Αρχική » Στον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ το τρυπάνι του «Πορθητή» (χάρτης)

Στον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ το τρυπάνι του «Πορθητή» (χάρτης)

από Άρδην - Ρήξη
Του Κώστα Βενιζέλου από τον Φιλελεύθερο 
Η μεταφορά από τουρκικά πλοία στο γεωτρύπανο «Πορθητής» τσιμέντου και λάσπης συνιστά ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει γεώτρηση. Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης και θεωρούνται απαραίτητα για τη διενέργειά της. Αυτό είναι ένα στοιχείο προς αξιοποίηση στις μεγάλες μάχες που αναμένεται να δοθούν σε διπλωματικό επίπεδο αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Στη Λευκωσία δεν επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και διαψεύδουν, τις πληροφορίες εάν έγινε ή όχι γεώτρηση, ωστόσο οι πιθανότητες γέρνουν προς την κατεύθυνση ο «Πορθητής» να έχει «τρυπήσει» τον κυπριακό βυθό.
Τουρκικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως το γεωτρύπανο έχει φθάσει πέραν των 2.000 μέτρων. Η κίνηση αυτή όπως και η κάθοδος, εντός Ιουλίου, του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», δείχνουν πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί όχι μόνο βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά θα φθάσουν μέχρι τέλους, εκτός κι εάν έχουν κόστος.
Το πήγαινε-έλα πλοίων στον «Πορθητή» γίνεται από τουρκικά λιμάνια, ενώ αναζητείται τρόπος να χρησιμοποιούνται και υποδομές στα κατεχόμενα.
Τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ομάδα από την Τουρκία μετέβη στην κατεχόμενη Κύπρο με στόχο να εξετάσει επί τόπου τις δυνατότητες για αξιοποίηση υποδομών ή και κατασκευής τους. Αυτό που γίνεται λόγος με βάση τα όσα μεταδίδονται είναι για κατασκευή ναυτικής βάσης. Θέμα που είχε βρεθεί στο προσκήνιο και στο παρελθόν. Την ίδια ώρα που επανέρχεται για μια ακόμη φορά και το θέμα της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.
Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ είναι προφανές πως σε αυτή τη φάση οι γεωτρήσεις αφορούν την περιοχή δυτικά της Κύπρου, στο σημείο στο οποίο βρίσκεται από την 4η Μαΐου ο «Πορθητής», και η δεύτερη στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, όπου θα σταλεί το «Γιαβούζ» τον Ιούλιο. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρίτη κίνηση σε αυτή τη φάση. Εάν, όμως, υπάρξει αυτή θα γίνει νοτίως της Κύπρου.
Στον χάρτη φαίνεται το σημείο στο οποίο βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» από τις 4 Μαΐου.
Σημειώνεται συναφώς ότι ο εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι, είχε προτείνει στο καθεστώς Ερντογάν όπως δοθεί προτεραιότητα σε γεωτρήσεις νοτίως της Κύπρου, εισήγηση που δεν έγινε αποδεκτή επί του παρόντος. Ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε αναφέρει, μάλιστα, για να δείξει πόσο κοντά θα είναι σε θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι «θα χαιρετιόμαστε από τις πλατφόρμες».
Ξένες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως τα μηνύματα που δέχονται από την Άγκυρα είναι πως έχουν εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ «για να μείνουν». Τα παιγνίδια εντυπώσεων που υπήρξαν στο παρελθόν με την αποστολή του «Πίρι Ρέις», το οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν είχε τις δυνατότητες για σεισμικές έρευνες, έχουν τελειώσει. Έχει περάσει στις πράξεις.
Είναι γι’ αυτό που στην περίπτωση κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρήσει σε απόφαση που θα περιλαμβάνει κυρώσεις, έστω και κλιμακωτές, τότε η Άγκυρα θα αποθρασυνθεί και θα είναι εκτός ελέγχου. Θα προβαίνει σε ενέργειες που θα εδραιώνει την παράνομη παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και εκφράζονται φόβοι ότι η Τουρκία θα στείλει γεωτρύπανο στην περιοχή του Καστελόριζου. Εάν αυτό γίνει θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα καθώς δεν έχουν προηγηθεί σεισμικές έρευνες στην περιοχή. Εκτός κι εάν προηγηθεί το «Μπαρμπαρός». Η αποστολή του γεωτρύπανου, ή και του ερευνητικού σκάφους, εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει κρίση καθώς αναμένεται αντίδραση της Αθήνας. Αυτό θεωρείται πιθανό σενάριο, για να σύρει η Τουρκία την Ελλάδα και την Κύπρο σε μια συζήτηση πακέτο.

Τα εντάλματα και ο εγκλωβισμένος Κροάτης

Το θέμα της έκδοσης ενταλμάτων δεν έχει τελειώσει. Οι έρευνες για νέα πρόσωπα που εμπλέκονται στον «Πορθητή» και το «Μπαρμπαρός» συνεχίζονται. Το θέμα είναι η εκτέλεση των ενταλμάτων και αυτό αναμένεται να γίνει όταν κάποιοι θα μεταβούν σε χώρες εκτός Τουρκίας.
Πληροφορίες φέρουν έναν αξιωματούχο, συνεργαζόμενο με την τουρκική ΤΡΑΟ εταιρεία, να παραμένει στην Τουρκία. Ο συγκεκριμένος, ο οποίος είναι Κροάτης στην καταγωγή, έχει περιορισθεί στη διαδρομή Τουρκία – «Πορθητής» και δεν έχει ταξιδεύσει άλλού. Ούτε στη χώρα του.
Στην Τουρκία είναι ασφαλής, καθώς, το καθεστώς εκεί δηλώνει πως δεν θα εκτελέσει τα εντάλματα ενώ προβαίνει σε προειδοποιήσεις πως δεν θα ανεχθεί σύλληψη Τούρκων υπηκόων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΔ 18 Ιουνίου 2019 - 13:38

#_ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΈΣ_ΤΟΥ_ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΎ;

Ως -αμέριμνοι κι ανελέητοι, όλοι μας- Παραθεριστές, βλέπουμε τα γεωστρατηγικά σχέδια του -προβλεπόμενα αναθεωρητικού- Ερντογάν, να ξετυλίγονται απρόσκοπτα, σε βάρος των καίριων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και με λογική συνέχειά τους, τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο και όχι μόνο.
Είναι -άραγε- τυχαίο που κι ο χρόνος του υποθαλάσσιου διαβήματος του Ερντογάν, με την επιχειρούμενη γεώτρηση, σε βάρος της Κυπριακής ΑΟΖ, γίνεται, συγχρόνως, με την κλιμάκωση της έντασης στα στενά του Ορμούζ και ταυτόχρονα, με το πλήγμα που δέχθηκαν τα δυο πετρελαιοφόρα, στον κόλπο του Ομάν, περιοχή που διακινείται έως και το 30% του όγκου της παγκόσμιας διακίνησης υδρογονανθράκων;;;
Μάλλον όχι.
Τα γεγονότα αυτά, έθεσαν, όχι μόνο τις αγορές πετρελαιοειδών, αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις των υπερδυνάμειων, σε επιφυλακή. Για αντιμετώπιση της επεκτεινόμενης κρίσης, σε πολλά σημεία τριβών ή και άμεσων συγκρούσεών τους. Από τη Βενεζουέλα, μέχρι και τα στενά του Ορμούζ, συμπαρασύροντας στους “σκακιστικούς” σχεδιασμούς τους και τα ενεργειακά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου…
Έτσι, λοιπόν. Και στο κόλπο, του κόλπου του Ομάν, φαίνεται πως παίζει “μπάλα” κι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τη στιγμή ακριβώς, που και οι ΗΠΑ -με τις οποίες, η Τουρκία, οδηγείται σε μια ελεγχόμενη αναμέτρηση και μια δυναμική αναδιαπραγμάτευση, με τη διεκδίκηση αναβαθμισμένης και πλήρως αυτονομημένης θέσης της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ- είναι υποχρεωμένες τώρα, οι ΗΠΑ, να έχουν διάσπαση της προσοχής τους, σε περισσότερες περιοχές του κόσμου και να διατηρούν μια διασπορά των δυνάμεών τους σε πολλά σημεία εντάσεως, παγκοσμίως…
Όσον αφορά την ασκούμενη πολιτική της χώρας μας, για τα συμφέροντα και κυριαρχικά δικαιώματά της, τα οποία παραβλάπτονται ή απειλούνται κιόλας άμεσα, από την τουρκική επιθετικότητα, αυτά δεν φαίνονται να έχουν εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο από τους Κυβερνήτες μας. Καθότι:
Τόσο ο “ε ν δ ο τ ι σ μ ό ς”, απ’ τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αναδείχθηκε και έγινε απόλυτα φανερός, ως και στους “άσπονδους φίλους”, όσο και ο “κ α τ ε υ ν α σ μ ό ς”, προς τον νεοοθωμανισμό της Τουρκίας, τον οποίον ακολουθήσαμε επί πολύ καιρό, μοιραία ενθάρρυνε και την -προβλεπόμενη απ’ όλους- υποθαλάσσια “Ν έ α Ε ι σ β ο λ ή”, του -αδίκως προσφωνούμενου, ως απρόβλεπτου- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…
ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ:
Κατόπιν αυτών. Και πλέον της συστηματικής -κι όχι ευκαιριακής- καλλιέργειας, πνεύματος και κλίματος, “εθνικής ενότητας”, στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της ακεραιότητας της χώρας μας, θα πρέπει να επενδύουμε στη συλλογιστική που θεωρεί πως: <>. Χρειάζεται, δηλαδή, μια δύναμη αποτροπής, η οποία να καθίσταται αποτελεσματικά επαρκής κι αξιόπιστη, μέσω της καλλιέργειας, συντήρησης, διαρκούς εμπέδωσης και αναβάθμισης, των κατάλληλων διεθνών ερεισμάτων μας. Και ιδίως, των αξιόπιστων συμμαχιών μας (βλέπετε, όχι μόνο το ΝΑΤΟ, αλλά και ευρύτερα, στην εγγύτερη περιοχή)…
Αλλά όμως, προκειμένου να προστρέξουν, αποτρεπτικά, τόσο οι Σύμμαχοι, όσο και ο διεθνής παράγοντας, θα πρέπει -πρώτα απ’ όλα- να είμαστε και Εμείς εκεί. Και προκειμένου οι συμμαχίες αυτές να φέρουν ασφαλή αποτελέσματα, οι ειδικές αυτές συνθήκες -οι οποίες είναι εδρεωμένες στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας- θα πρέπει και πάλι -πρώτα ΕΣΥ (Εμείς)- να είσαι πάντα εκεί. Εκεί, που ορίζονται τα όρια και τα σύνορα, των ζωτικών κυριαρχικών σου δικαιωμάτων. Ώστε, να μπορούν να προστρέξουν και οι σύμμαχοι, εάν ποτέ χρειαστεί…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ