Αρχική » Τουρκία: Παιχνίδια με την μετανάστευση και τον κορωνοϊό

Τουρκία: Παιχνίδια με την μετανάστευση και τον κορωνοϊό

από Άρδην - Ρήξη

Σε νέα φάση του υβριδικού πολέμου που έχει εξαπολύσει εναντίον της Ελλάδας φαίνεται ότι έχει περάσει η Τουρκία , σύμφωνα με κεντρική ανάρτηση που έκανε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Το δημοσίευμα μιλάει για «καλά οργανωμένο σχέδιο» μεταφοράς μεταναστών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, με σκοπό να περάσουν από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στενός συνεργάτης του Ερντογάν και ένας από τους αστέρες τελευταίας πιο φιλοπόλεμης και παροξυστικής περιόδου της διακυβέρνησής του. Ήδη έχουν εξακριβωθεί συγκεντρώσεις μεταναστών στα δυτικά μικρασιατικά παράλια, απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο.

Το δημοσίευμα συνδέει με τις εξελίξεις αυτές και το επεισόδιο που σημειώθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα, οπότε και τουρκικά F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τη Λέσβο, παρενοχλώντας μάλιστα ένα αεροσκάφος της Frontex.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με τον κορωνοϊό, τελεί σε δημοσιονομική ασφυξία και άρα έχει δεμένα τα χέρια στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ενώ την προηγούμενη περίοδο ηττάται σε όλα τα μέτωπα, από τη Συρία μέχρι τον Λίβανο. Στον Έβρο, η Ελλάδα απέδειξε ότι εφόσον το θελήσει μπορεί να πάψει να αποτελεί τον εύκολο, υποχωρητικό αντίπαλο της Τουρκίας, και να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Η δε καλή απόκριση που είχε η Ελλάδα σε σχέση με τον Κορωνοϊό ενισχύει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της χώρας.

Με την κίνησή του αυτή, το καθεστώς του Ερντογάν προσπαθεί να παρέμβει και να δημιουργήσει νέες εστίες προβλημάτων και περίσπασης για το ελληνικό κράτος· το να προκληθεί υγειονομικό ζήτημα στους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών πρώτης γραμμής, εντάσσεται σε αυτήν την τακτική –ενώ μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην νησιωτική Ελλάδα θα λειτουργούσε και σε βάρος της όποιας τουριστικής δραστηριότητας αναμένεται να υπάρξει αυτό το καλοκαίρι.

Ούτως ή άλλως, μετά τον Έβρο, η Τουρκία δοκιμάζει να βρει εναλλακτικές διόδους προς την Ελλάδα, ώστε να συνεχίσει να καθοδηγεί τα ρεύματα της παράνομης μετανάστευσης προς την χώρα μας. Στο ίδιο μήκος κύματος αναπτύσσεται έντονη φημολογία για την ύπαρξη συμφωνίας Αλβανίας και Τουρκίας, για την μεταφορά 30.000 μεταναστών στην Βόρεια Ήπειρο.

ειδησεογραφική ομάδα / ardin-rixi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Μπάμπης 11 Απριλίου 2020 - 21:40

Θανάσης Μαυρίδης διευθυντής του Liberal πολύ κοντά στον Κούλη:

“Την ίδια ώρα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ολοένα και αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία επιθετικότητα και θα έχει κάποια στιγμή ένα δια ταύτα. Με άλλα λόγια εισερχόμαστε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι με τους εαυτούς μας θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε μπροστά μας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας μας.
Η Μικρασιατική καταστροφή έχει ακόμη ένα βαθύ αποτύπωμα στην χώρα. Αν δεν είχε συμβεί η Ελλάδα θα ήταν σήμερα μία άλλη χώρα. Άλλο μέγεθος, άλλη ισχύς. Μετρήστε απλά την αναλογία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εκείνης της περιόδου και μετρήστε και την σημερινή. Σκεφτείτε ποια θα ήταν η θέση της Ελλάδας αν δεν είχε συμβεί η Μικρασιατική καταστροφή και αναλογιστείτε τι είναι αυτό που μας συμβαίνει σήμερα. Αυτό που καλούμαστε αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα είναι δύο ακραία μεταξύ τους σενάρια: Είτε η χώρα θα αντιμετωπίσει μία ανάλογη σε μέγεθος ήττα που θα την συρρικνώσει ακόμη περισσότερο, είτε θα συμβεί κάτι και θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε. Από την προηγούμενη της καταστροφής της Σμύρνης!”

https://www.liberal.gr/apopsi/i-tora-i-pote/296446

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σουφλιώτης 11 Απριλίου 2020 - 23:40

ΦΘΟΝΕΡΟΝ ΑΕΙ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΟΜΜΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ