Αρχική » Δεν εκδικείται μόνο η φύση, αλλά και διδάσκει

Δεν εκδικείται μόνο η φύση, αλλά και διδάσκει

από Σωτήρης Κύρμπας
Κέντρο Υγείας Μουζακίου

Του Σωτήρη Κύρμπα

Η πρωτοφανής καταστροφή που έπληξε τον γειτονικό μας νομό Καρδίτσας αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας -όπως την Κεφαλονιά- προφανώς οφείλεται στα κατά τόπους πραγματικά ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Ειδικότερα στις γειτονικές μας περιοχές της Καρδίτσας, του Μουζακίου, των Σοφάδων και άλλων μικρότερων χωριών, που το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων ήταν κάτι συνηθισμένο, τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε πρόβλεψη και η οποιαδήποτε μέχρι σήμερα αντιπλημμυρική “θωράκιση” πήγε περίπατο.

Ολόκληρη η πόλη της Καρδίτσας, το Μουζάκι και άλλες κοινότητες εξακολουθούν μέχρι και τώρα χωρίς ηλεκτροδότηση, χωρίς πόσιμο νερό, οι οδικές αρτηρίες είναι αποκλεισμένες και βέβαια χιλιάδες περιουσίες και επιχειρήσεις είναι κατεστραμμένες.

Το να αποδώσει κανείς αυτήν την θεομηνία στο… φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια εύκολη και πολύ βολική για τους εκάστοτε κυβερνώντες λύση.

Πρώτον γιατί αποσείει από πάνω τους τις ευθύνες γιατί και πως φθάσαμε σε αυτό το κακό, όπως για παράδειγμα πώς και γιατί το Κέντρο Υγείας Μουζακίου χτίστηκε δίπλα στον ποταμό Πάμισο, την κοίτη του οποίου όλοι βλέπαμε εδώ και δεκαετίες να “γλύφει” την οικοδομή, αλλά θεωρούσαμε ότι επρόκειτο για φαινόμενο… προϊστορικό και παρωχημένο.

Δεύτερον γιατί μεταθέτει την οποιαδήποτε αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων στον… Τραμπ (ή οποιοδήποτε άλλον κυβερνήτη χώρας) που πράγματι προκρίνουν την οικονομία από τις ανθρώπινες ζωές. Σήμερα όμως, για τον κάθε Πρωθυπουργό, Υπουργό, Περιφερειάρχη, Δήμαρχο ή Κοινοτάρχη δεν υπάρχει καμιά μετάθεση, με την επίκληση του περίφημου… “Φαινομένου του Θερμοκηπίου”. Και δεν αρκούν τα πασίγνωστα… μέτρα στήριξης.

Για την επιβίωση (γιατί περί αυτού πρόκειται) της Καρδίτσας, του Μουζακίου, των Σοφάδων και όλων των περιοχών της χώρας που καταστράφηκαν το λιγότερο που έχει να κάνει το ελληνικό κράτος είναι:

  • Παραγραφή για φέτος ΟΛΩΝ των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων μηδενός εξαιρουμένου.
  • Μηδενισμό όλων των λογαριασμών κοινής ωφελείας των νοικοκυριών (ΔΕΗ, Ύδρευση).
  • Άμεση οικονομική ενίσχυση κατά κεφαλή με το επίδομα που ίσχυε κατά την περίοδο του lockdown.
  • Συγκεκριμένη και άμεση επιδότηση όλων των επιχειρήσεων (μικρών, μεσαίων ή μεγάλων) που καταστράφηκαν.
  • Ανοικοδόμηση και κατασκευή νέων υποδομών με βάση τα δεδομένα που η ίδια η φύση φρόντισε να μας… διδάξει. Ούτε μπαζωμένα ρέματα, ούτε κατασκευές στο χείλος του ποταμού, ούτε δίκτυο απορροής υδάτων προπολεμικό.

Μόνο έτσι η Ελληνική Πολιτεία θα δείξει ότι στηρίζει εν τοις πράγμασι την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά.

Και ένα τελευταίο: Εμείς οι Τρικαλινοί, ως πολίτες και γείτονες, μπορούμε ο καθένας με τον τρόπο του να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας στους συντοπίτες μας. Διάβαζα μια ανακοίνωση συμπαράστασης που εξέδωσαν οι Sakafliades (το κλαμπ των οπαδών του Α.Ο. Τρίκαλα, με… προαιώνια αντιπαλότητα με τους αντίστοιχους Καρδιτσιώτες). Πολύ συγκινητική. Θα μου πείτε στο ποδόσφαιρο. Εντάξει. Αλλά ας το δούμε και σε άλλους πιο… σοβαρούς κύκλους της κοινωνίας μας.

Υ.Γ. Η κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, να λάβει τη Θεία Κοινωνία, παραβλέποντας τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας αλλά και της αποτυχίας του στα καθ’ ύλη καθήκοντά του. Μου θυμίζει κάτι τύπους που κάνουν μεγαλόσχημους σταυρούς στην λειτουργία και το βράδυ πάνε και σουφρώνουν το παγκάρι της Εκκλησίας.

Με την ενέργειά του αυτή επιχειρεί να αποσείσει τις λανθασμένες επιλογές του στο μεταναστευτικό (που τον έφεραν πολλές φορές σε ευθεία αντιπαράθεση με τους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου) και ταυτόχρονα να… καθησυχάσει το ακροατήριό του ότι παραμένει ευσεβής Χριστιανός.

Το λιγότερο που είχε να κάνει ήταν να παραιτηθεί ή να τον παραιτήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Σωτήρης Κύρμπας

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα “διάλογος” Τρικάλων 21 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος 23 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:09

Προσεκτική καταγραφή των πραγματικά πληγέντων ώστε οι ελαφρύνσεις να πάνε μόνο σε αυτούς και όχι μηδενος εξαιρουμένου όπως γράφετε με έμφαση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ