Αρχική » Τι θέλει το ΔΗΚΚΙ και τι θέλει ο κ. Τσοβόλας

Τι θέλει το ΔΗΚΚΙ και τι θέλει ο κ. Τσοβόλας

από Άρδην - Ρήξη

του Δ. Βασιλειάδης, από το Άρδην τ. 48-49, Αύγουστος 2004

Πραγματικα δεν έχουμε την πρόθεση να αντιδικήσουμε με τον κ. Τσοβόλα, γιατί και μαζί αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια και ταυτιστήκαμε με τις διακηρύξεις του για αρχές και αξίες, για πολιτικό ήθος, συνέπεια, αξιοπρέπεια, για ένα πατριωτικό Κίνημα με δημοκρατικές και κοινωνικές ευαισθησίες, τα οποία όμως εμείς θέλουμε να τα κάνουμε πράξη. Από ωραία λόγια έχει μπουχτίσει ο κόσμος. Μόνο οι πράξεις μετρούν.

Εμείς που θέλουμε να συνεχίσουμε για να κάνουμε στο μέτρο του δυνατού πράξεις τις διακηρύξεις, έχουμε χρέος να πείσουμε τον κόσμο που πίστεψε στο ΔΗΚΚΙ, αλλά και τον ελληνικό λαό, ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τις αρχές και αξίες, που αντιπροσωπεύει το ΔΗΚΚΙ. Η αντιδικία μας έχει καθαρά ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα. Ο κύριος Τσοβόλας δυστυχώς προσπαθεί να μας διαβάλει, τόσο όσον αφορά τα ελατήρια των πράξεων μας, όσο και την γνησιότητα της πολιτικής μας βούλησης, παρ’ όλο που ο ίδιος σε επιστολή του (10.4.2004) μας προέτρεπε να συνεχίσουμε:”… Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και με αποφασιστικότητα τον αγώνα της συνείδησης και του καθήκοντος”.

Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι για τελευταία φορά να αντικρούσουμε τα επιχειρήματά του που σε τελευταία ανάλυση όχι μόνο δεν του περιποιούν έπαινο, αλλά μάλλον τον εξευτελίζουν, γιατί προσβάλλει βάναυσα την αγωνιστική μας παρουσία, αλλά και την κρίση του Έλληνα πολίτη, ο οποίος δεν δέχεται πια να τον κοροϊδεύουν ασύστολα.

Δύο είναι τα πιο ηχηρά επιχειρήματα του κ. Τσοβόλα, γιατί πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία του ΔΗΚΚΙ:

Στην παρωδία Κεντρικής Επιτροπής που διοργάνωσε την Δευτέρα, 12/07/2004 στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ επανέλαβε επί λέξει ότι “ο λαός μας έδωσε με την ψήφο του στις εκλογές, για δεύτερη φορά, το ηχηρό μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσουμε να λειτουργούμε ως πολιτικός φορέας” και ότι αν επιμέναμε να συντηρούμε το ΔΗΚΚΙ μετά την δεύτερη εκλογική ήττα “θα δίναμε την εντύπωση ότι δεν αγωνιζόμαστε για ιδέες και αρχές, αλλά για καρέκλες, για σφραγίδες και για να εισπράξουμε ως κόμμα τις ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις που για τα τέσσερα επόμενα χρόνια ανέρχονται στο ποσόν του 1,1 δισ. δρχ.”. Στο πρώτο επιχείρημα του κ. Τσοβόλα έχουμε να αντιτείνουμε ότι και για τις δύο εκλογικές αποτυχίες υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο κ. Τσοβόλας, ο οποίος διακήρυττε στην διαπασών την συνεργασία των Αριστερών δυνάμεων για την δημιουργία του τρίτου πόλου ή της ενότητας της Αριστεράς, ενώ στην πράξη έκανε το τελείως αντίθετο. Έτσι και αναξιόπιστοι ήμασταν και αναποτελεσματικοί. Στην τελευταία μάλιστα σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, όπου συζητήθηκε το θέμα της συνεργασίας με την “Δημοκρατική Αναγέννηση” του κ. Παπαθεμελή, την “Χριστιανική Δημοκρατία” του κ. Μ. Μηλιαράκη, την “Περιφερειακή Δημοκρατική Ένωση” του Μ. Χαραλαμπίδη και άλλες πατριωτικές κινήσεις της Αριστεράς, που είχαν εκφράσει την αντίθεση τους στο σχέδιο Ανάν, ενώ η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την συνεργασία, ο ίδιος ο κ. Τσοβόλας, μόνος του και τελείως αντιδημοκρατικά, έπραξε το αντίθετο και μάλιστα με τον πιο αντιδεοντολογικό τρόπο. Η δική μας άποψη είναι ότι αυτός ο λόγος (όχι ο μόνος φυσικά, γιατί το ΔΗΚΚΙ φαινόταν να είναι μόνο ο Τσοβόλας) ήταν ο καθοριστικός για την αποτυχία στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Εάν πηγαίναμε όλοι μαζί, έτσι όπως αποφάσισε ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή, όπως πανθομολογείται, θα είχαμε παρουσία στη Βουλή. Όσο για τις Ευρωεκλογές, είναι πέρα από βέβαιο, ότι έτσι όπως ήταν η πολιτική κατάσταση, θα εκλέγαμε τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτές.

Το δεύτερο επιχείρημα του κ. Τσοβόλα είναι υποβολιμαίο, γιατί υποκρύπτει αιχμές για το ήθος και την ανιδιοτέλεια όσων είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Αναρωτιόμαστε πραγματικά γιατί εμείς δεν έχουμε αυτή την εντύπωση που έχει ο κ. Τσοβόλας. Εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια; Αν έχει αυτή την εντύπωση ο κ. Τσοβόλας, καλώς έκανε και απεχώρησε. Όμως το γεγονός ότι θέλει να μας προστατέψει και να προστατέψει το δικό μας ήθος με το ζόρι είναι όχι μόνο προσβλητικό αλλά και ύποπτο. Δεν θα γίνουμε ψυχολόγοι ή ψυχαναλυτές για να ερμηνεύσουμε την προσωπική στάση του κ. Τσοβόλα. Το επιχείρημά του είναι πολιτικά έωλο. Εμείς, ο κόσμος του ΔΗΚΚΙ και ο ελληνικός λαός θα κρίνει την απόφασή μας να παλέψουμε για αρχές και αξίες και για τις επιχορηγήσεις του κράτους, για να φέρουμε εις πέρας τον αγώνα μας. Αν δεν το κάνουμε, θα μας κρίνει και θα μας καταδικάσει ο ελληνικός λαός, όχι όμως ο κ. Τσοβόλας. Εμείς πιστεύουμε απεναντίας ότι, τώρα που απαλλαγήκαμε από την ανεπάρκεια και τα λάθη της ηγεσίας, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μια νικηφόρα πορεία, αρκεί βέβαια να μην κάνουμε τα ίδια. Αυτό είναι ένα στοίχημα και μια πρόκληση την οποία επωμιζόμαστε, γιατί πιστεύουμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη έναν χώρο πραγματικά πατριωτικό, δημοκρατικό και κοινωνικά αλληλέγγυο. Εμείς, τα στελέχη του ΔΗΚΚΙ, θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτό το καθήκον ανυποχώρητα. Ας μας κρίνει ο μόνος αρμόδιος: ο ελληνικός λαός.

Δαμιανός Βασιλειάδης,

μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ Αθήνα, 13.7.2004

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ