Αρχική » “Πληρώνουν” €1 δισ. για τη Γενοκτονία που διέπραξαν στη Ναμίμπια οι Γερμανοί

“Πληρώνουν” €1 δισ. για τη Γενοκτονία που διέπραξαν στη Ναμίμπια οι Γερμανοί

από Άρδην - Ρήξη

«Σε μια χειρονομία αναγνώρισης των ανυπολόγιστων δεινών που υπέστησαν τα θύματα, θέλουμε να υποστηρίξουμε τη Ναμίμπια και τους απογόνους των θυμάτων με ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη»

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου από την ιστοσελίδα economytoday.sigmalive.com

Με επενδύσεις και χορηγίες ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε αναπτυξιακά έργα και σε έργα ανοικοδόμησης στη Ναμίμπια, η Γερμανία “πληρώνει” τα ανυπολόγιστα δεινά που προκάλεσε σε δεκάδες χιλιάδες Αφρικανούς με τη διάπραξη γενοκτονίας.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αναγνώρισε χθες Πέμπτη 27/5/2021, για πρώτη φορά, ότι η χώρα διέπραξε «γενοκτονία» σε βάρος των φυλών Χερέρο και Νάμα στη Ναμίμπια την εποχή της αποικιοκρατίας και υποσχέθηκε να χορηγήσει στη χώρα της Αφρικής αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 1 δισεκ. ευρώ και πλέον.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές πέραν των  65.000 από τα συνολικά 85.000 μέλη της φυλής Χερέρο και τουλάχιστον 10.000 από τα 20.000 μέλη της φυλής Νάμα σκοτώθηκαν επί των ημερών της γερμανικής αυτοκρατορίας, όταν η σημερινή Ναμίμπια αποκαλείτο Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική (1884-1915).

Σε σχετική του ανακοίνωση χθες ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας ανέφερε ότι «Χαρακτηρίζουμε πλέον επίσημα τα γεγονότα εκείνα αυτό που ήταν, αν ιδωθούν από τη σκοπιά του σήμερα: γενοκτονία». Η χθεσινή απόφαση των Γερμανών για την αναγνώριση της γενοκτονίας και την καταβολή 1,1 δισεκατομμυρίου, είναι το αποτέλεσμα «συμφωνίας» με τη Νιαμέ, έπειτα από περίπου έξι χρόνια διαπραγματεύσεων.

«Σε μια χειρονομία αναγνώρισης των ανυπολόγιστων δεινών που υπέστησαν τα θύματα, θέλουμε να υποστηρίξουμε τη Ναμίμπια και τους απογόνους των θυμάτων με ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη» της χώρας, πρόσθεσε στην ανακοίνωση ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Αντιπροσωπείες των δύο χωρών κατέληξαν σε μια πολιτική διακήρυξη έπειτα από έξι χρόνια διαπραγματεύσεων. Οι κυβερνήσεις σε Βερολίνο και Νιαμέ φέρονται να έχουν συμφωνήσει, αλλά το έγγραφο δεν έχει ακόμη υπογραφτεί.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναμένεται να ζητήσει συγγνώμη σε ειδική τελετή στο κοινοβούλιο της Ναμίμπιας.

Το ποσό που προσφέρει η Γερμανία θα χρησιμοποιηθεί για να γίνουν έργα σε περιοχές όπου ζουν μέλη των φυλών Χερέρο και Νάμα.

Η γερμανική κυβέρνηση τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το γεγονός πως αναγνωρίζει πλέον πως διαπράχθηκε γενοκτονία και δημιουργεί ταμείο για τη χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας δεν σημαίνει ότι θα δεχθεί να διατυπωθούν αξιώσεις για τη χορήγηση αποζημιώσεων. Επιμένει πως πρόκειται για πολιτικό και ηθικό καθήκον και θέλει να αποφεύγεται ακόμη και ο όρος αποζημιώσεις.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν για καιρό περιέλθει σε αδιέξοδο, εξαιτίας διαφωνιών όσον αφορά το ποσό που θα πρόσφερε το Βερολίνο για τα χρόνια της αποικιοκρατικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Ο πρόεδρος της Ναμίμπιας, ο Χάγκε Γκάινγκομπ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του το 2020 για το γεγονός πως παρότι η γερμανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να ζητήσει «άνευ όρων συγγνώμη» από τον λαό και την κυβέρνηση της Ναμίμπιας, δεν έθελε επ’ ουδενί να χρησιμοποιηθεί ο όρος «αποζημιώσεις».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τζούλια Λιακοπούλου 4 Ιουνίου 2021 - 12:24

Η ιστορία της Γερμανίας – όπως και της Τουρκίας – είναι πλήρης… αποτρόπαιων εγκλημάτων, σφαγών και γενοκτονιών!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ