρι την Αρμενία και το μαχόμενο Κουρδιστάν της Συρίας. Να μεταβάλει εν τέλει την 30η Ιανουαρίου σε ημέρα κινητοποίησης ενός παλλαϊκού, δημοκρατικού πατριωτικού κινήματος.

 

Διαβάστε ακόμα:

Ίμια 1996-2006: 10 χρόνια μετά την εθνική ταπείνωση

Ιδού τα Ίμια ιδού και το πήδημα

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

5 ΣΧΟΛΙΑ

- 30 Ιανουαρίου 2017 - 11:49

[ «για τον ιμπεριαλισμό του θύτη φταίει το θύμα» ]

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μπάμπης 30 Ιανουαρίου 2017 - 12:32

Αν ο Ερντογάν εγγυηθεί μισθούς και συντάξεις θα βγει με 10 μονάδες διαφορά, με όσες βγήκαν ο Τσίπρας και ο ΓΑΠ. Ο ΛΑΟΣ αυτή η αυταξία της μεταπολιτευτικής ιδεολογίας ψηφίζει μόνο με βάση την τσέπη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 1 Φεβρουαρίου 2017 - 08:02

Ροκάς!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
donkixotis 6 Φεβρουαρίου 2017 - 13:12

Εδώ και 21 Χρόνια που Συμπληρωθήκανε απο το Περιστατικό των Ιμίων Αισίως πλέον,ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ=ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ “Ιδεολογικών Αποχρώσεων”,Δήμοι-ΟΤΑ ΔΗΛΑΔΗ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ-ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΔΕΝ μπήκανε στον Κόπο να Κάνουν μια Εκδήλωση Τιμής&Μνήμης για τους Πεσόντες στα ΙΜΙΑ Αναρωτιέμαι ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ/ΓΙΑΤΙ;; η Απάντηση είναι απλή:ΔΕΝ ΝΙΩΘΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ/ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ+ΔΕΝ είναι ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά Ελληνόφωνοι Γραικύλοι/Κομματόσκυλα οι οποίοι Προκειμένου να ΜΗΝ τους Χαραχτηρίσουν “Εθνικιστές-Φασίστες-Ρατσιστές” ΔΕΝ μπαίνουν Καν στην Διαδικασία τέτοιας Σκέψης,δηλαδή να πάρουν την Πρωτοβουλία για τέτοια Εκδήλωση ώστε να ΜΗΝ Στοχοποιηθούν αρχικά και Μετά αρχίσουν να τους Αποδίδουν τις Γνωστές “Κατηγορίες”…Βέβαια είναι Προτιμότερο ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ που Υποδύονται τους Θολοκουλτουριάρηδεςαριστεροπροοδευτικούς να σου πετάνε:ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ-ΦΑΣΙΣΜΟ-ΕΕ-ΕΚΤ-ΠΟΛΕΜΟΥΣ-ΕΙΡΗΝΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ(ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΕΘΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ-ΠΑΤΡΙΔΕΣ Είμαστε ΟΛΟΙ Άνθρωποι..Πατρίδα μας ΟΛΗ η Γη..κτλ.)Ωραία έτσι Νιώθεις αυτό κάνε,αλλά το Ερώτημα Παραμένει εσείς σαν “Προοδευτικοθολοκουλτουριάρηδες”..γιατί ΔΕΝ κάνατε ΠΟΤΕ μια Εκδήλωση Τιμής&Μνήμης στους Ήρωες των Ιμίων ώστε να ΜΗΝ πάνε οι πλανεμένοι Έλληνες στους δήθεν Φασίστες της Χ.Α;; Εσείς τι ΠΡΑΞΑΤΕ μαζί βεβαίως και με το Υπόλοιπο Συνωθύλευμα της Πρώην Συντηρητικής Παράταξης/Δεξιάς η οποία απο ΚΟΙΝΟΥ με τους Άλλους φέρουν Ακέραια την Ευθύνη για την Αποεθνοποιήση-Αφελληνισμό τουλάχιστον 2 Γενιών Νεοελλήνων ώστε να ΜΗΝ νιώθουν Έλληνες μέσα στον Ψυχισμό τους..Ισοπεδώσανε&Διαστρέψανε βάση Σχεδιασμών της ΝΤΠ..την έννοια των λέξεων=΄Εθνος-Πατρίδα-θρησκεία-Οικογένεια βιάσανε την Ιστορία και πλέον όποιος τολμήσει να Αρθρώσει Λόγο Υπέρ της Ελλάδας γιατί η Σκέψη του είναι Ελληνοκεντρική στην Καλύτερη των Περιπτώσεων εισπράττει Ειρωνικά Βλέμματα,Χαμόγελα,Σχόλια Υποτιμητικά ύστερα “Στοχοποιείται” και μετά του αποδίδουν τις Γνωστές Κατηγορίες…Γεμίσαμε Κομματικά Αφελληνισμένουης λοβοτομημένους Νεοέλληνες οι οποίοι ΔΕΝ νοιάζονται για τίποτε άλλο πέραν των δήθεν δικαιωμάτων/Παροχών των Λαθρομεταναστών αλλόφυλων,αλλοεθνών και στον Αντίποδα δείχνουν εκπληκτική Αδιαφορία-Απάθεια-Περιφρόνηση για τους Ομοεθνείς-Συμπατριώτες τους..Σημεία των Καιρών ότι ζούμε..ΥΓ Σε κάποιες τοπικές Κοινωνίες π.χ Κάλυμνο-Κω πιθανόν και κάπου αλλού έχουν γίνει Τελετές Μνήμης&Εθνικής Συνείδησης για τους Πεσόντες αλλά ΟΧΙ σε Πανελλαδικό Επίπεδο με την Κοσμοσυρροή που έπρεπε να Υπήρχε..Αυτό Σημαίνει Έλλειμα ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ έστω και σε βασικό επίπεδο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ακριτασ 2 Φεβρουαρίου 2019 - 19:20

Σχετικά και πολύ ενδιαφέροντα από το πολύ καλό ιστολόγιο του Χριστόφορου Τριαντάφυλλου :
http://tillthehalt.blogspot.com/2016/11/blog-post_19.html
ΣΕΚ Το “Εργατικό κόμμα” της Αστικής Τάξης
Με το ΣΕΚ έχω ασχοληθεί πάρα πολύ και ο λόγος είναι οι θέσεις που πήρε στα ζητήματα της Συρίας και της Ουκρανίας. Δηλαδή την στήριξη στις Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε χώρες που είχαν κάποιες ενοχλητικές ηγεσίες και στέκονταν εμπόδιο στην Δυτική Αυτοκρατορία. Αυτές οι θέσεις που συνδυάστηκαν και με έμπρακτη στήριξη με κινητοποιήσεις σαν αυτή για την απομάκρυνση της Πρεσβείας της Συρίας από την χώρα μας.
Μία στάση που συνέβαλε στα μέγιστα ώστε να υιοθετηθούν οι Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που σαν αποτέλεσμα είχαν το μακελειό σε δύο χώρες και τους χιλιάδες νεκρούς
Αυτό που είχαμε αφήσει στο σκοτάδι τόσο καιρό ήταν τα ηγετικά στελέχη του ΣΕΚ. Τους ανθρώπους που βρίσκονται στο τιμόνι της οργάνωσης στην Ελλάδα και την κατευθύνουν.
Αυτούς που κρύβονται πίσω από τον μπροστινό Πέτρο Κωνσταντίνου ο οποίος παίρνει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας άρα και τις επιθέσεις.
Και η αλήθεια είναι πως αυτό το κάνει πάρα πολύ καλά αφού με την δράση του, λίγοι είναι αυτοί που είχαν εντοπίσει την ύπαρξη του Πάνου Γκαργκάνα ή του Λέανδρου Μπόλαρη και που με αυτό το άρθρο είναι μία καλή ευκαιρία να τους γνωρίσουμε.
Η Αυτού εξοχότης Πάνος Γκαργκάνας
Πάνος Γκαργκάνας τώρα εμφανίζεται να μην έχει καμία σχέση με την οικογένειά του. Σε τοπική αρθρογραφία της Θράκης παρουσιάζονται σαν δύο άνθρωποι που έχουν βίους αντίθετους με τον Νίκο Γκαργκάνα να είναι στο «ρετιρέ της Τράπεζας της Ελλάδος» και τον αδερφό Πάνο να είναι στα «οδοστρώματα κατά της Παγκοσμιοποίησης»

Ο Πάνος Γκαργκάνας ίσως είναι ο Τσε Γκεβάρα της Ελλάδας.

Είναι ο άνθρωπος που μεγάλωσε σε μεγαλοαστική οικογένεια και τα «παράτησε όλα» για να επικεντρωθεί στον αγώνα. Στον αγώνα για την υπεράσπιση της Εργατικής Τάξης της οποίας τα συμφέροντα υπερασπίστηκε (πάντα σε συνεννόηση με το SWP) στηρίζοντας το Μαιντάν στην Ουκρανία και μετά με τις ίσες αποστάσεις αλλά και με την στήριξη των “αντικαθεστωτικών” της Συρίας για την ανατροπή Άσαντ.

Ο «Επαναστάτης» Γκαργκάνας όμως στο παρελθόν έχει στηρίξει κατά σύμπτωση και αυτός το ΠΑΣΟΚ σε τουλάχιστον 2 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις…Το 1993 και το 1996 με αρχηγό τον Κώστα Σημίτη. Επίσης το ΣΕΚ έχει κάνει εκδηλώσεις προς τιμήν του Ανδρέα Παπανδρέου. Χαρακτηριστικός ο διάλογος στο Indymedia από ανθρώπους του Κινήματος που ψάχνουν και την χαρακτηριστική αφίσα….

«ΠΑΣΟΚ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ»

Εκεί φαίνεται πως τα δύο αδέρφια που φέρονται να έχουν διαφορετική κατεύθυνση να τα βρίσκουν μια χαρά και να ενώνονται στον κοινό αγώνα για την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη που η μοίρα έμελλε να έχει τον Τραπεζίτη Νίκο Γκαργκάνα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ένταξη της χώρας στο Ευρώ και έτσι αυτός ο λαός μέσα από το κοινό νόμισμα να πρέπει να ανταγωνίζεται δυνάμεις όπως η Γερμανία

Ο Πάνος Γκαργκάνας είναι επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος(Σ.Ε.Κ.) στο οποίο ανήκει και το ΚΕΕΡΦΑ.
Ο Πάνος Γκαργκάνας είναι γιος του πρώην ισχυρού επιχειρηματία Αλευροβιομήχανου Θράκης και βουλευτή Έβρου επί μια δεκαετία (1953-1963)με την Ε.Ρ.Ε. Χρήστου Γκαργκάνα. Έχει δύο αδέρφια,την Χρυσούλα Γκαργκάνα η οποία συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε ο πατέρας της αφού με τον γάμο της με τον Ιωάννη Ουζουνόπουλο ενώνονται δύο οικογένειες με ισχυρή παράδοση στην αλευροβιομηχανία, στην Ανατολική και Δυτική Θράκη. Πληροφορίες για την εταιρεία θα βρείτε εδώ

Ο άλλος αδερφός είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος μεγαλοτραπεζίτης Νίκος Γκαργκάνας.

Ο Νίκος Γκαργκάνας διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Ιούνιο του 2002 έως τον Ιούνιο του 2008. Την ίδια περίοδο ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Και το κυριότερο είναι από τους ανθρώπους που μαζί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη παγίδευσαν τον Ελληνικό λαό και τον βάλανε μέσα στο Ευρώ.
H συνέχεια στο αξιόλογο ιστολόγιο ..
Ακόμη
http://tillthehalt.blogspot.com/2018/02/blog-post.html
Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας- Ένα Δίκτυο εξυπηρέτησης των Αμερικάνικων συμφερόντων από τα κάτω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ