Αρχική » Εκδήλωση Άρδην: «Όχι στην εκχώρηση της ταυτότητας της Μακεδονίας από Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένο» (βίντεο)

Εκδήλωση Άρδην: «Όχι στην εκχώρηση της ταυτότητας της Μακεδονίας από Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένο» (βίντεο)

από Άρδην - Ρήξη



Το Άρδην οργάνωσε στις 20/6/18 εκδήλωση με θέμα:
«Όχι στην εθνική μειοδοσία. Όχι στην εκχώρηση της ταυτότητας της Μακεδονίας από Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένο».
Ομιλητές:
Γιώργος Καραμπελιάς, Κίνημα Άρδην – συγγραφέας,
Σάββας Καλεντερίδης, γεωπολιτικός αναλυτής,
Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος – slpress.gr,
Γιώργος Παπαδόπουλος–Τετράδης, δημοσιογράφος,στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού, Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα, Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ 22 Ιούνιος 2018 - 00:20

Να γίνει δημοψήφισμα για το όνομα του κράτους των Σκοπίων σε ολόκληρη την “γεωγραφική” Μακεδονία δηλ. την Ελληνική Αληθή Μακεδονία, την ΠΓΔΜ και ακόμα ίσως την περιοχή του Πιρίν στην Βουλγαρία. Οι Σκοπιανοί διατείνονται ότι αυτή είναι η Μακεδονία και μάλιστα την διεκδικούν. Άρα δεν είναι σωστό όλοι οι Μακεδόνες κάτοικοι πασών Μακεδονιών να αποφασίσουν για όνομα μέρους της περιοχής στην οποία ζουν και της οποίας αισθάνονται τέκνα;
Γιατί κανείς δεν χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα άραγε που στρέφει το επιχείρημα των ψευδομακεδονιστών στα Σκόπια για αλύτρωτη Μακεδονία σε Ελλάδα και Βουλγαρία εναντίον τους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Α.Δ.Δ. 22 Ιούνιος 2018 - 01:09

Συγχαρητήρια! Ευχαριστούμε τον Γιώργο Καραμπελιά και το ΑΡΔΗΝ για την διοργάνωση αυτής της σημαντικότατης εκδήλωσης.
Όλες οι εισηγήσεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, αφενός για την ανάδειξη του προβλήματος, αφετέρου διότι εμφύσησαν ένα πνεύμα αντίστασης.

Μία (όχι τόσο επουσιώδης όσο φαίνεται) επισήμανση προς τον κ. Σταύρο Λυγερό:
Ο όρος “μακεδονική σαλάτα” που χρησιμοποιεί στο 1ο βίντεο (στο 41.28 περίπου) είναι μάλλον ατυχής. Στην πραγματικότητα, όπως έχει αποδειχθεί από τον ερευνητή βυζαντινολόγο κ. Ηλία Αναγνωστάκη ο όρος προέρχεται από την γαλλική σαλάτα με μακεδονήσι ή αλλιώς μαϊντανό (salade en persil de Macédoine) και δεν είχε αρχικά τουλάχιστον την σημασία της ανάμιξης πληθυσμών.
Αυτή η διαπίστωση έχει βαρύτητα, διότι αποδεικνύει ότι η Μακεδονία ιστορικά δεν είχε καμιά ιδιαίτερη φήμη στην Δύση ως τόπος πανσπερμίας λαών, τουλάχιστον όχι περισσότερο από όσο η Βοσνία, ο Καύκασος, η Σιλεσία κοκ.

Συνεπώς η χρήση του όρου, έστω από άγνοια, μπορεί να ενισχύσει μία παραμορφωμένη αντίληψη περί Μακεδονίας και κατά προτίμηση πρέπει να αποφεύγεται.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ