Αρχική » Οι “εχθροί των τουρκομουσουλμάνων”  

Οι “εχθροί των τουρκομουσουλμάνων”  

από Άρδην - Ρήξη

του Κ. Καραΐσκου, από το Άρδην τ. 64, Απρίλιος – Μάιος 2007

Η τούρκικη εφημερίδα «Μιλλέτ» της Ξάνθης είναι γνωστή ως ό,τι φανατικότερο κυκλοφορεί στην ελληνική Θράκη. Όµως, τελευταίως, οι άνθρωποί της έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους και, µε αφορµή την επαναθέρµανση της ποµάκικης υπόθεσης, έχουν βγάλει όλα τα σώψυχά τους, έχουν εκθέσει όλο το ανθελληνικό τους µένος εναντίον του νεότευκτου Συλλόγου Ποµάκων νοµού Ξάνθης και του εκδότη του πομακόφωνου εντύπου «Νατπρές», του Σεµπαεδίν Καραχότζα. Για να πάρει ο αναγνώστης μια γεύση, παραθέτουµε κατωτέρω αποσπάσµατα από πρόσφατα δηµοσιεύµατά τους:

«Ορίστε το επίσηµο αποδεικτικό στοιχείο της διάσπασης» (αρ. φ. 72, 5/4/07)
(…) «Πραγµατοποιήθηκε µια από τις µεγάλες ντροπές για την δηµοκρατία της Ελλάδας. (…) Δηλαδή, στην Ελλάδα, ενώ ένας σύλλογος που έχει στην ονοµασία του την λέξη “τουρκικός” θεωρείται απειλή για την δηµόσια ασφάλεια, ενώ, αν περιλαµβάνει λέξεις όπως “ποµάκικος”, “κουρδικός” ή “αρµενικός”, τότε δεν αποτελεί απειλή. Πρόκειται για µια µεγάλη ντροπή για την Ελλάδα – µέλος της Ε.Ε. Είναι διασπαστική κίνηση. Δύο µέτρα και δύο σταθµά. Και η µεγαλύτερη απόδειξη της ύπαρξης στην Ελλάδα του αντιτουρκισµού µε όλο του τον δυναµισµό. Το γεγονός αποτελεί επίσης µια πράξη ρατσισµού από το χέρι του κράτους. Είναι µια τυπική µέθοδος που εφαρµόζεται για την διαίρεση της Τουρκοµουσουλµανικής κοινότητας της Δ. Θράκης. Είναι µια προσπάθεια από την µεριά του κράτους, ώστε, ανατρέχοντας δήθεν στις εθνικές ρίζες της µειονότητάς µας, να την διαιρέσουν και να την χωρίσουν.
(…) Ιδού λοιπόν τα ιδρυτικά µέλη του “Ποµακικού” συλλόγου. Αυτοί περνάνε στην ιστορία ως η ντροπή των Τούρκων της Δυτ. Θράκης».
(Ακολουθούν τα 35 ονοµατε­πώνυµα των ιδρυτικών µελών του σωµατείου)
«Σεµπαετίν Καραχότζα: Η Γκου­λ­µπε­γιάζ Καραχασάν κάνει προπαγάνδα τουρκισµού» (αρ. φ. 71, 29/3/07)
(…) «Στο φύλλο της 25-3-07 της εφηµερίδας “Το Παρόν”, που έχει έδ­ρα την Αθήνα, παρουσιάστηκε µια κωµι­κο­τραγική είδηση. Γίνεται αναφορά στην απίστευτη (!) προ 3 µηνών ανακοίνωση που έκανε, δρώντας εκ µέρους των σκοτεινών δυνάµεων και µε την υλική στήριξη του Εµφιετζόγλου, ο Σεµπαετίν Καραχότζα στην λεγόµενη ποµάκικη εφηµερίδα. Στην δε εκποµπή “Κίτρινος Τύπος”, που παρουσιάζει στον ΑΝΤ1 ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, µαζί µε τους καλεσµένους του, στηρίζοντας τον µισθοφόρο του παρακράτους και του Εµ­φιετζόγλου, Σεµπαετίν Καραχότζα, κατηγόρησαν τους αρµόδιους του κράτους και ζήτησαν να ληφθούνε µέτρα σχετικά µε το θέµα.
«“Το Παρόν” έχει µια φανατική εθνικιστική γραµ­µή, που φτάνει ως τον ρατσισµό. Και τι ενδιαφέρον, στην εφηµερίδα, υπάρχει ολοσέλιδη διαφή­µιση της “Μηχανικής” του Εµφιετζόγλου. Δηλα­δή, µε το πνεύµα του Εµφιετζόγλου και µε την στήριξη του παρακρά­τους, ενώθηκαν οι αντιµειο­νο­τικές και αντιτουρκικές κλίκες και µε τους Καραχοτζάδες που αγόρασαν από εµάς κάνουν επιθετική πολιτική ενάντια στην µειονότητα.
Ας έρθουµε τώρα στους µισθοφόρους σαν τον Σεµπαετίν Καραχότζα. Αυ­τοί είναι άνθρωποι που τους βρίσκουµε πάντοτε και σε κάθε κοινωνία. Ο µεγάλος Τούρκος, Αττίλα Ιλχάν, ποιητής, συγγραφέας και διανοητής, έχει κάνει την εξής ιστορική διαπίστωση: Στο τουρκικό έθνος πάντοτε υπήρχε ένα ποσοστό 10% προδοτών. Συνεπώς δεν µας εκπλήσσει που αυτοί οι καηµένοι τύποι εµφανίζονται και σε µας, τους Τούρκους της Δ. Θράκης. Αυτοί στην ιστορία της µειονότητας πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το κράτος κάνει την δουλειά του. Το σηµαντικό είναι τι κάνουµε εµείς οι Τούρκοι. Εµείς, ξέροντας όλα αυτά, πρέπει να καθορίσουµε κατά τον καλύτερο τρόπο την εθνική και θρησκευτική µας στάση. Σ’ αυτό το θέµα πρέπει να λάβουµε κάθε είδους µέτρα. Να κάνουµε µια διαπίστωση, όχι διότι περιµένουµε να καταλάβει ο Σεµπαετίν Καραχότζα, αλλά διότι τα µυαλά κάποιων µπορεί να µπερδευτούνε. Στην θρησκεία µας δεν υπάρχει χώρος για τα καραγκιοζιλίκια και µασκαραλίκια χάριν συµφερόντων που κάνουν τύποι σαν τους Καραχοτζάδες. Στην θρησκεία µας, το Ισλάμ, η προδοσία προς το έθνος θεωρείται µια από τις µεγαλύτερες αµαρτίες. (…)
Είστε σαν τα πλάσµατα που ζούνε στο σκοτάδι. Όταν σας συµφέρει, αναφέρεστε σε µουσουλµανική µειονότητα, και άλλοτε την αποκαλείτε ολόκληρη ως “Ποµακική”. Εντάξει, Τούρκοι δεν είστε, αλλά ούτε καν µουσουλµάνοι; Επιτρέπεται µήπως στο Ισλάµ να συνεργάζεστε µε τους Χριστιανούς Ορθόδοξους, τους πιο στυγερούς εχθρούς στην ιστορία των οµόθρησκων αδελφών σας, να προδίδετε τους τουρκοµουσουλµάνους αδερφούς σας, και να πουλάτε κινήσεις εναντίον τους; Τι είδους µου­σουλµάνοι είστε; Στη θρησκεία αυτά που κάνετε λέγονται διαστροφή / α­νωµαλία και προδοσία».

Έτσι λοιπόν, οι… συνέλληνές µας, µουσουλµάνοι της «Μιλλέτ», σαν τον κύριο Τζενγκίζ Οµέρ, µας θεωρούν τους Έλληνες ορθόδοξους ως τους πιο στυγερούς εχθρούς τους στην Ιστορία! Την ίδια στιγµή, το 98% της τοπικής πλειονοτικής κοινωνίας αγνοεί τις εξελίξεις και δεν σκοτίζεται καν να τις πληροφορηθεί.

Και φυσικά τίποτε δεν έληξε εκεί. Δηµοσιεύθηκαν τα ονόµατα των µε­λών του συλλόγου (μαζί με τα πατρώνυμα, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων), αναρτήθηκαν στα τζαµιά (από τα τσανάκια του ψευτοµουφτή) δίκην προγραφών, 8 εκ των 35 υποχώρησαν και διαγράφηκαν από τον σύλλογο, και µάλιστα έστειλαν στην εφηµερίδα τις παραιτήσεις τους για να εξιλεωθούν! Οι υπόλοιποι αντέχουν τις πιέσεις από συγγενείς, πεθερικά, χοτζάδες, δασκάλους, πράκτορες… Υπάρχει µια µεγάλη σιωπηλή µερίδα απλού κόσµου που τους στηρίζει, οι οποίοι ξέρουν ότι δεν είναι Τούρκοι αλλά δεν τολµούν να το πούνε.

Τι θα μπορούσε να κάνει ο σύλλογος μπροστά σε ένα τέτοιο πογκρόμ; Στις 17/4/07, το Δ.Σ. έστειλε απάντηση στη «Μιλλέτ», όπου έγραφε για «τις αναλήθειες» και «τους προσβλητικούς χαρακτηρισµούς»: «Επανήλθατε µε 2ο δηµοσίευµά σας στο οποίο δηµοσιεύσατε και τα πατρώνυµα των µελών, σε µια προσπάθεια στοχοποίησης και καλλιέργειας µίσους…». «Είµαστε µουσουλµάνοι και είµαστε περήφανοι γι’ αυτό αλλά είµαστε παράλληλα Έλληνες πολίτες µε µητρική γλώσσα την ποµακική. Οι πρόγονοί µας, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες µας µας δίδαξαν την ιστορία και τη γλώσσα µας και δεν ντρεπόµαστε να πούµε ότι είµαστε Ποµάκοι. (…) Δεν έχουµε κανένα πρόβληµα µε το τουρκικό έθνος αλλά ως πολίτες επιθυµούµε να διασφαλισθεί το δικαίωµά µας να αυτοπροσδιοριζόµαστε ως Ποµάκοι µουσουλµάνοι και ζητάµε από όλους να σέβονται την καταγωγή, την γλώσσα µας και την ιστορία µας, όπως κι εµείς τους σεβόµαστε…». Το κείµενο έκλεινε µε τις υπογραφές των Ταχήρ Κόντε, Σεµπαεδίν Καραχότζα, Αλιέ Εφέντη, Χαµδή Εφέντη, Ιρφάν Μεχµεταλή. Η εφημερίδα δεν πτοήθηκε και συνέχισε με την ίδια ένταση τις επιθέσεις κατά του συλλόγου και του Σεμπαεδίν Καραχότζα προσωπικά.

Στο τελευταίο φύλλο της μάλι­στα, η ίδια εφηµερίδα παραθέτει τις διαµαρτυρίες των πλειονοτικών εφηµερίδων της Ξάνθης οι οποίες, δια­µαρτυρόµενες για την ανοιχτή στοχοποίηση των µελών του συλλόγου µέσα από τις σελίδες της, ζητούσαν την επέµβαση του Εισαγγελέα. Και ποιά είναι η θρασύτατη απάντηση; «Προσέξτε καλά και µη ρίχνετε λάδι στη φωτιά, γιατί αν ξεσηκωθεί αυτός ο κόσµος…»(!!!). Δηλαδή ξεκάθαρα ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΙ ΕΜΑΣ!

Το διακύβευμα στην υπόθεση αυτή είναι τεράστιο. Η διάλυση ή η αδρανοποίηση του συλλόγου θα είναι κυριολεκτικά καταστροφή. Αντιθέτως, η εδραίωσή του θα τσακίσει τον κεµα­λοφα­σισµό στην περιοχή και ένας αέρας δηµοκρατίας θα αλλάξει το κλίμα στη μειονοτική, και όχι μόνο, κοινωνία. Στο µέλλον της υπόθεσης αυτής, χωρίς καμμία υπερβολή, ίσως κριθεί το µειονοτικό ζήτηµα της Θράκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ