Αρχική » Η καραντίνα αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες

Η καραντίνα αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες

από Άρδην - Ρήξη

Η περίπτωση της Καλλιφόρνιας

Η Πολιτεία αυτή, έδρα της πλούσιας και ισχυρής Silicon Valley, ήταν μία από τις πρώτες στις Ηνωμένες Πολιτείες που υιοθέτησε τα περιοριστικά μέτρα ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μοντέλο.

Προκειμένου να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό και την πανδημία Covid-19, η Καλιφόρνια, μία από τις πλουσιότερες αμερικανικές Πολιτείες, ξύπνησε σε καραντίνα, την Παρασκευή 20 Μαρτίου, μετά την εφαρμογή μιας γενικευμένης απαγόρευσης της κυκλοφορίας ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας και της Γαλλίας. Σχολεία, καταστήματα που δεν κρίνονται απαραίτητα, εστιατόρια και καφετέριες είναι πλέον κλειστά σε ολόκληρη την Πολιτεία, ενώ κάποιες επαρχίες είχαν ήδη εφαρμόσει, τις τελευταίες ημέρες, παρόμοια μέτρα.

Στην καρδιά της Silicon Valley, στο Πάλο Άλτο (όπου εδρεύει το Facebook) ή στο Mountain View (όπου βρίσκεται η έδρα της Google), οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου είχαν ήδη εφαρμόσει, σχεδόν γενικευμένα, την τηλε-εργασία εδώ και μία εβδομάδα. Ορισμένοι μάλιστα πήραν κάποια έκτακτα μέτρα για να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους, ακόμη και τους υπεργολάβους τους, οι οποίοι συνήθως βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από τους υπαλλήλους των μεγάλων εταιρειών. Το Facebook ανακοίνωσε ότι οι επόπτες που απασχολεί υπεργολαβικά, οι οποίοι τέθηκαν σε τεχνική ανεργία λόγω της καραντίνας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν τον μισθό τους.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι υπάλληλοι την ίδια μεταχείριση. Αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών νέας τεχνολογίας έχουν προκαλέσει σκάνδαλο τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζοντας ότι ο περιορισμός δεν ήταν απαραίτητος, ότι ο πανικός για τον Covid-19 ήταν αδικαιολόγητος και υποχρεώνοντας τους υπαλλήλους τους να έρχονται στο γραφείο και να μην εργάζονται από το σπίτι διαδικτυακά.

Ο Έλον Μασκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, έστειλε επιστολή στους υπαλλήλους του υποστηρίζοντας ότι είχαν «περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε τροχαίο ατύχημα παρά από τον κορωνοϊό», ενώ είχε δημοσιεύσει ένα μήνυμα στο Twitter λέγοντας ότι «αυτός ο πανικός γύρω από τον κορωνοϊό είναι ηλίθιος». Τελικώς, παρενέβη η υπηρεσία του σερίφη της επαρχίας Αλμέντα για να επαναφέρει στην τάξη το εργοστάσιο της Τέσλα που απαιτούσε από τους εργάτες του να συνεχίσουν να έρχονται επί τόπου.

Ο Μάικλ Σέιλορ (Michael Saylor), Διευθύνων Σύμβουλος της Microstrategy, μιας εταιρείας οικονομικών πληροφοριών που απασχολεί 2.000 εργαζόμενους, έστειλε μήνυμα σε όλους τους υπαλλήλους κρίνοντας ότι θα ήταν «καταθλιπτικό και αποβλακωτικό να υιοθετήσει αυτή την ιδέα της κοινωνικής απομόνωσης και της οικονομικής χειμερίας νάρκης» και ότι ήταν απαραίτητο «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα γραφεία μας για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας».

Απολύσεις και αστέρες στα αρχοντικά τους

Για τους επισφαλείς εργαζόμενους, που τώρα είναι σε καραντίνα, οι απολύσεις πέφτουν βροχή στη Νότια Καλιφόρνια, όπως αναφέρει η εφημερίδα Los Angeles Times, η οποία διαπιστώνει ότι πολλοί εργαζόμενοι σε καφετέριες και εστιατόρια μετατρέπονται κακήν κακώς σε εργαζόμενους σε κατ’ οίκον παραδόσεις, αφού έχασαν την απασχόλησή τους.

Αλλά και οι μεταφορείς, οι οδηγοί της Uber και άλλοι υπάλληλοι των «ευέλικτων» μορφών εργασίας δεν βρίσκονται σε καλύτερη θέση. Στο Σαν Φρανσίσκο, όπου τα ενοίκια είναι από τα πιο ακριβά στις Ηνωμένες Πολιτείες και όπου συχνά ακόμα και εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης μοιράζονται ένα διαμέρισμα, οι κάτοικοι ανακαλύπτουν μια πόλη που έχει ακινητοποιηθεί και όπου ακόμη και οι εταιρείες ενοικίασης ηλεκτρικών πατινιών, που απασχολούσαν πολλούς μετακινούμενους «φορτιστές», έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους.

Η κατάσταση των άστεγων, πολυάριθμων στο Σαν Φρανσίσκο, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Ο Δήμος χρησιμοποιεί τροχόσπιτα έκτακτης ανάγκης για να απομονώσει τους ανθρώπους που ζουν στον δρόμο και που εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού. Σε ολόκληρη την πολιτεία, φυλακές τις οποίες διαχειρίζονται εν μέρει ιδιωτικές εταιρείες, απελευθέρωσαν προκαταβολικά τους κρατουμένους ή έθεσαν σε εφαρμογή διαδικασίες καραντίνας έκτακτης ανάγκης. Το τεράστιο κέντρο κράτησης San Quentin, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, υποχρεώθηκε να θέσει σε καραντίνα 1.800 κρατούμενους, με την υπόνοια πολλών περιστατικών Covid-19.

Η εξαιρετικά πολυάριθμη κινεζική κοινότητα του Σαν Φρανσίσκο και της γύρω περιοχής είναι επίσης πολύ ανήσυχη· «ο Τραμπ συνεχίζει να μιλάει για τον ιό ως έναν κινεζικό ιό, και δεν έχω λόγια να σας περιγράψω πόσο τρομακτικό είναι αυτό όταν είσαι Αμερικανός ασιατικής καταγωγής», έλεγε πριν από τρεις ημέρες ένας χρήστης του Διαδικτύου στο τμήμα «Καλιφόρνια» του γιγαντιαίου φόρουμ Reddit.

Σε αυτή την Πολιτεία, στην οποία βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες περιουσίες της χώρας, τα δηκτικά σχόλια απέναντι στη στάση των αρχών και ορισμένων εκατομμυριούχων που θεωρούνται αδιάφοροι προκαλούν επίσης μεγάλη δυσαρέσκεια. Ένα βίντεο του ηθοποιού και πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, που καλούσε από το τζακούζι του, με το πούρο στο χέρι, τους φοιτητές να μείνουν στο σπίτι τους συγκέντρωσε εκατοντάδες σαρκαστικές ή υβριστικές απαντήσεις.

Περισσότερο από τη Silicon Valley, το Χόλιγουντ φαίνεται να συγκεντρώνει όλον τον θυμό. Ένα βίντεο από γνωστούς ηθοποιούς, που τραγουδούν το Imagine του John Lennon μέσω τηλεδιάσκεψης, συγκέντρωσε τα περισσότερα σχόλια, στις 20 Μαρτίου, στο Reddit, κάτω από τον τίτλο: «Αστέρες σε καραντίνα τραγουδούν για έναν κόσμο χωρίς περιουσίες από την ιδιοκτησία τους που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια. “

Le Monde 20 Μαρτίου, Μετάφραση Χριστίνα Σταματοπούλου

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ