Αρχική » Στη Θράκη ο προκλητικός Τούρκος υφυπουργός που είδε… «Άουσβιτς» στον Έβρο – Μίλησε για πιέσεις και περιορισμούς της μειονότητας

Στη Θράκη ο προκλητικός Τούρκος υφυπουργός που είδε… «Άουσβιτς» στον Έβρο – Μίλησε για πιέσεις και περιορισμούς της μειονότητας

από Άρδην - Ρήξη

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν έφτασε το πρωί στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια αναχώρησε για την Κομοτηνή όπου έχει συναντήσεις με παράγοντες της μειονότητας

Γράφει ο Εύρης Τσουμής από την εφημερίδα Μακεδονία

Στη Θράκη ο προκλητικός Τούρκος υφυπουργός που είδε… «Άουσβιτς» στον Έβρο - Μίλησε για πιέσεις και περιορισμούς της μειονότητας

Με προσκύνημα στο «σπίτι του Κεμάλ» στη Θεσσαλονίκη άρχισε την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος στη συνέχεια βρέθηκε στη Θράκη όπου ξεκίνησε κύκλο συναντήσεων με παράγοντες της μειονότητας. Σε ανάρτησή του στο twitter από τη Θεσσαλονίκη ο Τούρκος αξιωματούχος έκανε αναφορά σε «τουρκική κοινότητα Θεσσαλονίκης» και για πιέσεις και περιορισμούς σε γλώσσα, θρησκεία, λατρεία, δείχνοντας ουσιαστικά τον άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί και κατά την επίσκεψή στη Θράκη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έφτασε το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά επισκέφθηκε το «σπίτι του Κεμαλ» και το τουρκικό προξενείο. 

selim-kiran-tourkiko-proxeneio1.jpg
selim-kiran-tourkiko-proxeneio2.jpg
selim-kiran-tourkiko-proxeneio3.jpg

Στη συνέχεια ξεκίνησε ένα κύκλο ξεναγήσεων στο Γενι Τζαμί, στο Αλατζα Ιμαρέτ και στον Πύργο Τριγωνίου. Το μεσημέρι αναχώρησε οδικώς για την Κομοτηνή.

Σε ανάρτησή του στο twitter, από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη, ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ανέφερε: «Συναντήθηκα με εκπροσώπους της Τουρκικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο “ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο”».

Προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν πάντως πως «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής, τονίζουν διπλωματικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Επίσης, αναφέρουν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες». Πρόσθεσαν μάλιστα πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη. Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές έστειλαν το μήνυμα, πως «οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού».

Η επίσκεψη του προκλητικού Τούρκου κυβερνητικού παράγοντα, που αποκάλυψε το eleftherostypos.gr έρχεται λίγες μέρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, κατά την οποία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στη Θράκη για να λάβει δημόσια και μπροστά στις κάμερες την απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πως βάσει των Συνθηκών η μειονότητα είναι θρησκευτική.

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ήρθε αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη το πρωί και η πρώτη του στάση έγινε στο «σπίτι του Κεμάλ» στην οδό Αγίου Δημητρίου. Το μεσημέρι και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματός του στη Θεσσαλονίκη αναχώρησε οδικώς για τη Θράκη με πρώτο σταθμό το Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, όπου συναντήθηκε με παράγοντες της μειονότητας.

yavuz-kiran2.jpg

Αύριο Πέμπτη θα επισκεφθεί μειονοτικά σχολεία της περιοχής. Τελευταίος σταθμός της περιοδεία του θα είναι το Διδυμότειχο όπου θα επισκεφθεί το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο αναστηλώνεται μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017. Στη συνέχεια θα μεταβεί οδικώς στην Τουρκία.

Από την ελληνική κυβέρνηση η επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών θεωρείται ιδιωτική και για αυτό δεν έγιναν ανακοινώσεις.

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν που θεωρείται από τα σκληροπυρηνικά στελέχη της κυβέρνησης, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις πέρυσι στις 7 Μαρτίου 2020 με μια ανάρτησή του στο twitter παρομοιάζοντας με το «Άουσβιτς» τις συνθήκες στον Έβρο, όταν οι ελληνικές δυνάμεις προσπαθούσαν να αποκρούσουν την προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων παράτυπων μεταναστών να «τρυπήσουν» τα σύνορα και να περάσουν παράνομα στη χώρα μας καθοδηγούμενοι από την τουρκική στρατοχωροφυλακή.

«Η Ελλάδα αρπάζει τα χρήματα, τα τηλέφωνα, τις ταυτότητες και τα ρούχα αθώων μεταναστών που περνούν τα σύνορα και τους επιστρέφει. Η Ευρώπη και ο κόσμος παριστάνουν τις στρουθοκαμήλους», είχε γράψει, «ταγκάροντας» μάλιστα τους επίσημους λογαριασμούς τόσο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, όσο και της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, που έρχεται λίγες μέρες πριν το Μπαϊράμι στις 13 Μαΐου, αναμένεται να θέσει ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και σεβασμού των μουσουλμανικών μνημείων.

O 36χρονος Γιαβουζ Σελίμ Κιράν, που γεννήθηκε στο Ορντού είναι υφυπουργός Εξωτερικών από το 2018. Πριν από τη θέση αυτή ήταν επικεφαλής της ομάδας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του πρωθυπουργού, και ήταν υπεύθυνος για τις ομιλίες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ