Αρχική » Γιατί η Τουρκία θέλει να εγκαθιδρύσει μια μόνιμη ναυτική βάση στα κατεχόμενα της Κύπρου

Γιατί η Τουρκία θέλει να εγκαθιδρύσει μια μόνιμη ναυτική βάση στα κατεχόμενα της Κύπρου

από Άρδην - Ρήξη

Του Μετίν Γκουρτσάν, ιστοσελίδα al-monitor, 12/09/2018

Τα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου αρχίζουν και στερούνται διαθέσιμου χώρου, καθώς σε αυτά συνωστίζονται πλέον πλοία του 6ου Αμερικάνικου Στόλου, μια πληθώρα σκαφών της Ομάδας Δράσης Μεσογείου του ρωσικού ναυτικού, βρετανικά υποβρύχια, γαλλικές φρεγάτες κ.ά. Η κρίση στη Συρία και οι ανταγωνισμοί για τους υδρογονάνθρακες είναι οι κύριες αιτίες για την άνευ προηγουμένου συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι αυξανόμενες εντάσεις και η ναυτική δραστηριότητα, έχει αναζωπυρώσει την συζήτηση στην Τουρκία για το ενδεχόμενο εγκαθίδρυσης μιας ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου. Σύμφωνα με αναφορές που διέρρευσαν στα τουρκικά ΜΜΕ, το τουρκικό ναυτικό έχει ήδη καταθέσει μια έκθεση προς στο Υπουργείο Εξωτερικών, εισηγούμενο για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ναυτική βάση σε κατάλληλο σημείο της Κύπρου.

Η έκθεση ανέφερε ότι, πέρα από την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κατεχόμενης Κύπρου, μια τέτοια ναυτική βάση θα προστάτευε τα συμφέροντα της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτρέποντας τις παραβιάσεις των ζωνών υποθαλάσσιας ενεργειακής εκμετάλλευσης, παρέχοντας στην Τουρκία και το κρατίδιό της επιπλέον διπλωματικά ατού για να τα χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση επίλυσης του κυπριακού ζητήματος. Η έκθεση εισηγείται ότι η προτεινόμενη ναυτική βάση θα μπορούσε να λειτουργεί υπό καθεστώς παρόμοιο με τις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στην ελεύθερη πλευρά.

Πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας της Άγκυρας, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσαν ότι η ιδέα συζητείται στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης. Επίσης σημείωσαν ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν πυκνώσει πολύ τις αναφορές τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε επίπεδα πολύ πέραν του συνηθισμένου. Η Τουρκία διεξάγει την Επιχείρηση ‘Ασπίδα της Μεσογείου’ από το 2006 στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση υλοποιείται μέσα από μια αντίστοιχη του ΝΑΤΟ, η οποία παρέχει στην Τουρκία την δυνατότητα να διαθέτει σε μόνιμη περιπολία υποβρύχια, πλοία και αεροπλάνα, στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, αλλά και νότια της Κύπρου. Αυτή τη στιγμή, ένα υποβρύχιο, μια φρεγάτα και δυο πλοία περιπολίας πλέουν στα ανατολικά του νησιού. Επιπλέον, μια τουρκική κορβέτα συμμετέχει στις δυνάμεις του ΟΗΕ που βρίσκονται στο Λίβανο για να αποτρέψει τις παράνομες εισαγωγές όπλων και εξοπλισμού στη χώρα.

Προκειμένου να μην απωλέσει θαλάσσιες οδούς από τις οριοθετήσεις των ΑΟΖ και απομονωθεί ηπειρωτικά, η Τουρκία έχει εδώ και κάποιο καιρό παρατάξει μια ισχυρή ναυτική δύναμη δύο υποβρυχίων και 14 πολεμικών πλοίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η δύναμη αυτή υποστηρίζεται προς το παρόν, από τα λιμάνια της Αλεξανδρέττας και του Μερσίν. Αλλά το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αναγκάζεται να μοιράζεται την διαθεσιμότητα των λιμανιών με τα πολιτικά σκάφη, έχοντας γι’ αυτό το λόγο περιορισμένη δυνατότητα τροφοδοσίας, συντήρησης, επισκευών και υποστήριξης. Η κοντινότερη ναυτική βάση βρίσκεται στο Ακσάζ, που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του Αιγαίου, στη Μαρμαρίδα.

Ο Ντεβρίμ Γαϋγιαλί, κορυφαίος αναλυτής, πιστεύει ότι η κατασκευή μιας μόνιμης ναυτικής βάσης στην βόρεια Κύπρο συνιστά μια από τις σημαντικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις των νεώτερων χρόνων. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει: «Μια τέτοια βάση στη Βόρεια Κύπρο θα παρέχει σημαντικές διευκολύνσεις στο τουρκικό ναυτικό. Το κυριότερο, ο χρόνος διέλευσης που απαιτείτο μέχρι σήμερα ώστε να φτάσουν τα τουρκικά σκάφη στις επιχειρησιακές ζώνες θα μειωθεί αισθητά, επιτρέποντάς τους έτσι να διευρύνουν την ακτίνα δράσης τους. Αυτό είναι ένα σημαντικότατο κέρδος. […] Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις συντήρησης και επισκευών για τον τουρκικό στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Το να παρέχει μια ναυτική βάση αυτές τις υπηρεσίες σημαίνει ότι τα πλοία δεν θα χρειάζονται να πηγαίνουν στο Ακσάζ της Μαρμαρίδας, ή σε ναυπηγεία όπως το Αλίμπεϋ της Σμύρνης. Η Μόρφου και η Αμμόχωστος στην Κύπρο φαίνονται κατάλληλα σημεία για την κατασκευή μιας τέτοιας μόνιμης βάσης, καθώς βρίσκονται κοντά στα σημεία επιχειρησιακού ενδιαφέροντος του τουρκικού ναυτικού. Διαθέτουν και μεγάλες πόλεις, με ικανή υποδομή επικοινωνίας και μεταφορών ώστε να την υποστηρίξουν. Είναι επίσης σημαντικό ότι αυτή η μόνιμη βάση θα πρέπει να προστατεύεται από εναέριες και θαλάσσιες απειλές. Σίγουρα θα εγκατασταθούν εκεί υποχρύχια, κορβέτες, αντιτορπιλικά και μερικές φρεγάτες».

Ένας διάσημος σύμβουλος στρατηγικής και ιστορικός της ναυτιλίας λέει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, επιδιώκουν να απομονώσουν την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο, και ότι οι ανταγωνισμοί στους οποίους αυτή έχει εμπλακεί, με την Ρωσία από την μια πλευρά, με την Αίγυπτο, τους Ελληνοκυπρίους, το Ισραήλ και την Ελλάδα από την άλλη, καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα θα πρέπει να μάθει να επιβιώνει μόνη της.

«Μπορεί να μην υπάρχει καμία στρατιωτική αναγκαιότητα για την εγκαθίδρυση μιας βάσης που να απέχει μόλις 40 μίλια από εκείνην της Αλεξανδρέττας, αλλά οι γεωπολιτικές πραγματικότητες το επιβάλουν. Αυτήν την στιγμή, δεν έχει αποφασιστεί το αν η βάση θα είναι επιχειρησιακή ή διαμετακομιστική, ή μια πολυπλοκότερη βάση που θα διαθέτει μηχανισμούς ολοκληρωτικού αποκλεισμού της περιοχής (A2/AD) κ.ά. Προς το παρόν, η απουσία τεχνικής και τεχνολογικής υποδομής στην Κύπρο, θα εκτόξευε τα κόστη ενός τέτοιου σχεδιασμού [ ] Αν μια τέτοια βάση ποτέ κατασκευαστεί, πιστεύω ότι θα γίνει στην Αμμόχωστο. Και είμαι σίγουρος ότι οι δυνάμεις που θα μετακινηθούν εκεί θα εξασφαλίζουν την απόλυτη τουρκική υπεροχή, περιλαμβάνοντας φρεγάτες Γτάξης, αντιεροπορικά, αντιυποβρυχιακές μονάδες, καθώς και μονάδες εδάφους, καθώς και κορβέτες ADA με μειωμένο αποτύπωμα στα ραντάρ. Και δεν θα εκπλησσόμουν αν στις δυνάμεις της βάσεις επίσης περιληφθούν συμβατικά υποβρύχια που διαθέτουν υψηλή ισχύ αποτροπής».

Οι στρατηγικοί εμπειρογνώμονες στην Άγκυρα πιστεύουν ότι η εγκαθίδρυση μιας τέτοιας βάσης έξω από τα τουρκικά σύνορα, θα αυξήσει θεαματικά την αυτοπεποίθηση, όχι μόνον του τουρκικού ναυτικού, αλλά και όλων των ένοπλων δυνάμεων της χώρας.

Επιπροσθέτως των σχεδίων για μια μόνιμη ναυτική βάση, η Τουρκία σκέφτεται επίσης να επαναλειτουργήσει ένα πολιτικό αεροδρόμιο, που βρίσκεται στο Λευκονοίκο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες των δυνάμεών της στη Μεσόγειο. Αν και το σχέδιο αυτό εξετάζεται, δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία κίνηση προς εκείνη την κατεύθυνση

Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι η Άγκυρα, ανήσυχη για τις δραστηριότητες των Ρώσων, των Ελλήνων, των Ισραηλινών και των Αιγύπτιων στην περιοχή, θα κινηθεί σύντομα προκειμένου να προασπίσει εκείνα που θεωρεί κυριαρχικά της δικαιώματα. Πράγμα που, με τη σειρά του, θα κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

μετάφραση: ομάδα σύνταξης ardin-rixi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ