Από το Άρδην τ. 73, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2009
Το τριήμερο 28-30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Έδεσσας η 5η πανελλαδική συνάντηση του περιοδικού Άρδην και της εφημερίδας Ρήξη. Η συνάντηση είχε ως κύριο θέμα τις δυνατότητες διαμόρφωσης μιας εναλλακτικής πολιτικής βαλκανικής συνεργασίας, ως απάντηση στην πολιτική τού διαίρει και βασίλευε, που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους, αλλά και τα σοβινιστικά κινήματα που συστηματικά αυτοί προωθούν και υποδαυλίζουν. Βεβαίως, οι θεματικές της συνάντησης δεν εξαντλήθηκαν σ’ αυτό το ζήτημα, καθώς θίχτηκαν σχεδόν όλες οι κύριες πτυχές της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Οι πρώτες εισηγήσεις του συνεδρίου δημοσιεύτηκαν πλήρεις στο τεύχος 71 του περιοδικού και συνεχίζονται στο παρόν τεύχος με κείμενα των Γ. Καραμπελιά, Γ. Παπαμιχαήλ, Δ. Ευαγγελίδη, Νίκου Ντάσιου, Δ. Γερούκαλη.
Ο Γιώργος Καραμπελιάς μίλησε για το σκοπιανό ζήτημα, τον σλαβομακεδονικό επεκτατισμό, τη στήριξη που απολαμβάνει από τον αμερικανικό παράγοντα, τις αντιφάσεις που παρουσιάζει η ελληνική εξωτερική πολιτική πάνω στο ζήτημα, ενώ επέμεινε στους όρους της αμερικανοτουρκικής ηγεμονίας στα Βαλκάνια, στο μπλοκ της οποίας έχουν ήδη προσχωρήσει με το αζημίωτο οι ελληνικές άρχουσες τάξεις, οι πολιτικές ελίτ, οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες και υποστήριξε ότι μόνο μια στρατηγική βαλκανικής συνεργασίας μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο σ’ αυτή την από κάθε άποψη καταστροφική για τη χώρα στρατηγική.
Ο Εδεσσαίος συγγραφέας Δημήτρης Ευαγγελίδης έκανε εκτενή εισήγηση περί του γλωσσικού ιδιώματος των γηγενών ορισμένων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας και κατέδειξε τους μηχανισμούς της διαμόρφωσής του, καθώς και τις απόπειρες των Σκοπίων να χρησιμοποιήσουν αυτό το ιδίωμα για να κατασκευάσουν μια μειονότητα στην Ελλάδα.
Ο ψυχίατρος Δημήτρης Γερούκαλης μίλησε με θέμα: «Το φράκταλ του βαλκανικού χώρου: Η πορεία από την κοινότητα και τη δημογεροντία στο αμεσοδημοκρατικό κίνημα», ενώ ο καθηγητής του Παντείου Γιάννης Παπαμιχαήλ ανέλυσε εκτενώς όλους τους μηχανισμούς ιδεολογικής αποικιοποίησης που λειτουργούν στην περιοχή και υπογράμμισε την ανάγκη μιας ιδεολογικής αντιπαγκοσμιοποιητικής ενοποίησης των βαλκανικών λαών.
Ο περιβαλλοντολόγος Νίκος Ντάσιος αναφέρθηκε στη «διάλυση της ελληνικής γεωργίας» και κατέθεσε εναλλακτικές προτάσεις για την ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου πέρα από το κυρίαρχο μοντέλο της υπερειδίκευσης και της μονοκαλλιέργειας.