Αρχική » Ενωμένοι ενάντια στην ανοησία

Ενωμένοι ενάντια στην ανοησία

από Άρδην - Ρήξη

του π. Ζορζ Κοντρ (επισκόπου της ορθόδοξης Εκκλησίας του Λιβάνου), από το Άρδην τ. 32, Νοέμβριος 2001

Η επιμονή των ΗΠΑ να συνδέουν την τρομοκρατία με το Ισλάμ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ενισχύει την πεποίθηση των μουσουλμάνων ότι η Δύση τους έχει μεταβάλει σε στόχο από την εποχή των σταυροφοριών. Ο μουσουλμανικός κόσμος πρέπει να αποδείξει την ευφυία του και να επιχειρήσει να ξεφύγει από αυτή την πνευματική τρομοκρατία, για να μην παρασυρθεί, με την δική του σειρά, σε μια ένοπλη τρομοκρατία την οποία θα θεωρούσε αποτελεσματική. Το Ισλάμ πρέπει να ανακαλύψει τις ικανότητες του για ανανέωση ώστε να βρει μια λύση στα προβλήματα που τόσο φαίνεται να εξυπηρετούν τους εχθρούς του. Οι Άραβες γνωρίζουν καλά ότι πρέπει να νικήσουν την αμάθεια και να αναχθούν στο επίπεδο της Δύσης. Μόνο με αυτό τον τρόπο η ανοησία θα μειωθεί και από τις δύο πλευρές.

Και εμείς επίσης, οι ορθόδοξοι χριστιανοί, βρεθήκαμε κάτω από την πίεση των καθολικών και των προτεσταντών. Αναμασούσαμε την παλαιά θεολογία μας και φοβόμασταν ότι θα καταδιωχθούμε από την Δύση, η οποία στη συνέχεια θα καταβρόχθιζε τον έναν μετά τον άλλο. Αυτό μέχρι την ημέρα που καταλάβαμε ότι έπρεπε να ξαναδούμε την θρησκεία μας και μάλλον να παράγουμε νέες ιδέες παρά να είμαστε αμυντικοί και υποχρεωμένοι να απαντούμε συστηματικά στις απόψεις των άλλων. Έτσι ελπίζω ότι και οι μουσουλμάνοι θα αρνηθούν την λογική που τους θέλει αντίπαλους της Δύσης. Πρέπει να αποφύγουν τη μοιρολατρία παράγοντας έναν προβληματισμό υψηλής ποιότητας και όχι επαναλαμβάνοντας φράσεις για το μεγαλείο του Ισλάμ.

Τα κράτη που αποκαλούνται μουσουλμανικά χρησιμοποιούν το Ισλάμ για να κερδίσουν τις μάζες, ώστε η εξουσία να εισέλθει χωρίς πρόβλημα στο παιχνίδι του άγριου καπιταλισμού, που θα επιτρέψει στους κυβερνήτες τους να πλουτίσουν. Σε αυτόν τον τύπο των ισλαμικών κρατών, υποτελών στις ΗΠΑ, εμφανίζεται μια ορισμένη σχιζοφρενική διάθεση, κατευθυνόμενη ενάντια στους χριστιανούς. Ωστόσο, τα καθεστώτα αυτά γνωρίζουν ότι κανένας άλλος δεν υπερασπίστηκε τόσο καλά τους μουσουλμάνους στην Δύση όσο οι Άραβες χριστιανοί. Το Ισραήλ εξάλλου δεν αγνοεί ότι τουλάχιστον τα μισά από αυτά που δημοσιεύθηκαν ενάντια στο σιωνιστικό κίνημα ήταν έργο των χριστιανών Αράβων. Σήμερα έχουμε ανάγκη από μια Αραβική Μέση Ανατολή όπου οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι θα συμβιώνουν εν ειρήνη αποτελώντας ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο.

Δεν θα μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε αποτελεσματικά την θεωρία για την σύγκρουση των πολιτισμών αν δεν συμμετέχουμε οι ίδιοι στον σύγχρονο πολιτισμό. Οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί δεν θα μπορέσουν να εισακουσθούν όσο δεν βγαίνουν από την φτώχεια, τον αναλφαβητισμό και όσο δεν υιοθετούν τα μέσα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι Βυζαντινοί συνήθιζαν να λένε ότι οι δυο πιο ισχυροί πολιτισμοί επάνω στην γη ήταν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και η Αυτοκρατορία των Αράβων. 0α ευχόμουν οι Δυτικοί κάποια ημέρα να έλεγαν ότι οι δύο περιοχές με τον πιο αναπτυγμένο πολιτισμό στον κόσμο είναι η Δύση και ο μουσουλμανικός κόσμος. Αυτό θα ευχαριστούσε και εμάς τους Άραβες χριστιανούς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα AL NAHAR της Βηρυτού Μετάφραση: Σωτήρης Δημόπουλο

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ