Αρχική » Καμπάνια Αντι-2004

Καμπάνια Αντι-2004

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 48-49, Αύγουστος 2004

Απο την εποχη της “διεκδίκησης” των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (τέλη 1996 – αρχές 1997), ένας σημαντικός αριθμός πολιτών, προερχόμενος από διάφορες οργανώσεις της αριστεράς και της οικολογίας, συγκρότησαν την “Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα”, η οποία έκανε αρκετά αισθητή την δημόσια παρουσία της κατά την περίοδο μέχρι την ανάληψη, ή μάλλον τη “χαριστική” ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας.

Μετά τον Σεπτέμβρη του 1997, διαμορφώθηκε μια νέα κατάσταση. Ένα μέρος από όσους ήταν αντίθετοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας επέλεξαν τη στάση της “προσαρμογής στην πραγματικότητα” και έθεσαν ως στόχο τον “περιορισμό” των επιπτώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς ωστόσο να κάνουν σχεδόν τίποτα που να διαταράσσει την λεγόμενη “εθνική υπόθεση”.

Οι υπόλοιποι, επιμένοντας στη συνολική εναντίωσή τους στην διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, προσπάθησαν αφ’ ενός, να δημοσιοποιήσουν και να αναδείξουν ευρύτερα τις αρνητικές συνέπειες των Ολυμπιακών Αγώνων (μέσα από ημερίδες, συνεντεύξεις τύπου, άρθρα, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας) και αφ’ ετέρου, να αποτρέψουν την χωροθέτηση και την κατασκευή συγκεκριμένων ολυμπιακών εγκαταστάσεων, κάνοντας προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στηρίζοντας τις αγωνιστικές τοπικές κινητοποιήσεις.

Το δεύτερο αυτό κομμάτι των διαφωνούντων, συσπειρωμένο πλέον γύρω από την “Πρωτοβουλία ενάντια στην Ολυμπιάδα του 2004”, συνέχισε να δραστηριοποιείται δημόσια με κεντρικό σύνθημα “Δώστε πίσω την Ολυμπιάδα”, μέχρι το καλοκαίρι του 2002, οπότε δημιουργήθηκε η “Καμπάνια Αντι-2004” με κεντρικό σύνθημα “το ‘όραμα’ των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι δικό μας”.

Την “Καμπάνια Αντι-2004” συγκρότησαν άτομα από διάφορα σχήματα της ριζοσπαστικής αριστεράς, οικολόγοι, καθώς και άτομα από τοπικά δημοτικά σχήματα.

Το πλαίσιο των απόψεων της “Καμπάνιας Αντι-2004” συνοψίζεται στα ακόλουθα:

1.        Η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα από τη Δ.Ο.Ε., συνιστά, σύμφωνα με την κυριαρχούσα άποψη, μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και συνεπώς η επιτυχής διεξαγωγή τους αποτελεί “εθνικό στόχο” για τον οποίο απαιτείται “εθνική ομοψυχία” και ευρεία “κοινωνική συναίνεση”.

Κατά την άποψη μας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν την απαρχή νέων δεινών για τον τόπο μας, τις συνέπειες των οποίων θα πληρώσουμε, όχι μόνο εμείς αλλά και οι επόμενες γενιές.

2.        Ένα μεγάλο μέρος από όσα προγραμματίζονται εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν σημαντικές επιπτώσεις (οι-κονομικο-κοινωνικές, περιβαλλοντικές κ.ά.), οι οποίες θα γίνουν ευρύτερα κατανοητές μετά τους Αγώνες, όταν τα φώτα θα σβήσουν, τα κλειστά στόματα θα ανοίξουν και θα αναζητούνται οι υπεύθυνοι για όσα γίνονται σήμερα, τα οποία πολλοί γνωρίζουν αλλά ελάχιστοι δημοσιοποιούν για να μην προκληθούν, όπως λένε, ρήγματα στην “εθνική υπόθεση” της Ολυμπιάδας.

Κατά τη γνώμη μας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες:

–           Εντείνουν ακόμη περισσότερο τις χωροταξικές-οικονομικές διαφοροποιήσεις μεταξύ κέντρου-περιφέρειας, σε μια χώρα όπου το 45% περίπου του πληθυσμού της είναι συγκεντρωμένο στην πρωτεύουσα της,

–           Συμβάλλουν στην αύξηση του δημόσιου χρέους, στη συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών για βασικές κοινωνικές ανάγκες (παιδεία, υγεία, πρόνοια κ.ά.).

–           Επιδεινώνουν τις εργασιακές σχέσεις στον κατασκευαστικό τομέα, στον χώρο του εμπορίου, των τραπεζών κ.λπ.

–           Καταφέρουν καίρια πλήγματα στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα.

3.        Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν σήμερα μια χαρακτηριστική έκφραση της καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Η Αθήνα αποτελεί πεδίο όπου προωθούνται και υλοποιούνται οι νεοφιλελεύθερες επιλογές των κυρίαρχων οικονομικών συμφερόντων για την δημιουργία μιας “ανταγωνιστικής μεγάπολης” στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

4.        Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.) που διοργανώνει τους σημερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μια οργάνωση χωρίς οποιαδήποτε δημοκρατική νομιμοποίηση, μια ελίτ, ένα κλειστό club που ανακυκλώνεται, αποφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη στα μέλη της. Προάγει τον πρωταθλητισμό σε βάρος της υγείας των αθλητών, τον λυσσώδη ανταγωνισμό, την επιβολή του ισχυρότερου και οξύνει αντί να αμβλύνει τον εθνικισμό.

Η Δ.Ο.Ε., όπως και μια σειρά οργανισμοί της οικονομικής παγκοσμιοποίησης (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κ.ά.), διαχειρίζεται το εμπόρευμα “Ολυμπιακοί Αγώνες” προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών, των δικτύων Μ.Μ.Ε. και των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, με πρώτο και κύριο τις Η.Π.Α. 5. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για μας ανεπιθύμητοι γιατί δεν είναι έκφραση του μέτρου, της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, αλλά έκφραση του ανταγωνισμού, της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, της συρρίκνωσης ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκής κυριαρχίας.

Αυτή η Ολυμπιάδα δεν είναι δική μας. 0 “πολιτισμός” των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι ο δικός μας. Στον βαθμό, ωστόσο, που πραγματοποιούνται παρά τη θέλησή μας, θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να εκδηλώσουμε δημόσια την εναντίωσή μας σε κάποιες επιλογές που υποβαθμίζουν τη ζωή μας, αμφισβητούν τη νοημοσύνη μας και υπονομεύουν το μέλλον μας.

Θεωρώντας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 δεν αποτελούν μόνο ένα ελληνικό ζήτημα αλλά ένα διεθνές, καλούμε τα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και κάθε αγωνιστή, να θεωρήσουν το καλοκαίρι του 2004 ως μια χρονολογία σταθμό στους αγώνες τους και να γίνει η Αθήνα το καλοκαίρι του 2004, τόπος συνάντησης και διαδήλωσης, για την πραγματική συναδέλφωση των λαών όλου του κόσμου.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΝΤΙ-2004

www.anti2004.net e-mail: info@anti2004.net

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ