Αρχική » Ένα σενάριο για τα χειρότερα, όταν θα πέσει η νύχτα

Ένα σενάριο για τα χειρότερα, όταν θα πέσει η νύχτα

από Άρδην - Ρήξη

H μονίμως αμυντική αντιμετώπιση μιας διαρκούς επιθετικότητας το μόνο που κάνει είναι να αποθρασύνει τον αντίπαλο.

ASSOCIATED PRESS
Μετανάστης στην Ανδριανούπολη μπροστά από μια αφίσα προς τιμήν των Τούρκων στρατιωτών που τραυματίστηκαν ή έπεσαν στο πεδίο της μάχης  5 Μαρτίου 2020 (AP Photo/Darko Bandic)

Του Δημοσθένη Γκαβέα από την huffingtonpost.gr

Σαν να επιθυμεί διακαώς να υπάρξουν νεκροί στα σύνορα στον Εβρο εμφανίζεται η Άγκυρα. Από την περασμένη Κυριακή ξεκίνησε η διασπορά ψευδών ειδήσεων για νεκρούς από πυρά των ελληνικών αρχών, ενώ σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε ότι 164 μετανάστες έχουν τραυματιστεί επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ελληνική πλευρά.

Ωστόσο το πιο ανησυχητικό είναι η ανακοίνωση από τον ίδιο ότι η Τουρκία αναπτύσσει 1.000 πλήρως εξοπλισμένα μέλη των ειδικών αστυνομικών της δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της με την Ελλάδα για να σταματήσει την απώθηση των μεταναστών προς την επικράτειά της.

Αφού δηλαδή η κυβέρνηση Ερντογάν ναύλωσε λεωφορεία και ενθάρρυνε την προώθηση μεταναστών στα ελληνικά σύνορα τώρα στέλνει και ενόπλους για να διασφαλίσει, εάν όχι να βοηθήσει αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα. 

Φοβάμαι τα χειρότερα όταν θα πέσει η νύχτα, μια οποιαδήποτε νύχτα από αυτές τις άγριες που διαδραματίζονται στα βόρεια σύνορά μας και όταν όλα θα είναι συγκεχυμένα.

Είμαστε στο παρά πέντε για ένα προμελετημένο αστυνομικό θερμό επεισόδιο προκειμένου να αποφύγουν οι Τούρκοι ένα στρατιωτικό;

Μήπως ο Ερντογάν μέσω της στρατιωτικοποίησης του μεταναστευτικού θα προσπαθήσει να «ρεφάρει» εάν οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι σχέσεις με τη Ρωσία;

Μήπως μερικοί νεκροί θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για να συρθούμε σε συζητήσεις» με την Τουρκία; Καθώς, όπως έχει φανεί, όσο εμείς σεβόμαστε και επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο, τόσο το καταστρατηγεί ο Ερντογάν και στη συνέχεια το επικαλείται για την επίτευξη των στόχων του υπό το πρόσχημα πάντα των «ανθρωπιστικών» παρεμβάσεων; Άλλωστε οι «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις της Τουρκίας είναι γνωστές τοις πάσι.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Μηταράκης μεταξύ άλλων δήλωσε ότι όλοι οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου θα μεταφερθούν αρχικά σε στρατόπεδο των Σερρών και από εκεί θα επαναπροωθηθούν πίσω στις χώρες τους. Δεν ξέρω και δεν το λέω σαρκαστικά, αλλά πώς θα γίνει αυτό;

Επίσης η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι η πρακτική στον Έβρο θα είναι η ίδια, δηλαδή δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν την είσοδο. Όμως η άμυνα για πόσο καιρό θα αντέξει; Η καταπόνηση δεν θα αργήσει. Και εάν έχουμε κύμα μεταναστών στα νησιά ή στην ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου;

Έτσι δεν αποκλείεται να ανοίξουν τα σύνορα από μέρους μας για να αποφύγουμε κάποιο τραγικό γεγονός και οι άνθρωποι αυτοί να κρατηθούν σε κάποιες κλειστές δομές «προσωρινά».

Όπως επίσης δεν αποκλείεται να δούμε έναν μόνιμο καταυλισμό στα σύνορά μας που θα λειτουργεί ως μια μόνιμη πίεση προς την ελληνική πλευρά.

Ο διχασμός στην ελληνική κοινωνία είναι έντονος και επειδή δεν ξέρουμε τι είδους άνθρωποι μπαίνουν στη χώρα νόμιμα ή παράνομα, ο κίνδυνος της προβοκάτσιας είναι περισσότερο από πιθανός.

Όπως και να έχει, η μονίμως αμυντική αντιμετώπιση μιας διαρκούς επιθετικότητας το μόνο που κάνει είναι να αποθρασύνει τον αντίπαλο. Σ΄αυτό συμβάλλει και η κατανόηση της Γερμανίδας καγκελαρίου στις αγωνίες του Ερντογάν αλλά και η χλιαρή στάση της Ε.Ε. και το χαρτζιλίκι που μας έδωσε προκειμένου να ανακόψουμε το τσουνάμι των προσφύγων ή/και μεταναστών προς την Ευρώπη.

Ο Καμύ παρομοίαζε τη ζωή με το ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω πολλά από ποδόσφαιρο, όμως γνωρίζω ότι δεν μπορείς να παίζεις πάντα άμυνα και πως στα πέναλντι όσα και εάν αποκρούσει ο τερματοφύλακας, κάποιο γκολ θα φάει τελικά. Eμείς έχουμε ήδη φάει αρκετά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ