Αρχική » SHOOT ME ρε μαλάκα!*

SHOOT ME ρε μαλάκα!*

από Θανάσης Τζιούμπας

(Ημερολόγιο καταστρώματος, από το πλοίο Σφενδόνη όταν οι κουκίδες των σκοπεύτρων λέιζερ γέμισαν τα σώματα όσων βρισκόταν στην γέφυρα και τα πηδάλια)

Του Θανάση Τζιούμπα

 Για να κατασταλάξουν οι εντυπώσεις χρειάζεται χρόνος, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να σταματήσει να κουνάει η στεριά. Σκόρπιες εικόνες λοιπόν, το νήμα της συνέχειας θα το κλώσουμε μετά.

Εν αρχή ην ο λόγος, αυτός που μας έκανε να μπαρκάρουμε για Γάζα. Κι ο λόγος αυτός δεν ήταν άλλος από την ίδια την γραμματική της αντίστασης που οι ελεύθεροι πολιορκημένοι της στενής αυτής γης δίδαξαν στον κόσμο. Ο λόγος ήταν τα αναπηρικά καροτσάκια για αυτούς που οι βόμβες των σιωνιστών τους έκλεψαν τα πόδια, για να κουρσέψουνε μετά και μηχανικά πόδια που τους έστελνε η διεθνής αλληλεγγύη. Ο λόγος ήταν οι μνήμες σε μια περιοχή όπου η κοινή ιστορική μοίρα χύτευσε ακατάλυτους δεσμούς, τέτοιους που καμία μικρόψυχη και ευκαιριακή κυβερνητική μυωπία δεν μπορούσε να καταργήσει. Ο αγώνας που δώσαμε ήταν αγώνας ενάντια στην αδικία αλλά και αγώνας να βοηθήσουμε αυτούς τους τόσο κοντινούς μας συγγενείς.

Ένα μπουλούκι που έγινε πλήρωμα, έγινε ομάδα βρίσκοντας τρόπο να διαχειριστεί πολιτικές διαφορές και προβλήματα επιβίωσης στον στενό χώρο ενός καραβιού. Οι ισραηλινοί αντιμετώπισαν κάτι που δεν το είχαν σχεδιάσει, μια ντρίμ τήμ που εκκολάφτηκε στην θάλασσα και την στεριά.

Βραδιές στις γέφυρες των πλοίων και στους χάρτες όπου οι ελπίδες γινόταν γραμμές και νούμερα: πορεία 130 μοίρες, 180, 120. Παιχνιδιάρες αλκυόνες στα ξάρτια. Ατέλειωτες αναμονές έξω από την Κύπρο, όπου η ηλιθιότητα και οι δεσμεύσεις μιας «αριστερής» προεδρίας κινδύνεψαν να στείλουν τουρκικό (ή ακόμα χειρότερα, ελληνικό) πλοίο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η αίσθηση της νηοπομπής, της «Φλοτίλα» στα νυχτωμένα νερά της Μεσογείου, τα φώτα των καραβιών σε σφιχτό σχηματισμό, κάτι σαν φάλαγγα πολεμιστών με μόνο όπλο την απόφαση τους  και τα ίδια τους τα κορμιά.

Το έγκλημα αγαπάει τη νύχτα, δεν αντέχει το φως. Οι πειρατές χτύπησαν νύχτα.

Σε καθηλώνει πιο πολύ αυτό που βλέπεις κι όχι αυτό που υφίστασαι ο ίδιος.. Σαν φίδια τα ισραηλινά φουσκωτά να περικυκλώνουν το «Μάβι Μάρμαρα» και την δική μας «Σφενδόνη». Μαύρα ελικόπτερα σε έναν μαύρο ουρανό, λάμψεις, κρότοι , πυροβολισμοί. Αυτό που κανείς δεν περίμενε, την επίθεση στα επιβατικά, την είδαμε μπροστά μας. Μαντέψαμε την στιγμή εκείνη την μάχη που γινόταν, αντιληφθήκαμε την ηρωική αντίσταση των ομάδων περιφρούρησης του «Μαβι Μαρμαρα», ακούσαμε τα τελευταία μηνύματα των καραβιών, νιώσαμε την ανατριχίλα στην φράση «ρίχνουν στον κόσμο». Ακούσαμε ένα -ένα τα τουρκικά φορτηγά και το Τσάλαντζερ να πέφτουν. Η αγωνία μεταμορφώθηκε σε αποφασιστικότητα, το «Ελεύθερη Μεσόγειος» θα συνέχιζε όσο ήταν ακόμη ελεύθερη. Πορεία προς τον προορισμό με τις μηχανές στα όρια τους.

Με το πρώτο φως ήρθε η σειρά μας, τα όρνεα χρειαζόταν επιδόρπιο για να χορτάσουν. Ένα περιπολικό άρχισε τους κύκλους στρέφοντας επάνω μας τα όπλα του. Προειδοποιήσεις. Ο Βαγγέλης με την ντουντούκα  να επικαλείται μια διεθνή νομιμότητα που το Ισραήλ γράφει στα παλιά του τα παπούτσια με την διεθνή ένοχη σιωπή. «Είναι ένα ελληνικό πλοίο, δεν παίρνουμε από εσάς οδηγίες, περιμένουμε οδηγίες από το ελληνικό κέντρο επιχειρήσεων» Οι οδηγίες, αναμενόμενο, δεν έφτασαν ποτέ. Τρία φουσκωτά έρχονται από πίσω και πλευρίζουν, γάντζοι, κουκουλοφόροι κάνουν ρεσάλτο αφήνοντας κομμάτια από την στολή τους στο συρματόπλεγμα που έζωνε το πλοίο. Οι κινήσεις τους αμήχανες, φοβισμένα κι επικίνδυνα παιδιά με όπλα που σκοτώνουν, μάλλον ο μύθος για τον ακατανίκητο ισραηλινό κομάντο πρέπει να αναθεωρηθεί. Η παθητική, δεδομένων των συνθηκών, αντίσταση τελειώνει όταν κάποιοι από μας βρίσκονται δεμένοι ή χτυπημένοι από τα φορητά όπλα ηλεκτροσόκ. Η «Ελεύθερη Μεσόγειος», κουρσεμένη και με τους ανθρώπους στοιβαγμένους στο κατάστρωμα πορεύεται προς το Άσντοτ.

Θα ακολουθήσει το λυντσάρισμα από τους ένστολους τραμπούκους που μας περίμεναν εκεί, ο εγκλεισμός στις φυλακές της Μπιρσίμπα, οι μέρες και οι νύχτες που η ανθρώπινη αξιοπρέπεια έπρεπε να αναμετρηθεί με τους δεσμοφύλακες, τις απειλές και τον ψυχολογικό πόλεμο που δεχτήκαμε για να αποσπάσουν την υπογραφή μας και να μας ξεφορτωθούν.

Τελικά και παρά την συνεχή πίεση (και κακοποίηση) που μας συνόδεψε μέχρι που το αεροπλάνο σηκώθηκε στον ουρανό, δεν πήραν αυτό που ήθελαν.

Μια χούφτα ανθρώπων αποφασισμένων να κινηθούν με την γεωστρατηγική της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης ήταν η πεταλούδα που πέταξε πάνω από τα νερά της Μεσογείου για να αναδιατάξει τον «ρεαλισμό» της γεωστρατηγικής της δύναμης των προστατών και της αδυναμίας των υποταγμένων.

Η φλοτίλα κέρδισε, ο αποκλεισμός ράγισε με έναν τρόπο που ίσως να είναι πιο αποφασιστικός από κάποιους τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας: απονομιμοποιήθηκε στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, όλοι λίγο ως πολύ κατάλαβαν ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, ότι αυτό που συνέβαινε τόσα χρόνια  με απίστευτο αριθμό θυμάτων του παλαιστινιακού λαού έπρεπε να σταματήσει καθώς οι θύτες επέκτειναν το μακελειό και σε διεθνείς αποστολές και σημαίες. Κι ακόμα πιο πολύ οι στρατοκράτες του Τελ Αβιβ θα είναι αναπότρεπτα μόνοι στα σχέδια τους για ευρύτερη ανάφλεξη της περιοχής.

Μένει ακόμη να πάρουμε πίσω όσα επιχείρησαν να λεηλατήσουν, όταν και τα έξη πλοία παραδώσουν το φορτίο τους στους νόμιμους αποδέκτες του, τον λαό της γάζας.

Σ’ εμένα μένει μια εικόνα: αυτή των μικρών παιδιών του σχολικού λεωφορείου στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, όπου βρισκόμασταν κυκλωμένοι από τους φονιάδες σαν σε μια μικρή φυλακή δίχως τοίχους, αυτά τα μάτια και τα χέρια των παιδιών της μεγάλης φυλακής που λέγεται Ισραήλ, να μας χαρίζουν το βλέμμα  και το σήμα της παλαιστινιακής νίκης, που θα είναι και νίκη της δικαιοσύνης. Αυτά μαζί με την πιο ακριβή αγκαλιά στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας είναι αυτό που δίνει δύναμη σε όλους να τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε, να φτάσουμε σε μια Γάζα που βοηθήσαμε κι εμείς στην λευτεριά της .

Επιμήθεια:

Η χαμένη αθωότητα του κυρίου Ριπ Βαν Ουίνκλ[1]

Ο κύριος Ριπ Βαν Ουίνκλ μπήκε στη σπηλιά και κοιμήθηκε για χρόνια. Ο κύριος Ριπ Βαν Ουίνκλ κάποτε ξύπνησε και το σώμα του δεν ήταν το μόνο που είχε αλλάξει.

Ο κύριος Ριπ Βαν Ουίνκλ της φλοτίλλας του Μάη 2010 δεν μπορούσε να φανταστεί πως η σωστή και η λάθος πλευρά της ιστορίας μοιάζουν να βρίσκονται σε αλληλοπεριχώρηση.

Δεν μπορούσε να φανταστεί πως η αντίθεση Ισραήλ – Τουρκίας που εκδηλώθηκε μετά την δολοφονία του Μαβι Μαρμαρά θα αποδεικνυόταν ένας ανταγωνισμός αντιτιθέμενων γεωστρατηγικών επιδιώξεων και η αλληλεγγύη του καθεστώτος Ερντογάν στους παλαιστίνιους ένα ακόμη εργαλείο στην νεοθωμανική εργαλειοθήκη όπως και τόσα άλλα που προστέθηκαν μετά.

Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το Ισραήλ, βοηθούσης και της διακυβέρνησης Τραμπ θα συνέχιζε να περισφίγγει την Γάζα, να καταπίνει την Δυτική Όχθη, να μεταβάλλει την Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα του εκπληρώνοντας το σιωνιστικό όραμα.

Και βέβαια δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Τουρκία θα αποτελούσε καλό μαθητή του Ισραήλ και των πολιτικών του εμπλεκόμενη στον πόλεμο της Συρίας, χτυπώντας τους Κούρδους και τον Άσαντ και καταλαμβάνοντας συριακό έδαφος επικαλούμενη ναζιστικής έμπνευσης επιχειρήματα “ζωτικού χώρου ασφαλείας”, συνεργαζόμενη στο πεδίο με το Ισραήλ για την ενίσχυση των φονιάδων του ISIS.

Ούτε ότι ο μαθητής μιμείται τον δάσκαλο και στην Λιβύη, όπου οι τίτλοι ιδιοκτησίας που νομιμοποιούν την εμπλοκή είναι …οι ιστορικές παρακαταθήκες του Τουργκούτ Ρέις!

Είναι η  ίδια αντίληψη για το πεπρωμένο:  όπως η γη της Παλαιστίνης είναι η γη που ο θεός υποσχέθηκε στον περιούσιο λαό του, έτσι κι η Μεσόγειος είναι η Γαλάζια Πατρίδα κι η Εγγύς Ανατολή είναι ο χώρος που με την βοήθεια του Αλλάχ ο χαλίφης της “Ισταμπούλ” έχει κληρονομήσει.

Εκείνο που ίσως μπορούσε να προβλέψει ήταν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις όλη αυτή την δεκαετία θα έκαναν αυτό που ήξεραν πάντα να κάνουν καλά: να αναζητούν την υπερατλαντική προστασία πουλώντας την ακινησία τους μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει ως σταθερότητα. Η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ και η  αποδιοργάνωση των αξόνων ισχύος πρόσφερε  μια ευκαιρία στην Ελλάδα να αυξήσει την αυτονομία της, να πάψει να είναι δεδομένη και να αξιοποιήσει την γεωγραφική της θέση και τους ιστορικούς δεσμούς στην περιοχή για να ξεκινήσει την μακρά προσπάθεια αντιμετώπισης του κινδύνου της επεκτατικής Τουρκίας.

Αντί γι αυτό, βοηθούσης και της κατάρρευσης δια των μνημονίων, αφέθηκε σε σπασμωδικές κινήσεις αναζήτησης προστάτη. Η “ελληνοτουρκική φιλία” υποκαταστάθηκε χωρίς να αντικατασταθεί από την “ελληνοισραηλινή φιλία”, ενώ το δόγμα της στρατηγικής ακινησίας δεν έπαψε να χαρακτηρίζει τις επιλογές των ποικιλόχρωμων κυβερνήσεων. Η αυταπάτη ότι αν εκχωρείς γη και ύδωρ στους νταβατζήδες για να σε υπερασπίσουν (αυταπάτη που  πληρώνει ακριβά η Κύπρος περιμένοντας τον 6ο στόλο να υπερασπίσει την κυπριακή ΑΟΖ), αποτελεί την σταθερά της νεοελληνικής ιστορίας.

Δέκα χρόνια πριν το δίκαιο και το άδικο έμοιαζαν σαφή, ακόμα κι αν κάποιος μπορούσε να διακρίνει κάποιες  σκιές. Δέκα χρόνια μετά όλα αυτά μοιάζουν σαν επεισόδια στην “μηχανή του χρόνου” ενώ ο παρών χρόνος άλλα επεισόδια μηχανεύεται.

Δέκα χρόνια μετά ο κύριος  Ριπ Βαν Ουίνκλ της φλοτίλλας του Μάη 2010 οφείλει να ξυπνήσει στο σήμερα κι όχι στο χθες.


[1]     “ΡΙΠ ΒΑΝ ΟΥΙΚΛ- Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ, Ιρβινγκ Ουάσιγκτον, Στοχαστής.

           

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ