Αρχική » Το νέο νομοσχέδιο για τα δάση

Το νέο νομοσχέδιο για τα δάση

από Νίκος Ντάσιος

του Ν. Ντάσιου, από το Άρδην τ. 44, Νοέμβριος 2003

το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της χλωρίδας μιας χώρας που καθορίζει και τη φυσιογνωμία της είναι η δασική βλάστηση. Ποικίλες είναι οι λειτουργίες που επιτελεί, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από τη συμβολή στην εθνική οικονομία μέχρι τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, την αναστολή της απερήμωσης, την διατήρηση των υδρολογικών λεκανών, την προστασία από την χειμαροποίηση κλπ. Η λεηλασία που έχει υποστεί ο δασικός πλούτος της χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες είναι τεράστια (πυρκαγιές, καταπατήσεις κλπ.) γεγονός που ανάγκασε το νομοθέτη να περιβάλει με συνταγματική ισχύ την προστασία των δασών.

Έτσι, στο άρθρο 24 του Συντάγματος του 1975 η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ανάγεται σε υποχρέωση του Κράτους για την εκπλήρωση της οποίας πρέπει να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα, ο ειδικότερος προσδιορισμός των οποίων σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ανατίθεται στον κοινό νομοθέτη.

Το συνταγματικό πλαίσιο της προστασίας είναι η κατ’ αρχήν απαγόρευση της μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων. Στο δε άρθρο 117 επιβάλλεται η υποχρέωση αναδάσωσης των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων που καταστράφηκαν ή αποψιλώθηκαν από οποιαδήποτε αιτία οποτεδήποτε.

Η συνταγματική προστασία εκτείνεται αδιακρίτως στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, η έννοια και ο προσδιορισμός των οποίων αφήνεται στον κοινό νομοθέτη. 0 καθορισμός των εννοιών αυτών έγινε από το Ν. 998/1979, στο άρθρο 3 σύμφωνα με το οποίο η διάκριση μεταξύ δάσους και δασικής έκτασης στηρίζεται στο βαθμό της κάλυψης από ξυλώδη βλάστηση. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο αυτών κατηγοριών, σύμφωνα με την πιο πάνω διάταξη, είναι η συμβολή των στη διατήρηση της φυσικής και βιολογικής ισορροπίας ή η εξυπηρέτηση της διαβίωσης του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον.

Όμως παρ’ όλα αυτά, για 16η φορά μετά το 1974, θεσπίζεται πακέτο μέτρων που πρακτικά δικαιώνουν την αυθαίρετη δόμηση σχεδόν στο σύνολο της: αυτοί που έχουν συνταγματική υποχρέωση να προασπίζουν ό,τι απέμεινε από το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, τελικά προστατεύουν τα εγκλήματα εναντίον του.

Ό,τι δεν είχε κατορθώσει η κυβέρνηση πριν λίγα χρόνια με τη συνταγματική αναθεώρηση και την αποτυχημένη προσπάθεια τροποποίησης του Άρθρου 24, επιχειρείται τώρα με μια εγκληματική ρύθμιση που παραβιάζει το Σύνταγμα, υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας και πλήττει ζωτικά κοινωνικά αγαθά.

Το νέο δασικό νομοσχέδιο που καταθέτει η Κυβέρνηση θα καθορίσει τη χρήση 55 εκατομμυρίων δασικών στρεμμάτων σε όλη τη χώρα και τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων που έχουν οικοδομηθεί και η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη, αλλά ακόμα και σήμερα θεωρούνται δασικές.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάσεων αυτών αφορά περιοχές της Αττικής, όπως στο Λαύριο, στην Κερατέα, στη Ραφήνα, στην Πεντέλη, στην Ελευσίνα, στα Βίλια, στη Βαρυμπόμπη και αλλού.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που επιχειρεί να ρυθμίσει το νέο σχέδιο νόμου είναι ο αποχαρακτηρισμός οικοδομημένων περιοχών και η ένταξη τους στο σχέδιο, ακόμα και αν περιλαμβάνουν περιορισμένης έκτασης δασικές περιοχές. Μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει διάταξη που θα αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις μικρότερες των τριών στρεμμάτων! Προβλέπεται έτσι να ενταχθούν στο σχέδιο 263 περιοχές σε όλη τη χώρα, που αντιστοιχούν σε πάνω από 260.000 στρέμματα γης, καθώς ολοκληρώνονται ταχύτατα οι πολεοδομικές τους μελέτες. Στις περιοχές αυτές υπάρχει σημαντικός αριθμός αυθαιρέτων -πάνω από 250.000-τα οποία θα συνδεθούν με τα δίκτυα κοινής ωφελείας.

Επίσης, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει γενική ρύθμιση για τους 240 οικοδομικούς συνεταιρισμούς όλης της χώρας, οι οποίοι υπολογίζεται ότι κατέχουν συνολικά 400.000 στρέμματα σε δασικές εκτάσεις, αλλά θα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, με βάση προκαθορισμένα κριτήρια, κοινωνικά, οικονομικά, χωροταξικά κ.ά. Αυτό όμως που διαφαίνεται από το νομοσχέδιο είναι ότι θα δίνεται κατά περίπτωση η δυνατότητα ανταλλαγής γης με δημόσιες διαθέσιμες ή κοινόχρηστες μη δασικές εκτάσεις.

Το νέο Νομοσχέδιο, κατά τον Υπουργό Γεωργίας κ. Δρ, θα αποτελέσει το προαπαιτούμενο για την δημιουργία του Εθνικού Δασολογίου κάτι που ακόμα η χώρα μας δεν διαθέτει, δείγμα μιας πολιτικής που παραμένει δέσμια των κάθε λογής οικονομικών συμφερόντων εις βάρος της Φύσης και κατ’ επέκταση της ίδιας της ζωής μας.

Το νομοσχέδιο αυτό ίσως ν’ αποτελεί την μεγαλύτερη συναλλαγή στη νεώτερη πολιτική ιστορία της χώρας. Μετά τις εξαγγελίες για τα φτηνότερα αυτοκίνητα -στο πλαίσιο του Κοινωνικού πακέτου !!!-, το τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος των Ολυμπιακών έργων στο Λεκανοπέδιο, την υποθήκη της Περιφέρειας, τον κίνδυνο των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων, έρχεται αυτή η ρύθμιση για να ολοκληρώσει την πλήρη καταδίκη της Φύσης και των προϋποθέσεων της ζωής μας. Οι χιλιάδες νεκροί και οι άστεγοι του φετινού καλοκαιριού στην Γαλλία, στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Αμερική φαίνεται πως θα είναι η εφιαλτική εικόνα κάποιου από τα επόμενα καλοκαίρια και στην χώρα μας. Τότε όμως καμία βίλα, κανένα πολυτελές κτίσμα, κανένα Ολυμπιακό μετάλλιο, και κανένα αυτοκίνητο δεν θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει την απώλεια! Υποθηκεύουμε συνεχώς την ζωή μας , τις ερχόμενες γενιές, τον φυσικό μας πλούτο στο όνομα εφήμερων υλικών συμφερόντων και αυτό αργά η γρήγορα θα το πληρώσουμε.

Δυστυχώς, στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μόνο το 1,4% των συμπολιτών μας αντιλαμβάνεται το Πράσινο και την Μόλυνση του Περιβάλλοντος ως μείζον πρόβλημα της ζωής του…

Όλοι εμείς όμως -έστω και οικτρή μειοψηφία- που συνειδητοποιούμε ότι στη χώρα αυτή δεν λείπουν οικόπεδα αλλά δάση, δασικές εκτάσεις και ελεύθεροι χώροι, που αντιλαμβανόμαστε την άμεση απειλή για κρίσιμες εκτάσεις-φιλέτα όπως σε Πεντέλη. Υμηττό. Ομορφοκλησιά και Σέιχ Σου. αρνούμαστε να δεχθούμε άλλο τετελεσμένα εις βάρος της ζωής μας Μονή «μη αναστρέψιμη» καταστροφή για δάση ή δασικές εκτάσεις είναι η ανοικοδόμησή τους, και αυτό ακριβώς πρέπει να αποτρέψουμε Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι για άλλη μια φορά ύστατη ελπίδα, σήμερα που οι Κυβερνώντες προς άγραν ψήφων, δεν διστάζουν να νομοθετήσουν κατά του Συντάγματος. Γιατί δεν υπάρχει κανένα Εθνικό Συμφέρον που να επιτρέπει τέτοιους αποχαρακτηρισμούς εκτός αν θεωρήσουμε πως Εθνικό Συμφέρον είναι αποκλειστικά η διαιώνιση της εξουσίας με κάθε τίμημα.

Νίκος Ντάσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ