Αρχική » Η ελληνική γλώσσα στην Αμερική

Η ελληνική γλώσσα στην Αμερική

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 45, Ιανουάριος 2004

01 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ όλων όσων ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς στις ΗΠΑ πρέπει σίγουρα να έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα, αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα έρευνας της Ένωσης Συγχρόνων Γλωσσών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η έρευνα αυτή διεξάγεται κάθε τρία χρόνια και καλύπτει τις εγγραφές φοιτητών σε ξενόγλωσσα τμήματα Πανεπιστημίων και Κολεγίων, όσο και μεταπτυχιακών τμημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του 2002 (η προηγούμενη έγινε το 1998), η αύξηση των εγγραφών σε τάξεις αρχαίων και νέων ελληνικών στα πανεπιστήμια και μεταπτυχιακά κέντρα ήταν της τάξης του 27% και 24% αντίστοιχα, σε σύγκριση με την αμελητέα άνοδο, μόλις 0,8%, μεταξύ 1995 και 1998.

Τα ποσοστά αυτά φέρνουν την ελληνική γλώσσα ανάμεσα στις 10 κορυφαίες που διδάσκονται στις ΗΠΑ, έπειτα από τη γλώσσα των κωφαλάλων (αύξηση 432,8%), την αραβική (92,5%), την αρχαία Εβραϊκή (59%), την Ιταλική (29,6%) και την Ιαπωνική, Κινεζική, σύγχρονη Εβραϊκή και Πορτογαλική. Σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της “Greek-News”, η διευθύντρια της Ένωσης Σύγχρονων Γλωσσών, Ροζ Μαρί Φέιαλ, επισημαίνει ότι οι φοιτητές επιλέγουν γλώσσες όπως τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά όχι για πρακτικούς λόγους, αλλά για να διευρύνουν τις ιστορικές και πολιτιστικές τους γνώσεις. Ένα από τα δημόσια λύκεια της Νέας Υόρκης, στο οποίο διδάσκεται από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 η αρχαία ελληνική, είναι το Townsend Harris του Κουίνς. Η υποδιευθύντρια του σχολείου, Λίζα Μαρς, δηλώνει ότι η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ήταν πάντοτε κομμάτι της φιλοσοφίας του Townsend Harris, ωστόσο διεκόπη το 1942 για οικονομικούς λόγους. Το πρόγραμμα επαναλειτούργησε το 1984. Πολλοί από τους μαθητές του σχολείου που παρακολουθούν αρχαία ελληνικά επιθυμούν να συνεχίσουν σε κλασικές σπουδές και προτιμούν να διαβάζουν τα κείμενα στην αυθεντική τους γλώσσα. Για την κάλυψη των αναγκών στις δύο τάξεις που διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά θα προστεθεί και τρίτη. Οι εθνότητες των μαθητών που παρακολουθούν τις τάξεις (περισσότεροι από 30 μαθητές κάθε μία) είναι ανάμικτες.

Η διευθύντρια του Προγράμματος Νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Κάρεν Βαν Ντάικ, μίλησε στη “GreekNews” για το πρόγραμμα, το οποίο με την αναβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών που επιχειρείται φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο των ΗΠΑ. Σε σχέση με τις εγγραφές, υπάρχει μεγάλη αύξηση του αριθμού Ασιατών, Αφροαμερικανών, αλλά και Τούρκων και Αλβανών που παρακολουθούν το πρόγραμμα, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα των πανεπιστημίων NYU, Queens και Michigan, όπου τα παρακολουθούν κυρίως Ελληνοα-μερικανοί. Στα επόμενα πέντε χρόνια, θα υπάρξει συνεργασία σε μεταπτυχιακό επίπεδο με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης.

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήοεων

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: