Αρχική » Οι εκλογές του … μετανθρώπου

Οι εκλογές του … μετανθρώπου

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 24, Μάρτιος-Απρίλιος 2000

Οπως επισημαίνουμε στο σημείωμα της έκδοσης οι εκλογές διεξάγονται σε μια σημαδιακή στιγμή για τη μοίρα του ελληνισμού. Αυτός είναι ο ένας πόλος του ανά χείρας “προεκλογικού” τεύχους του Άρδην. Ταυτόχρονα όμως η είσοδος στη νέα χιλιετία σηματοδοτεί την είσοδο στην εποχή του “μετανθρώπου”, στην εποχή της τεχνολογικής επέμβασης πάνω στο γενετικό υλικό, της “συνεπαφής” μηχανικών και έμβιων συστημάτων που προετοιμάζουν η βιογενετική, η πληροφορική, η να-νοτεχνολογία. Και το πέρασμα στην εποχή του “μετανθρώπου” είναι το αντικείμενο του αφιερώματος μας. ο δεύτερος “πόλος” του ανά χείρας τεύχους. Είμαστε ήδη εν μέρει τεχνητοί και θα τείνουμε όλο και περισσότερο προς μια τέτοια “μετανθρώπινη” υπόσταση. Αν μάλιστα αυτές σι τρομακτικές τεχνολογικές εξελίξεις πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της “νέας τάξης” και των πολυώνυμων Μονσαντο. τότε οι ζοφερότερες προφητείες της επιστημονικής φαντασίας θα επιβεβαιωθούν με τραγικό τρόπο. Σύμπτωση; ή σημαδιακή ταυτότητα;

Για τις εκλογές προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε την ευρύτερη δυνατή γκάμα των αντιπολιτευτικών φωνών. Το Άρδην οργάνωσε μάλιστα στις 6 Μαρτίου μια συζήτηση με θέμα τις “εκλογές της νέας τάξης” στην οποία συμμετείχαν οι Μ. Γλέζος, Κ. Ζουράρις, Γ. Καραμπελιας. Ν. Καργόπουλος. Π. Λαφαζανης. Τ. Παπττας, Δ. Παπαχρήστου. με συντονιστή τον Γ Τριάντη και οι παρεμβάσεις όσων έστειλαν γραπτά κείμενα περιλαμβανονται στο τεύχος αυτό. Παρουσιάζονται ακόμα οι απόψεις της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ενωσης, καθώς και των Γ. Μπανιά, Ρ. Ρινάλντι και Θ. Τσιριγώτη, και η ανακοίνωση των Μικρούτσικου-Παπακωνσταντίνου- Τσακνη

Ο Λ. Παπαντωνίου σε μια αποκαλυπτική ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον, αποκαλύπτει το παρασκήνιο και το ρόλο των ΗΠΑ στην ουσιαστική διχοτόμηση του Αιγαίου.

Ο Κ. Ησυχος, συνδικαλιστής της Ολυμπιακής παρουσιάζει τις γεωπολιτικές διαστάσεις της συρρίκνωσης της εταιρείας. Η Μαριλένα Ιατριδου επισημαίνει το μέγεθος της διαπλοκής στην απόπειρα τσιμεντοποίησης του Φαλήρου και του Ιπποδρόμου. Ο επικοινωνιολόγοςΑ Μπαοαντής δείχνει τις σχέσεις της πολιτικής και της τηλεόρασης, τόσο στενές ώστε να γίνονται… κακόφημες.

Ο Β. Στοϊλόπουλος, παρουσιάζει το “φαινόμενο Χάιντερ” και τις ψευδο-αντιδράσεις των δυτικών, ενώ ο Δ. Λιβιεράτος “επιστρέφει” στην ξεχασμε-νη από θεούς, ανθρώπους και από εμάς, Μαύρη Αφρική και στο Κονγκό του Καμπιλά.

Ο Γ. Φραγκούλης γράφει για την “Εαρινή Σύναξι των Αγροφυλάκων” του Δ. Αβδελιώτη, ο Μ. Ταβερνιέ για την κυριαρχία της ενιαίας εικόνας κα. παρουσιάζεται η κινηματογραφική βιομηχανία της Ινδίας, το Μπόλυγουπ ί μεγάλη αντίπαλος του Χόλυγουντ. Ο Ντάσιελ Χάμετ και ο μεγάλος επαναστατικός μύθος της IWW, παρουσιάζονται από μια απρόσμενη όψη.

Τέλος σχόλια για το Νταβός, τον Ζοζέ Μποβέ και την παγκοσμιοποίηση τον Ανδρουλάκη, τον Κινέζο ελληνιστή Λιτιάν, κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ