Αρχική » Εμμένουν με τον όρο «Μακεδονία» σε εκθέσεις και προϊόντα

Εμμένουν με τον όρο «Μακεδονία» σε εκθέσεις και προϊόντα

από Άρδην - Ρήξη

Του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr 

Οι βαριές σκιές που έχουν αφήσει να πλανώνται πάνω από τις διμερείς σχέσεις οι προβληματικές ρυθμίσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι καθημερινά εμφανείς και προβληματίζουν την Αθήνα καθώς θα πρέπει να διεξάγεται ένας καθημερινός αγώνας σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, ώστε να μην επιτραπεί στην άλλη πλευρά να εκφυλίσει την Συμφωνία σε λύση διπλής ονομασίας, δημιουργώντας τετελεσμένα.

Ενδεικτικό τελευταίο δείγμα είναι η διοργάνωση στα Σκόπια διεθνούς βιομηχανικής έκθεσης με τίτλο φυσικά που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» («Macedonia Manufacturing EXPO 2019» ενώ στην προώθηση της Έκθεσης η ίδια η Κομισιόν αναφέρεται στην χώρα με το όνομα «Μακεδονία». Με νωπή ακόμη την Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή της ονομασίας της χώρας είναι προφανές τι θα συμβαίνει σε λίγα χρόνια, όταν ακόμη και τώρα η ίδια η Κομισιόν συγχέεται και παρουσιάζει σε έγγραφο της την χώρα ως «Μακεδονία».

Η “Macedonia Manufacturing EXPO 2019” διοργανώνεται από την ΜΑΜΕΙ («Macedonian Association of Metal and Electrical Industry», την Αντιπροσωπεία της Γερμανίας στην Βόρεια Μακεδονία, και υποστηρίζεται από την αμερικανική υπηρεσία αναπτυξιακής βοήθειας USAID, το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και Ενέργειας και τον επίσημο οργανισμό (που συνεχίζει να αναφέρεται σε «Μακεδονία») «Invest Macedonia».

Το εγχείρημα ανατροπής των τετελεσμένων δεν είναι εύκολο, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών με μια σειρά άρθρα της, δίνει την δυνατότητα στην Βορειομακεδονική ηγεσία να επιτρέψει τον περιορισμό της χρήσης του νέου ονόματος μόνο στις επίσημες χρήσεις και στις ρητά αναφερόμενες στην Συμφωνία και για κάθε άλλη δραστηριότητα να συνεχίσει να χρησιμοποιείται το «Μακεδονία-Μακεδονικός».

Η Αθήνα πρέπει να εντείνει όλο το σχέδιο στρατηγικής συνεργασίας που προβλέπει και η Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε και με την μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση των δυο οικονομιών αλλά και με εργαλείο την ευρωπαϊκή πορεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να επιβληθεί η διεύρυνση της χρήσης του νέου ονόματος σε όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2 Οκτωβρίου 2019 - 08:14

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ “ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΘΟΥΣ” ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΝΤΕΣ.
ΟΧΙ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ,ΚΥΡΙΟΙ. ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΧΩΡΟΥΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ,ΑΝΙΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ .ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ.
ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ