Αρχική » Σύλληψη βουλευτή στο Τσαντ

Σύλληψη βουλευτή στο Τσαντ

από Νίκος Ντάσιος

του Νίκου Ντάσιου, από το Άρδην τ. 14-15, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 1998

Στις 3 Ιουνίου η Κυβέρνηση του Τσαντ συνέλαβε τον Βουλευτή Ngarlegy Yorongar. Κατηγορείται για δυσφήμηση του Προέδρου του Εθνικού Κοινοβουλίου Wadal Addelkader Kamougue. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που καταγράφηκε στην εφημερίδα του Τσαντ “L Observateur”, τον Ιούλιο του 1997, ο Κος Yorongar είχε κατηγορήσει τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου για χρηματισμό με εκατομμύρια Γαλλικών Φράγκων από την Γαλλική πετρελαιοβιομηχανία ELF. Με τα χρήματα αυτά χρηματοδότησε τον προεκλογικό του αγώνα. Η ELF έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στο Τσαντ και πιθανολογείται να ξεκινήσει σύντομα την κατασκευή ενός μεγάλου πετρελαιαγωγού που θα συνδέει το Τσαντ με το Καμερούν. Μαζί με τον Yorongar συνελήφθησαν δύο ακόμη δημοσιογράφοι του “L Observateur”. Η δίκη θα ξεκινήσει άμεσα μέσα στις επόμενες μέρες. Ο Yorongar χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο Τσαντ αφού ασκεί την κυριότερη κριτική στο Κυβερνητικό καθεστώς και είναι ο βασικός πολέμιος του υπό σχεδιασμού πετρελαιαγωγού.

Γι’ αυτό το λόγο έχει υποστεί συλλήψεις σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις.

Νωρίτερα αυτόν τον χρόνο ο Yorongar προσκλήθηκε να μιλήσει στην Ευρωβουλή για τις συνέπειες του προγράμματος σχεδιασμού του

πετρελαιαγωγού. Λίγο πριν όμως την αποχώρηση του για την Ευρώπη το βουλευτικό του άσυλο καταργήθηκε και τέθηκε υπό οίκον περιορισμό.

Κατά την περίοδο αυτή του ασκήθηκε ψυχολογική και σωματική βία από τις δυνάμεις ασφαλείας του Τσάντ. Η Διεθνής Αμνηστία, Ευρωβουλευτές και πολλές ΜΚΟ που μάχονται για την οικολογική ισορροπία και τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν την έντονη ανησυχία μας για την ασφάλεια του Ngarlegy Yorongar και των δυο δημοσιογράφων. Η σύλληψη και η δ:«” του Κου Yorongar και των δημοσιογράφων είναι μέρος μιας συνεχόμενης συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Τσαντ σε όσους αντιδρούν στην πραγματοποίηση του πετρελοιαγω- Ε γοϋ.

Μέρος αυτής της κατασταλτικής πολιτικής είναι η δολοφονία τουλάχιστον 80 πολιτών που διαδήλωνε, ειρηνικά για την μη κατασκευή του προγράμματος αυτού…

Οι πρόσφατες συλλήψεις δείχνουν καθαρά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει ένας διάλογος για το θέμα αυτό στο Τσαντ. Σύμφωνα με την Αμνηστία υπάρχουν συνεχής αναφορές για δολοφονίες, βίαιες προσαγωγές, βασανισμούς και κατάργηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων στο Τσαντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: