Αρχική » Μια ακτινογραφία των Αμερικανικών εκλογών

Μια ακτινογραφία των Αμερικανικών εκλογών

από Γιάννης Ξένος

Του Γιάννη Ξένου

Ο Μπάιντεν κατάφερε να κερδίσει στις αμερικανικές εκλογές. Από την προηγούμενη Τετάρτη , µε την έστω και οριακή νίκη του στις πολιτείες του Ουϊσκόνσιν, του Μίσιγκαν, της Αριζόνας και της Νεβάδας (που σε όλες διατηρεί προβάδισμα που δεν ανατρέπεται) συμπλήρωσε τους απαιτούμενους 270 εκλέκτορες. Το Σάββατο κέρδισε και την  Πολιτεία της Πενσυλβάνιας, ενώ προηγείται και στην Τζώρτζια, που και εκεί λογικά θα επικρατήσει. Άρα, είναι μια ανάσα να φτάσει τους 306 εκλέκτορες. Ο Μπάιντεν κέρδισε τις Πολιτείες του Μίσισγκαν, του Ουισκόνσιν και της Πενσυλβάνιας που το 2016 είχε κερδίσει ο Τραμπ, σε αυτές κρίθηκε η νίκη.

Σε επίπεδο ψήφων ο Μπάιντεν, µέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, έχει συγκεντρώσει 76,2 εκατ. έναντι 71,5 εκατ. του Τραμπ, δηλαδή µια διαφορά 4,7 εκατ. ψήφων, που θα αυξηθεί και άλλο γιατί στην πολυπληθέστατη Πολιτεία της Καλιφόρνιας η καταμέτρηση έχει φτάσει μόλις στο 89% (προηγείται ο Μπάιντεν με 64,6%). Κάποιοι θα αντιτείνουν ότι στην Αμερική δεν κερδίζει πάντα όποιος λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους, αλλά η Κλίντον το 2016 έλαβε 2 εκατ. περισσότερες ψήφους και ο Γκορ το 2000 μόλις 500 χιλ. πάνω από τον Μπους. Άρα, στο εκλογικό σώμα το προβάδισμα του Μπάιντεν δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η αυξημένη συμμετοχή των Αμερικανών στις εκλογές, ένδειξη της πολωμένης κατάστασης. Ποτέ στο παρελθόν υποψήφιος δεν είχε λάβει πάνω από 70 εκατ. ψήφους, τις άγγιξε το 2008 ο Ομπάμα στην πρώτη του θητεία, µε 69,5 εκατ. Τις ξεπέρασε ο Μπάιντεν, αλλά και ο ηττημένος Τραμπ, ο οποίος έλαβε πάνω από οχτώ εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από το 2016.

Υπήρξε η μέγιστη κινητοποίηση και από τα δύο στρατόπεδα, ως να βρίσκεται η χώρα στην κορύφωση ενός εμφυλίου πολέμου. Ο Μπάιντεν σάρωσε στις μεγαλουπόλεις. Για παράδειγμα στη Φιλαδέλφεια, που του έδωσε τη νίκη στην Πολιτεία της Πενσυλβάνιας, το ποσοστό του Μπάιντεν είναι πάνω από 80%. Στην Ατλάντα που θα κρίνει την Τζώρτζια το ποσοστό του Μπάιντεν έφτασε το 73%, στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν κέρδισε µε 68%. Το ίδιο επαναλαμβάνεται σε όλες τις μεγαλουπόλεις, ακόμα και σε πολιτείες που κέρδισε ο Τραμπ, όπως το Τέξας, έχασε µε μεγάλο ποσοστό τις μεγαλουπόλεις (Ντάλας: 65%-33%, Όστιν: 71%-26%, Σαν Αντόνιο: 58%-40% και Χιούστον: 55%-42%). Από την άλλη οι μπαϊντενικές μεγαλουπόλεις μοιάζουν µε νησιά που περιβάλλονται από έναν τραµπικό ωκεανό. Στα προάστια, στις αγροτικές περιοχές και στις αραιοκατοικημένες πολιτείες της βαθιάς Αμερικής κυριαρχεί πλήρως ο Τραμπ, µε ποσοστά πάνω από 60%.

Η Αμερική είναι βαθιά διχασμένη, τα κοσμοπολίτικα ανώτερα και μεσαία στρώματα, οι μειονότητες, αλλά και τα φτωχότερα εργατικά στρώματα, που παραμένουν εγκλωβισμένα στις πόλεις, ψήφισαν Μπάιντεν. Από την άλλη, οι ολιγάρχες του πετρελαίου, τα μεσοστρώματα των προαστείων, ο αγροτικός πληθυσμός και οι εργάτες των παλιών βιομηχανικών περιοχών πήγαν µε τον Τραμπ.

Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελούν τα στοιχεία που αντλούμε από το αμερικανικό exit poll. Ως προς τον τόπο που κατοικούν ο Μπάιντεν κερδίζει στις αστικές περιοχές με 60%, τα προάστεια είναι μοιρασμένα (51%-48% υπέρ του Μπάιντεν), ενώ στις αγροτικές περιοχές κερδίζει ο Τραμπ με 54%. Ενδιαφέρον έχει πώς ψήφισαν οι Αμερικανοί αναλόγως με το εισόδημα τους. Όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 30.000 δολ. (δηλαδή οι πιο φτωχοί) ψήφισαν υπέρ Μπάιντεν με 57% (42% ο Τραμπ), όσοι έχουν εισόδημα 30.000 έως 50.000 δολ. ψηφίζουν Μπάιντεν (58% έναντι 41% ο Τραμπ), στα μεσαία στρώματα 50.000 έως 100.000 δολ, η ίδια εικόνα (56%-43%), η ανατροπή γίνεται στα ανώτερα μεσοστρώματα 100.000 έως 200.000 δολ., που κερδίζει ο Τραμπ με 57% έναντι 41% του Μπάιντεν, αλλά ο Μπάιντεν κερδίζει τα ανώτερα στρώματα, αυτά που κερδίζουν άνω των 200.000 δολ. με 47% (43% ο Τραμπ).

  Ως προς την φυλή των ψηφοφόρων ο Τραμπ κερδίζει τους λευκούς με 57% (42 ο Μπάιντεν), αλλά ο Μπάιντεν κερδίζει στους μαύρους (87%-12%), λατίνους (66%-32%), ασιάτες (63%-31%) ενώ και στις άλλες εθνότητες ο Μπάιντεν κέρδισε με 58% έναντι 40%.

Ο κορωνοϊός και η διαχείρισή του από τον Τραμπ είναι και η κύρια αιτία που έχασε τις εκλογές. Στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ, το 51% απαντά ο κορωνοϊος και σε αυτούς επικρατεί ο Μπάιντεν με 80% (18% ο Τραμπ), όσοι απαντούν η οικονομία (42%) επιλέγουν Τραμπ σε ποσοστό 76% (22% ο Μπάιντεν).

Και επειδή ο Τραµπ δεν πρόκειται να παραδεχτεί την ήττα του, όση ζημιά και αν προκαλεί στη χώρα του και στο κόμμα του, ο γερασμένος Μπάιντεν έχει να φέρει εις πέρας ένα τιτάνιο έργο, να κρατήσει ενωμένη την χώρα. Δύσκολο το έργο του, αλλά εμάς στην απομακρυσμένη γωνιά της Ευρώπης µας ενδιαφέρει πρωτίστως να µην περιπέσει σε µη διαχειρίσιμο χάος η Αμερική, γιατί ο Ερντογάν θα σπεύσει να καλύψει το κενό εξουσίας στην περιοχή µας.

Υ.Γ. Πάντως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο σουλτανίσκος πολύ έχει δυσαρεστηθεί από την ήττα του Τραμπ, τόσο που ακόμα δεν έστειλε το τυπικό συγχαρητήριο μήνυμα στον Μπάιντεν. Από την άλλη προσαρμόζεται για την επόμενη μέρα σχετικά με τις σχέσεις του με την Αμερική, αφού ξήλωσε τον γαμπρό του Αλ Μπαϊράκ από υπουργό Οικονομικών. Ο γαμπρός του διατηρούσε στενές σχέσεις, πολιτικές και επιχειρηματικές, με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κουσνέρ και οι δύο τους αποτελούσαν τον σύνδεσμο μεταξύ των «πεθερών». Προβαίνει και σε άλλες αλλαγές στο οικονομικό του επιτελείο φοβούμενος ότι η εύθραυστη τουρκική οικονομία δεν θα αντέξει μια επιθετική οικονομική κίνηση από την νέα αμερικανική αρχή. Ευτυχώς έχει τον φίλο του τον Πούτιν να του κάνει “δώρα”, όπως το χθεσινό στον Καύκασο, για να μετριάζεται στο εσωτερικό της Τουρκίας η πίεση από το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο.

Πηγή στοιχείων

ΣΧΕΤΙΚΑ

10 ΣΧΟΛΙΑ

DIMITRIOS G. PANAGIOTIDIS 10 Νοεμβρίου 2020 - 19:06

Κύριε Ξένε, με όλο τον σεβασμό, κατ’ αρχάς η πηγή που αναφέρετε δεν είναι και η πλέον αντικειμενική, είναι γνωστό ότι το CNN είναι φανερά πολωμένο υπέρ των Δημοκρατικών και ξεκάθαρα αντι-Trump.

Aυτή την στιγμή (δηλ περίπου μεσημέρι) ώρα Washington το Politico που θεωρείται πιο αντικειμενική πηγή δίνει νίκη υπέρ του Biden με 290-214. Όμως το σωστό είναι να αναφερθεί ότι εκκρεμεί ακόμα η Αλάσκα και η Β. Καρολίνα όπου προηγείται ο Trump, όπως και η Γεωργία όπου προηγείται ο Biden.

Επίσης, ενώ όλοι σχεδόν έχουν αποφανθεί ότι το αποτέλεσμα δεν ανατρέπεται, και αυτό είναι σωστό, η ουσία παραμένει ότι τόσο οι Ομοσπονδιακοί νόμοι όσο και -κυρίως- νόμοι των Πολιτειών προβλέπουν την επανάληψη της καταμέτρησης όταν η διαφορά των ψήφων είναι μικρότερη κάποιου ποσοστού που όμως διαφέρει από τόπο σε τόπο.

Η αλήθεια που αποκρύπτουν τα ΜΜΕ είναι ότι μόνον αν αποφασίσει ο Trump να παραδεχτεί την ήττα του ΔΕΝ θα υπάρξει εκ νέου καταμέτρηση, αυτό όμως μέχρι στιγμής θεωρείται αμφίβολο, καθώς εκκρεμούν ακόμα δικαστικές αποφάσεις λόγω των καταγγελιών και μηνύσεων των Ρεπουμπλικάνων (όχι όμως όλων) σχετικά με νοθεία ή έστω και απλή παραβίαση της διαδικασίας στην ψηφορία.

Αυτό που έχει σημασία και ανταποκρίνεται στην αλήθεια περισσότερο από το κείμενο που διάβασα παραπάνω είναι ότι ακόμα η κατάσταση ΔΕΝ είναι τετελεσμένη και έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Επαναλαμβάνω, μόνο αν ο Τrump παραδεχτεί ότι ηττήθηκε, μόνον τότε θα έχει λήξει το θέμα. Κάτι που εγώ το εύχομαι καθώς δεν συμφέρει την χώρα και εμάς τους απλούς πολίτες η παρατεταμένη αναστάτωση.

Σας τα γράφω αυτά με πλήρη γνώση του λόγου μου, ως αμερικανός πολίτης και μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ από το 1987, έχουν δει αρκετές εκλογές τα μάτια και στην συγκεκριμένη περίπτωση -δυστυχώς- έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά ακόμα, κακώς κατά την γνώμη μου ενώ η χώρα υποφέρει από την πανδημία του Covid-19.

Eπίσης παρακαλώ δεχτείτε ότι ΔΕΝ υποστηρίζω κανένα από τα δύο κόμματα, σε αυτές δε τις εκλογές δεν ψήφισα ούτε τον Biden ούτε τον Trump. Eίμαι 100% πολιτικώς ανεξάρτητος και αυτό που με ενδιαφέρει είναι πρωτίστως η αλήθεια και φυσικά το καλό της χώρας όπου ζώ εγώ και η οικογένειά μου. Η αλήθεια πάντως είναι ότι εδώ ο κόσμος είναι πολύ διχασμένος και ο επόμενος Πρόεδρος, όποιος και να είναι δεν θα μπορεί να επικαλεσθεί ξεκάθαρη νίκη και εντολή από τον λαό ώστε να κυβερνήσει απρόσκοπτος.

Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω παρά ο Θεός να βάλει το χέρι του τόσο εδώ όσο και στην Ελλάδα και όλον τον κόσμο γιατί υπάρχει το αίσθημα ότι το …”καζάνι βράζει”.

Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γ.Ξ. 11 Νοεμβρίου 2020 - 09:21

Καλημέρα κε Παναγιωτίδη, δεν βλέπω να διαφωνούμε κάπου. Ο Τραμπ θα κερδίσει την Αλάσκα (3 εκλέκτορες) και την Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), άρα θα φτάσει τους 232, πολύ μακριά από τους 270. Γεγονός ότι η νίκη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ακόμα και ο υπ. Άμυνας του Τραμπ παραδέχτηκε την ήττα, όπως και τα περισσότερα μεγαλοστελέχη των Ρεπουμπλικανών. Αν τα σενάρια που διακινεί ο Μπάνον και τα άλλα τρολ του Τραμπ, περί νοθείας, είχαν βάση τα ρεπουμπλικανικά μεγαλοστελέχη δεν θα ήταν τρελά να παραδώσουν την εξουσία. Αλλά αναγνωρίζουν ότι η υπόθεση δεν έχει βάση και αναγνωρίζουν την ήττα για να μην διαλυθεί το κόμμα τους, γιατί ο Τραμπ έρχεται και παρέρχεται αλλά το κόμμα έχει ιστορία σχεδόν 170 ετών. Άργα ή γρήγορα και ο Τραμπ θα αποδεχθεί την ήττα του, πιέζεται άλλωστε ακόμα και από μέλη της οικογενείας του, όπως ο γαμπρός του Κουσνέρ. Αλλά θα το πράξει όταν θα εξασφαλίσει ότι από τα 72 εκατ. που τον ψήφισαν η πλειονότητα ταυτίζεται μαζί του και όχι με την ηγεσία του κόμματος, για να ζυγίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Dimitrios G. Panagiotidis 12 Νοεμβρίου 2020 - 02:16

Ναι συμφωνώ, απλώς η μόνη ουσιαστική “διαφωνία” είναι ότι την χρονική στιγμή που εμφανίστηκε το άρθρο σας τα πράγματα δεν ήταν έτσι που έδειχνε το γράφημα του CNN στο κείμενό σας.

Μάλιστα ακόμα και σήμερα το Politico.com που εγώ -τουλάχιστον- θεωρώ πιό αντικειμενική πηγη, έχει διορθώσει την αριθμητική πλειοψηφιά του Biden, η οποία πάντως σε όλα τα ΜΜΕ είναι πάνω από τους 270 ψήφους, δίνοντας την νίκη στους Δημοκρατικούς.

Το ευτράπελο είναι ότι ενώ το CNN μέχρι πριν 1-2 μέρες έδινε αυξημένα ποσοστά και την Προεδρία στον Biden σήμερα που κοίταξα έχει αλλάξει την στάση του και κρατάει στάση αναμονής.

Παραθέτω ενδεικτικά μερκά links τα οποία όμως αλλάζουν πολύ συχνά αν και όπως θα γνωρίζετε όλα είναι ακόμα ρευστά και -δυστυχώς- ακόμα δεν ξέρουμε την πλήρη αλήθεια.

https://abcnews.go.com/Elections

https://www.politico.com/2020-election/results/

https://www.nbcnews.com/politics/2020-election

https://apnews.com/hub/election-2020

https://www.cnn.com/election/2020/results/president

Κατά την γνώμη μου η Προεδρία δείχνει να πηγαίνει στον Biden αλλά όποιος ρισκάρει να ανακηρύξει νικήτή μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεως. Ήδη έχουν αρχίσει έλεγχοι και επαναμέτρηση των ψήφων (αναγκαστικά εκ του νόμου λόγω ισχνής πλειοψηφίας) σε πολιτείες όπως η Georgia, κ.α. Το παρακάτω link από καθαρά anti-Trump ΜΜΕ είναι κατατοπιστικό:

https://www.cnbc.com/2020/11/06/recount-rules-key-states-2020-election.html

Τέλος πάντων, εγώ σαν αμερικανός πολίτης είμαι απογοητευμένος διότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει υπάρξει ένας πραγματικός Πρόεδρος στις ΗΠΑ και όλοι είναι φερέφωνα των παρατάξεών τους, των ιδεοληψιών της βάσης του κάθε κόμματος και κυρίως εξαρτημένοι εκ των πραγματικών ρυθμιστών του πολιτεύματος που δεν είναι άλλοι από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την τεράστια βιομηχανία όπλων.

Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Παναγιώτης 18 Νοεμβρίου 2020 - 23:29

Έχετε αγωνιστεί εναντίον της παγκοσμιοποίησης και δεν εκφράζετε τον παραμικρό σκεπτικισμό για το τι θα κάνει ο Biden ως πρόεδρος! Η παγκοσμιοποίηση θα επανέλθει πιο δυναμικά. Μιλάμε για τον αντιπρόεδρο του Ομπάμα και της Χίλαρυ που μακελέψαν τη Συρία και τη Μέση Ανατολή . Εξέθρεψαν την ΙΣΙΣ. Για την απαράδεκτα άνιση μεταχείριση του Τράμπ εκ μέρους των ΜΜΕ των ΗΠΑ τσιμουδιά. Δύσκολα τα πράγματα για την ανθρωπότητα με τον Biden στην προεδρία. Αυτή είναι η γνώμη μου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
DIMITRIOS G. PANAGIOTIDIS 19 Νοεμβρίου 2020 - 17:26

Ως απάντηση στον Παναγιώτη με τον οποίο συμφωνώ πλήρως: Και ακόμη ΔΕΝ ξέρουμε αν όντως θα είναι ο Biden o νέος Πρόεδρος, ασχέτως αν τα συστημικά ΜΜΕ (μέσα μαζικής εξαπάτησης) αυτό προωθούν στην κοινή γνώμη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΓΞ 19 Νοεμβρίου 2020 - 17:43

Έξι εκατομμύρια ψήφους έχει φτάσει η διαφορά Μπάιντεν – Τραμπ, αλλά εσείς δεν πιστεύετε τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, αλλά πιστεύετε τις απατεωνιές του Τραμπ. Ότι πείτε…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης 19 Νοεμβρίου 2020 - 20:00

Κύριε ΓΞ ακριβώς επειδή η απάντησή σας δεν αρμόζει στην δημοσιογραφική σας ιδιότητα εγώ δεν θα σας ακολουθήσω σε αυτό το δρόμο.

Σας έχω ήδη δηλώσει ότι δεν είμαι οπαδός ούτε του Trump ούτε του Biden. Για την ακρίβεια δεν με ενδιαφέρει καν ποιος θα βγει νικητής διότι και με τους δύο εγώ και η κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκω είμαστε ήδη χαμένοι, αλλά αυτό είναι άλλη μεγάλη πονεμένη κουβέντα…

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξαπατούν την κοινή γνώμη, για τον απλούστατο λόγο ότι κανένα δεν αναφέρει ότι αυτή η διαφορά των ψήφων που αναφέρετε δεν είναι ακόμα επίσημα αναγνωρισμένη από τις κατά τόπους πολιτείες και κατ’ επέκταση συνολικα από το ομοσπονδιακό κράτος. Προτού γίνει αυτό, το συμβούλιο των ελεκτόρων δεν μπορεί να συνέλθει και να ψηφίσει, αυτό ακριβώς περιμένουμε όλο αυτό τον καιρό και από ότι φαίνεται θα περιμένουμε για πολύ ακόμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί εσείς βιάζεστε τόσο πολύ να ανακηρύξετε τον Βiden ως νικητή, και κυρίως γιατί κατεβάζετε το επίπεδο τις συζήτησης αποκαλώντας τον Τrump απατεώνα. ούτε εγώ εγκρίνω το στυλ διακυβέρνησης ή την προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου αλλά δεν μπορώ να τον κατηγορήσω για απατεωνιές διότι απλούστατα δεν έχω καμία απόδειξη. Αυτό που προσπαθεί να κάνει και πάντοτε αυτό έκανε σε όλη του τη ζωή ο Τραμπ είναι να χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται το σύστημα, στα όρια μεν αλλά πάντα εντός της νομιμότητας.

Εμείς εδώ, ως απλοί πολίτες έχουμε εμπιστοσύνη στην λειτουργία του αμερικανικού κράτους, σύμφωνα με το οποίο ακόμα δεν έχει ανακηρυχθεί επίσημα ο νικητής και ο λόγος είναι διότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες ακόμα δεν έχει τελειώσει η καταμέτρηση και επιπλέον διότι εκ του νόμου λόγω της πολύ μικρής διαφοράς θα γίνει ή ήδη διενεργείται επαναμέτρηση. Και αυτή τη φορά, πάλι εκ του νόμου, θα πρέπει η διαδικασία να περάσει τη βάσανο ενδελεχούς εξέτασης με υποχρεωτική παρουσία της δικαστικής εξουσίας.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν κύριε Ξένε ότι εμείς εδώ στην Αμερική βάζουμε το νόμο υπεράνω των προσωπικών μας ιδεοληψιών, ενώ στην Ελλάδα -δυστυχώς- συμβαίνει το αντίθετο.

Εδώ στις ΗΠΑ κύριε Ξένε, έχουμε εμπιστοσύνη ακόμα στους θεσμούς και την δίκαιη λειτουργία του κράτους. Θέλουμε λοιπόν όταν ΕΠΊΣΗΜΑ θα ανακηρυχθεί ο νέος πρόεδρος στην χώρα μας, να είμαστε 100% βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα είναι δίκαιο.

Ζω στις ΗΠΑ από το 1987 και ψηφίζω από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έχω μάλιστα στο παρελθόν διατελέσει και δικαστικός αντιπρόσωπος σε εκλογικά κέντρα. Επιτρέψτε μου λοιπόν να γνωρίζω καλύτερα από εσάς πώς λειτουργεί αυτό το κράτος, και αντί να απαξιώνετε τη γνώμη μου με άκομψα σχόλια και αγοραίο λόγο, σας προτρέπω όποτε θέλετε να γράψετε άρθρα σχετικά με τις ΗΠΑ ευχαρίστως να σας κάνω το λεγόμενο fact-checking, και μάλιστα αφιλοκερδώς!

Πάντα φιλικά αν και λίγο ενοχλημένος αυτή τη φορά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γ.Ξ. 19 Νοεμβρίου 2020 - 20:18

Κύριε Παναγιωτίδη, πρώτον δεν είμαι δημοσιογράφος.
Δεύτερον, για τις απατεωνιές Τραμπ να σας θυμίσω μόνο την ιστορία με την υδροξυχλωροκίνη που υποτίθεται ότι την έπινε κάθε μέρα, αποδείχτηκε σκέτη απάτη , σχετικά με το θαυματουργό φάρμακο του Γάλλου γιατρού Ραούλτ και πώς αυτή την απάτη την προώθησε και ο Τραμπ δείτε περισσότερα https://ardin-rixi.gr/archives/227124).
Τρίτον, στην μικρή Ελλάδα υπάρχει η παρακάτω ιστοσελίδα του Υπ. Εσ. https://ekloges.ypes.gr/current/v/home/ που δίνει τα αποτελέσματα των εκλογών (εθνικών, ευρωεκλογών, δημοτικών κ.λπ.). Φυσικά, τα επίσημα αποτελέσματα βγαίνουν από τα Πρωτοδικεία, αλλά επειδή αυτό μπορεί να πάρει αρκετό διάστημα (ενστάσεις, επαναμετρήσεις κ.λπ.) τα αποτελέσματα του Υπ. Εσ. μας δίνουν ένα μπούσουλα για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Στις ΗΠΑ δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια αντίστοιχη υπηρεσία και ιστοσελίδα που να δίνει επίσημα ή ημιεπίσημα αποτελέσματα σε Ομοσπονδιακό πεδίο. Αν υπάρχει παρακαλώ υποδείξτε μου την. Από την στιγμή που δεν υπάρχει τέτοια πηγή (ή εγώ δεν την γνωρίζω) έλαβα υπόψη τα αποτελέσματα που δίνει εκείνη η πηγή που δίνει αποτελέσματα με περισσότερη φειδώ, δηλαδή το cnn. Άλλες πηγές που πρόσκεινται στο Δημοκρατικό Κόμμα έδωσαν Πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια αρκετές μέρες πριν το πράξει το cnn. Επίσης, από την άλλη πλευρά το Fox που είναι το σημαντικότερο Μέσο που στηρίζει τον Τραμπ δεν έχει αντίστοιχη υπηρεσία.
Στην Ελλάδα και όπου αλλού στον κόσμο, όταν θέλουμε να μάθουμε τι έγινε στις αμερικανικές εκλογές δεν έχουμε την υπομονή να περιμένουμε το τάδε Πολιτειακό δικαστήριο να βγάλει τελεσίδικη απόφαση μετά από 2-3 μήνες, γιατί τότε δεν θα μας ενδιέφερε το πολιτικό γίγνεσθαι, αλλά το δικαστικό, αλλά και επειδή δεν είμαστε πολίτες της υπερδύναμης.
Άλλωστε, τα αποτελέσματα στις επαναμετρήσεις στο Ουισκόνσιν και στην Τζώρτζια επιβεβαιώνουν την νίκη Μπάιντεν. Ο Τραμπ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου μπορεί να ζητήσει όσες επαναμετρήσεις θέλει αλλά αυτό μάλλον δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα. Θα περιμένουμε από τον Τραμπ να δώσει χειροπιαστές αποδείξεις ότι έχει γίνει τόσο εκτεταμένη νοθεία, αλλά αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ευνομούμενη κοινωνία που μας λέτε, αλλά μετασοβιετική δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας.
Ας συνεχίσουμε λοιπόν την συζήτηση όταν θα έχουμε το επίσημο αποτέλεσμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
DIMITRIOS G. PANAGIOTIDIS 20 Νοεμβρίου 2020 - 00:06

Επειδή μάλλον με ψιλο-τρολάρεις και η συζήτηση έγινε …”καφενείο” παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μου, καταργούμε τον πληθυντικό και απαντώ για ακόμα μία αλλά τελευταία φορά:

1. Καμμία σημασία δεν έχει αν είσαι δημοσιογράφος ή όχι, η ρήσις Τσαρούχη “στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις” είναι γνωστή. Από την στιγμή που ανεβάζεις άρθρο στο εξαιρετικα δημοφιλές Άρδην, ασκείς κάποιο είδος δημοσιογραφίας και οφείλεις να τηρείς τα προσχήματα.

2. Δεν διαφωνώ ότι ο Trump πολλές φορές μας …ντρόπιασε με τα καμώματά του. Όμως άλλο κουτοπονηριές και άλλο “απατεωνιά” υπάρχει διαφορά. Π.χ. άλλο το watergate του Nixon, και τα ψέμματα υπό όρκο σε ανώτατο δικαστήριο του Clinton, αυτά ήταν όχι απλώς απατεωνιές αλλά felonies δηλ. κακουργηματικές πράξεις, δηλ. τελείως άλλο από τις …ανοησίες του Trump.

3. Mόνος σου παραδέχεσαι ότι ” …τα επίσημα αποτελέσματα στην Ελλάδα βγαίνουν από τα Πρωτοδικεία, …” αλλά επί της ουσίας το μέγεθος της Ελλάδος είναι τέτοιο που το ΥΠ.ΕΣ. έχει την δυνατότητα να δίνει αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα από τις ΗΠΑ όπου το σύστημα λειτουργεί σε όχι ένα αλλά …6 επίπεδα: (τα γράφω αγγλικά, η μετάφραση στο google)

1. Municipality or Township (local precincts)
2. County, Board of Elections
3. State, Secretary of
4. Federal, Current Congress
5. Electoral College.
6. Congress (newly elected).

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί οι εκλογές γίνονται πάντα αρχές Νοεμβρίου και γιατί η ορκομωσία του Προέδρου σχεδόν 3 μήνες μετά; Σύγκρινε αυτό με την Ελλάδα, η διαφορά είναι νύχτα με μέρα. Και δεν υπάρχει “τέτοια υπηρεσία” διότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Γι’αυτό και κάθε ΜΜΕ κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Τα επίσημα όμως αποτελέσματα ανακοινώνονται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση μετά την πλήρη ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Πώς γίνεται να θεωρείς το CNN ως “φειδωλό” μόνο εσύ γνωρίζεις. Άσε που είναι ανοιχτά το πλέον anti-Trump ΜΜΕ και η αξιοπιστία του σταματάει στην πτέρυγα των Δημοκρατικών και μετά το χάος. Επίσης, περιέργως αγνοείς ότι η επίσημη πηγή που δίνει τα πλέον φερέγγυα στοιχεία και την τελική ΕΚΤΙΜΗΣΗ για το αποτέλεσμα είναι το AP (Associated Press) ενώ όλα τα άλλα ΜΜΕ, το καθένα για τους δικούς του λόγους, από την στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες παραπλανούν τον κόσμο με “εκτιμήσεις” οι οποίες άλλοτε βγαίνουν και άλλοτε όχι. Και φυσικά ούτε και το FOX έκανε σωστή δουλειά καθώς όντως δεν είχε δική υπηρεσία και βασιζόνταν “εδώ κι εκεί”. Άσε που ενώ υποτίθεται ότι πρόσκειται στον Τραμπ ουσιαστικά πελαγοδρομούσε μεταξύ της μίας και της άλλης πλευράς(!) και ο λόγος είναι διότι ακόμα και μερικοί Ρεπουμπλικάνοι ΔΕΝ θέλουν τον Τrump (και εδώ που τα λέμε δεν τους αδικώ).

Λές, “στην Ελλάδα και όπου αλλού στον κόσμο, όταν θέλουμε να μάθουμε τι έγινε στις αμερικανικές εκλογές δεν έχουμε την υπομονή …” κλπ

Προφανώς και αν είσασταν πολίτες της υπερδύναμης (που το λές ειρωνικά) ΔΕΝ θα σκεφτόσασταν έτσι. Οι ΗΠΑ, δεν τους ενδιαφέρει τι λένε στην Ελλάδα ειδικά αν πρόκειται για τις Αμερικανιές Εκλογές. Σημαντικό είναι να μπορεί ο καθένας να έχει …αυτοσυγκράτηση, διότι είτε μας αρέσει είτε όχι το αποτέλεσμα στο Electoral College βγαίνει μόνον αφού δεν υπάρχει πλέον ΚΑΜΜΙΑ αμφιβολία από την καταμέτρηση των ψήφων. Με τον Obama π.χ. είχαμε αποτελέσματα το ίδιο βράδυ γιατί η διαφορά ήταν τεράστια, ΤΩΡΑ όμως δεν είναι και ως λογικοί και ώριμοι πολίτες οφείλουμε να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η νόμιμη διαδικασία. Αυτό βέβαια αφορά ΕΜΑΣ εδώ, το τι θα κάνετε ΕΣΕΙΣ στην Ελλάδα, με το συμπάθειο, δεν απασχολεί τον Αμερικανικό Λαό. Επίσης, εδώ τουλάχιστον, στις εκλογές ΔΕΝ υπάρχει “πολιτικό και δικαστικό αποτέλεσμα” (τι σημαίνει πάλι αυτό;) υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για το πώς περνάει (ή παραμένει) η εξουσία στα χέρια του Προέδρου και αυτό είναι που μετράει.
Παρακάτω, 2 λίνκ, ένα από επίσημη κυβερνητική πηγή και το δεύτερο από άρθρο του AP πως λειτουργεί η όλη διαδικασία:

1. https://www.usa.gov/election

2.https://www.usnews.com/news/politics/articles/2020-09-24/after-the-vote-a-timeline-of-how-a-president-takes-power

Επαναλαμβάνω, επειδή σε αυτές τις εκλογές οι διαφορά είναι ελάχιστη και η διαδικασία θα πάρει χρόνο, εμείς τουλάχιστον εδώ πρώτα θα περιμένουμε να αποφασίσουν τα δικαστήρια βάσει του νόμου για τις επαναμετρήσεις και μετά τα εκατέρωθεν πανηγύρια και οι θρήνοι. Λες “Ο Τραμπ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου μπορεί να ζητήσει όσες επαναμετρήσεις θέλει αλλά αυτό μάλλον δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα”. Η απάντησή μου είναι”ΜΑΛΛΟΝ” δηλαδή ακόμα ΔΕΝ ξέρουμε οπότε είναι πρόωρο να πάρουμε θέση.

Ο Trump πέρα από όσα καταγγέλει και ότι δικαστικές μεθόδους επιχειρήσει, δεν έχει και πολλά περιθώρια “δράσης” διότι η ουσία παραμένει ότι: ΔΕΝ είναι επιλογή του Trump αλλά ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των κατά τόπους υπηρεσιών να γίνει νέα καταμέτρηση διοτι έτσι ορίζει ο νόμος και μάλιστα αυτή την φορά σε κάθε κάλπη θα παρίσταται και ειδικά διορισμένος εκπρόσωπος της Δικαστικής Εξουσίας. Και αυτό θα πάρει πολύ χρόνο.

Τι θα κάνετε εσείς στην Ελλάδα, με το συμπάθειο, λίγο μας ενδιαφέρει, εμείς εδώ όμως δεν έχουμε χρόνο να “περιμένουμε από τον Τραμπ να δώσει χειροπιαστές αποδείξεις” για τυχόν νοθεία. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ΔΕΝ ελέγχεται από τον Τrump. Μάλιστα σπεύδω να σε διορθώσω διότι αν η Δικαστική Εξουσία μετά την τελική καταμέτρηση αποφανθεί ότι όντως έχει γίνει όχι “τόσο εκτεταμένη νοθεία,” αλλά έστω και απλή νοθεία …μιάς ψήφου, αυτό ΔΕΝ θα είναι δείγμα ότι “οι ΗΠΑ δεν είναι ευνομούμενη κοινωνία” (θα σε χαροποιούσε αυτό, σωστά;) αλλά ακριβώς το ΑΝΤΙΘΕΤΟ διότι στις σοβαρές Δημοκρατίες και όχι σε μπανανίες (συγγνώμη) όπως η Ελλάδα, μπορεί η διαδικασία να είναι χρονοβόρα αλλά το σύστημα δουλεύει. Για πόσο ακόμα δεν γνωρίζω αλλά προς το παρόν, δουλεύει.

Eίπες: “Ας συνεχίσουμε λοιπόν την συζήτηση όταν θα έχουμε το επίσημο αποτέλεσμα”.

Και γιατί κάθομαι εγώ ο φουκαράς και γράφω κατεβατά αφού τελικώς συμφωνείς μαζί μου; Ναι θα περιμένουμε το επίσημο τελικό αποτέλεσμα και μέχρι τότε δεν θα χάνουμε χρόνο με τα τερτίπια του κάθε πολιτικάντη αλλά θα κοιτάμε τις δουλειές μας και τις οικογένειές μας. Πάντως εγώ δεν έχω να πω κάτι άλλο για να συνεχίσω την συζήτηση, εσύ σαφώς να επανέλεις δριμύτερος, μάλιστα σου εύχομαι να βγει ο Biden αν αυτό επιθυμείς αλλά η ουσία είναι ότι (και αυτό θα το πω αμετάφραστο στην εδώ καθομιλουμένη) … regardless who is elected as the next President, America as we know it, is …screwed.

Και για όσους πιστεύουν (κάπου) , ” ο …”Θεός” να βάλει το χέρι του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Της Σύνταξης 20 Νοεμβρίου 2020 - 11:20

Επειδή επιμένεις να ισχυρίζεσαι ότι η “διαφορά είναι ελάχιστη” και πως “η διαδικασία θα πάρει χρόνο, εμείς τουλάχιστον εδώ πρώτα θα περιμένουμε να αποφασίσουν τα δικαστήρια βάσει του νόμου για τις επαναμετρήσεις” σε πληροφορώ τα εξής: Η διαφορά δεν είναι ελάχιστη Στις 20 Νοεμβρίου στις 11 παρά τέταρτο ώρα Ελλάδας οι επίσημα καταγεγραμμένοι ψήφοι των υποψηφίων ήταν: Biden 51.0%, 79,641,365, Trump 47.2%, 73,661,779, δηλαδή ακριβώς έξη εκατομμύρια ψήφων διαφορά, η μεγαλύτερη εδώ και πολλά χρόνια και σχεδόν 4% σε ποσοστό. Και είναι βέβαιο πως η διαφορά θα μεγαλώσει καθώς μένουν ακόμα 3,084,803 που δεν έχουν καταμετρηθεί -κατεξοχήν από τη Νέα Υὀρκη- και επομένως η διαφορά θα μεγαλώσει ακόμα. Που τη βλέπεις την ελάχιστη διαφορά; Στα έξη εκατομμύρια ψήφους; Όσο για τις επανακαταμετρήσεις η πρώτη έγινε ήδη στη Τζόρτζια με το χέρι και επαναδιαβεβαίωσε την εκλογή Μπάιντεν. Κατά συνέπεια ας μη συνεχίσουμε. Οι εκλογές στις ΗΠΑ έχουν κριθεί και το θέμα είναι να δούμε εμείς τι κάνουμε. Καλή μέρα στην Αμερική και τους ελληνοαμερικανούς φίλους, που θα έπρεπε μάλλον να ασχολούνται με την ενδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας και παρέμβασης για τα συμφέροντα μας και όχι με τον Τραμπ και την τύχη του.
ΥΓ Προφανώς δε το ζήτημα έχει εξαντληθεί και δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση. Η ιστοσελίδα εξάλλου δεν είναι facebook όπου μπορεί μια συζήτηση να συνεχίζεται επ’ άπειρον τα δε σχόλια δεν διαβάζονται όταν τα άρθρα φύγουν από την επικαιρότητα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ