Αρχική » Υπάρχει πράσινο και ανθρωπιστικό ισλάμ;

Υπάρχει πράσινο και ανθρωπιστικό ισλάμ;

από Δημήτρης Μπούσμπουρας

Του Δημήτρη Μπούσμπουρα από την ιστοσελίδα Κουτσομύλι

«Τα τελευταία χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός μελετητών και οργανώσεων τονίζει ότι το Ισλάμ, από την ίδρυσή του, υπήρξε κινητήρια δύναμη για τον τερματισμό της δουλειάς, της φυλετικής υπεροχής, της καταπίεσης των γυναικών και των ταξικών προνομίων». 

Πρόταση από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Σχεδία» σε άρθρο με τίτλο: «Ο ακτιβισμός στη λατρεία» και υπότιτλο: «Μία νέα γενιά  μουσουλμάνων στην Ευρώπη  επανανοηματοδοτεί  τη γιορτή του ραμαζανιού συνδέοντας την με τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος». 

Μουσουλμάνοι στο Λονδίνο συμμετέχουν σε διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή, εμπνεόμενοι από την κορανική έννοια της χιλάφα  σύμφωνα με την οποία, προορισμός του ανθρώπου είναι να προστατεύει, να αποτελεί πηγή ελέους για το περιβάλλον και την κοινωνία. Από το 2018 οργανώνουν ένα πράσινο δείπνο κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού χωρίς πλαστικά απόβλητα τροφίμων ή κατανάλωση κρέατος. Κάνουν επίσης εκστρατείες για την προστασία του περιβάλλοντος, βοηθούν άστεγους και δημιουργούν καλλιτεχνικές ομάδες. Κάποιοι νέοι μουσουλμάνοι είναι εναντίον της εμπορευματοποίησης του ραμαζανιού και κάνουν κριτική στον υπερκαταναλωτισμό. 

Πολύ καλά όλα αυτά. Είναι θετικό αν πραγματικά πιστεύουν σε κάτι τέτοιο ορισμένοι νέοι μουσουλμάνοι. Δεν μπορεί να γίνει όμως καμία τομή με το παρελθόν λέγοντας ψέματα για την ιστορία. Διαφορετικά θα είναι σαν τις πράσινες  φράξιες των ναζί

Η πρόσφατη ιστορία με το εμπόριο δούλων και γυναικών από το Ισλαμικό Κράτος, και μάλιστα από νέους μουσουλμάνους που έχουν εκπαίδευση στην δύση ή ήταν δυτικοί που ασπάστηκαν το Ισλάμ, τους διαψεύδει. Στην Συρία και στην Λιβύη πουλούσαν σκλάβους. Είναι τόσο πρόσφατο αυτό για να το ξεχάσουμε. Οι αιχμάλωτες γυναίκες και τα παιδιά (οι «άπιστοι») θεωρούνται μέρος της λείας που μοιράζονταν στους πολεμιστές. 

Οι «αριστεροί» που στηρίζουν το Ισλάμ στη Δύση, τη στιγμή που θεωρούν τη θρησκεία όπιο του λαού,  κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος. Αποδέχονται και σε αυτή την περίπτωση την αναθεώρηση της ιστορίας για να εξυπηρετήσουν πρόσκαιρους στόχους. 

Ο μουσουλμάνος σύμφωνα με το Κοράνι μπορεί να έχει απεριόριστο αριθμό παλακίδων, δηλαδή γυναικών που μπορεί να αποκτήσει με πόλεμο ή με αγορά. Αναφέρει: “Και αν κάποιοι από σας δεν έχουν τα μέσα, που με αυτά θα μπορούσαν να παντρευτούν ελεύθερες πίστες γυναίκες, τότε μπορούν να πάρουν για σύζυγο, κορίτσια που πιστεύουν, από αυτά που το δεξί σας χέρι εξουσιάζει” 

Επίσης στο Κοράνι θεμελιώνεται ο θεσμός της δουλείας. Δούλος μπορεί να είναι κάποιος που δεν είναι μουσουλμάνος. Αν στρέφονταν στο Ισλάμ μπορούσε να αποκτήσει την ελευθερία του. Αν όμως επέστρεφε στην αρχική θρησκεία του εκτελείτο. 

Οι Άραβες έκαναν τακτικά εξορμήσεις στην Αφρική ή αλλού και έπαιρναν άνδρες σκλάβους. Αυτοί δεν παντρεύονταν, οπότε για την ανανέωση των δούλων έκαναν νέες εκστρατείες. Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν να αιχμαλωτίσουν πολλούς περισσότερους δούλους απ’ ότι η δύση. 

Αντιγράφω από άρθρο του Γιώργου Ρακκά[1]: «η δουλοκτησία τείνει τα τελευταία χρόνια να ταυτίζεται μόνο με το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, μολονότι το ισλαμικό δουλεμπόριο διήρκησε περισσότερους αιώνες, και κατά πάσα πιθανότητα πήρε μεγαλύτερη έκταση σωρευτικά (αν θέλουμε να πιστέψουμε ιστορικούς εγνωσμένου κύρους, όπως ο Paul Bairoch, ή ο Οlivier Pétré-Grenouilleau). Ωστόσο, όπως λέει και ο Μαρκ Φερό, ιστορικός υπεράνω πάσης υποψίας ευρωκεντρισμού, «ενώ τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ευρωπαίοι καταλαμβάνουν ολόκληρες σελίδες των σχολικών βιβλίων, τα χέρια των συγγραφέων τρέμουν να γράψουν ακόμα και την παραμικρή νύξη για τα εγκλήματα των Αράβων».

Αυτές οι πραγματικότητες δεν μπορούν να διαγραφούν από την μια στιγμή στην άλλη. Πολύ καλά που ορισμένοι νέοι μουσουλμάνοι στρέφονται στην προστασία του περιβάλλοντος, στον αντικαταναλωτισμό και την καταπίεση των γυναικών αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ριζική κριτική. Αντίθετα όπως εμφανίζονται, ως απολογητές και αναθεωρητές της ιστορίας, λειτουργούν περισσότερο ως βιτρίνα που εξωραΐζει την ιστορία, σαν ο ανθρωπιστικός βραχίονας των φονταμενταλιστών ισλαμιστών. 


[1] Γιώργου Ρακκά. 2020. Η Τουρκία, το Ισλάμ, η αποικιοκρατία. Διαθέσιμο στον ιστότοπο: https://ardin-rixi.gr/archives/215989?fbclid=IwAR2NdXLbnpfBaAr5easZDjOk4vWgnBtRaj5oJeWT5Cwv9pUYfB0s9KaRa7Y

ΣΧΕΤΙΚΑ

4 ΣΧΟΛΙΑ

Λάμπρος Καλλένος 28 Μαΐου 2020 - 11:16

Για τη δουλεία στο Ισλαμ :

Bernard LEWIS, «Race and Slavery in the Middle East»

https://b-ok.cc/book/3832141/6f7019

μόνο τα κεφάλαια 1 – 9 (λείπουν τα 10 – 14, οι σημειώσεις κλπ)
Oxford Univ Press 1994
https://sourcebooks.fordham.edu/med/lewis1.asp

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΦΑΝΗΣ ΒΟΡΕΙΝΑΚΗΣ 30 Μαΐου 2020 - 21:20

Οι Αραβικές επιδρομές απόκτησης σκλάβων-razzias, ήταν πρακτική που συνεχίζονταν έως και τον 18ο αιώνα από τους Τατάρους της Κριμαίας στην Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία και Πολωνία. Αποτελούσαν φυσικό επακόλουθο της βασικής διδαχής του Κορανίου, υπέταξε τον άπιστο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Λάμπρος Καλλένος 3 Ιουνίου 2020 - 16:10

Δεν υπάρχει τέτοια διδαχή στο Κοράνι, ούτε και στο Ισλάμ. Βέβαια, έχοντας ως Έλληνες την ιστορική συνείδηση από τα χίλια χρόνια πολέμου με τη τουρτζιά, και τη πτώση της Ορθοδοξίας στη Μικράν Ασία, που ήταν μια κύρια συνέπεια, τέτοιες γνώμες για το ισλάμ ακούγονται στ’ αφτιά μας σαν σωστές. Ωστόσο, δεν είναι.

Ένα από τα πιο απλά, είναι να επισημάνει ένας τη σούρα Β’, αγυάτ 258: «Δεν υπάρχει καταπίεση στη θρησκεία».

Υπάρχει κι άλλη απλή παρατήρηση: η ιστορία δεν γίνεται σύμφωνα μ’ αυτά που γράφουν τα βιβλία. Αν ήταν έτσι…., αντί για πολιτικό κίνημα θα έπρεπε να κάνουμε ένα μεγάλο τυπογραφείο. Ό,τι και να γράφει το βιβλίο, λοιπόν, οι μουσουλμάνοι έχουν όλη την ελευθερία των εκάστοτε ιστορικών συνθηκών /να μην είναι καλοί μουσουλμάνοι/, και να κάνουν ο,τιδήποτε άλλο. Είναι γι’ αυτό που το Κοράνι είναι ένα, μα οι ομολογίες και τα ρεύματα του Ισλάμ πολλά.

Σε συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων, έχει γίνει σύνηθες να φέρνουν ως παράδειγμα τη σούρα Θ’, κι ένα στίχο όπου μιλά για τα φοβερά που θα κάνουν στους άπιστους. Ωστόσο, αυτή είναι μια λάθος ανάγνωση. Στη πραγματικότητα, το νόημα ξεκινά από ορισμένους στίχους πιο πριν. Κι εκεί λέει πως, αν οι άπιστοι κάνουν συμφωνίες με τους πιστούς, τότε πρέπει οι συμφωνίες αυτές να τηρούνται. Αν όμως οι άπιστοι παραβούν αυτές τις συμφωνίες, τότε να κάνεις αυτό κι αυτό.

Είναι πάντα δύσκολο να μελετούμε χωρίς καθοδήγηση μιαν άλλη κουλτούρα, έναν άλλο πολιτισμό. Δεν ξεχωρίζουμε τα μαύρα γράμματα, μας διαφεύγουν τα υπονοούμενα. Πολύ περισσότερο, δεν ξέρουμε σε ποιάν παραπομπή της κουλτούρας τους θεωρούν αυτοί ότι δίνεται η απάντηση για ένα θέμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Fuck my luck 5 Ιουνίου 2020 - 08:59

Αγαπητοί μου αναθεωρητές, περα απο τις αναγνώσεις κατά το δοκούν και τα επιλεκτικά χωρία του Κορανίου, που προσπαθούν να βολέψουν συνειδήσεις και ιδεοληψίες, ρίξτε μια ματιά και στην ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΏΝ.
Μήπως οι Ιμάμηδες δεν κυρρητουν ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ και ΕΠΙΒΟΛΗ του Ισλάμ;
Μήπως δεν βλέπουμε τους ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΥΣ των αντιπάλων τους, στον δήθεν ιερο του πόλεμο;
Μήπως δεν βλέπουμε ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΥΣ απο κυρίαρχα Ισλαμικά κρατη, με διάφορες αιτιάσεις;
Μήπως δεν βλέπουμε την ΑΠΟΚΤΗΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ, στα πλαίσια της ΣΑΡΙΑΣ;
Αυτα τα λίγα, που όλοι όσοι συντάσσονται με τους Ισλαμιστές, τα παραβλέπουν βολικά και που θα ηταν ΑΔΙΑΝΌΗΤΟ ΝΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΩΣ ΔΥΤΙΚΟΊ ΘΕΣΜΟΊ.
Βέβαια, οι ανόητοι, δεν ξέρουν μια βασικη αρχή, που υπάρχει στην πρακτική των Ισλαμιστών, που είναι η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΈΝΗ ΣΤΗΝ ΣΑΡΙΑ, ΥΠΟΚΡΙΣΊΑ ΕΝΑΝΤΊΟΝ ΤΟΥ ΜΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΆΝΟΥ (ΑΠΊΣΤΟΥ).
Δλδ ΣΥΝΤΆΣΣΕΤΑΙ μαζι του, εφ’οσον εξυπηρετείται και μολις αποκτήσει δύναμη, παυει να αναγνωρίζει συμφωνίες και συνθήκες και ΣΤΡΈΦΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ
Το ιδιο θα πάθουν οι Δυτικές κοινωνίες και πρώτα απο ολους, οι ΣΗΜΕΡΙΝΟΊ ΣΥΝΟΔΟΙΠΌΡΟΙ ΤΟΥΣ.
Δυστυχώς, εχουνε τέτοια παραδείγματα στην Ευρώπη, όπου Ισλαμιστές ΒΙΆΖΟΥΝ ή και ΣΚΟΤΩΝΟΥ γυναίκες αλλά και άνδρες που έχουν προστρέξει για αρωγή τους.
Οταν θα αναφανεί το πρόβλημα, δυστυχώς θα είναι πολυ αργά για κάποιους, να κλάψουν στην ποδιά των Πατρίδων τους, αλλά δυστυχώς, θα είναι ΠΟΛΥΑΡΓΑ ΠΙΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΠΑΤΡΊΔΕΣ.
ΔΥΣΤΥΧΏΣ, ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΤΗΣ ΑΝΟΧΉΣ, ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΎΣΕΙ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΌΓΙΣΤΗΣ ΑΝΕΚΤΙΚΌΤΗΤΑΣ ΤΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ