Αρχική » Μεγάλη ταλαιπωρία 2.0: Ο «Μεγάλος Περίπατος» επιστρέφει

Μεγάλη ταλαιπωρία 2.0: Ο «Μεγάλος Περίπατος» επιστρέφει

από Γιάννης Ξένος

Του Γιάννη Ξένου

Για τον δήμαρχο Αθηναίων δεν ήταν αρκετό το φιάσκο του Μεγάλου Περίπατου που ξεκίνησε να ταλαιπωρεί τους Αθηναίους πριν ένα χρόνο και τον ξαναβάζει μπρος. Ο Μεγάλος Περίπατος προβλήθηκε από τον δήμαρχο (και με τη στήριξη του ιδρύματος Ωνάση που από το 2013 έχει εκπονήσει σχετική μελέτη) ως το έργο που θα ενοποιήσει την περιοχή από το Καλλιμάρμαρο μέχρι την Ομόνοια. Υπενθυμίζουμε ότι το αρχικό μεγαλεπήβολο σχέδιο του ιδρύματος Ωνάση ζητούσε την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, αλλά οι αντιδράσεις έστρεψαν τον δήμαρχο σε πιο «μετριοπαθείς» παρεμβάσεις. Το αρχικό σχέδιο που παρουσίασε ο Μπακογιάννης πέρυσι ανέφερε τον περιορισμό της Πανεπιστημίου σε τρεις λωρίδες για τ’ αυτοκίνητα, την πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς και το κλείσιμο της Βασιλίσσης Όλγας για τ’ αυτοκίνητα.
Μετά τις καθολικές αντιδράσεις, γιατί εν καιρώ πανδημίας, που όλοι αποφεύγουν τα ΜΜΜ, η κίνηση ειδικά στην Πανεπιστημίου, όπου έπεσε και το κύριο βάρος των αλλαγών, επιβαρύνθηκε σημαντικά, ο δήμαρχος έκανε ένα βήμα πίσω. Περιόρισε στη μια λωρίδα τον πεζόδρομο και τον ποδηλατόδρομο, που παρεμπιπτόντως σχεδόν κανείς δεν χρησιμοποιεί· οι πεζοί χρησιμοποιούν τα μεγάλα πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου και υπάρχουν ελάχιστοι ποδηλάτες, ειδικά μετά τους αρχικούς μήνες του ενθουσιασμού. Η κίνηση στον εν λόγω δρόμο κάπως βελτιώθηκε, με τη μία επιπλέον λωρίδα για τα τροχοφόρα, αλλά παραμένει αισθητά αυξημένη σε σχέση με την κυκλοφορία πριν τον Μεγάλο Περίπατο. Τον περασμένο Οκτώβριο σχετικό ρεπορτάζ των Νέων ανέφερε ότι η κίνηση στην οδό Πανεπιστημίου αυξήθηκε κατά 20%.
Το δεύτερο χαστούκι που δέχθηκε ο Μεγάλος Περίπατος ήταν η επιστροφή του τραμ στο Σύνταγμα. Λόγω τεχνικών προβλημάτων, για χρόνια το τραμ είχε ως τερματικό σταθμό τον Νέο Κόσμο και όχι το Σύνταγμα. Με την αποκατάσταση του προβλήματος και την επιστροφή του τραμ στο κέντρο, καταργήθηκε η ποδηλατική διαδρομή Καλλιμάρμαρο-Ομόνοια, που είχε δημιουργήσει ο δήμος πάνω στις ανενεργές γραμμές του τραμ. Το πιο καίριο πλήγμα όμως το δέχτηκε από τους εμπόρους του κέντρου, οι οποίοι εναντιώθηκαν στην πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς και ο δήμαρχος αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει και ως προς αυτό.
Το τελευταίο διάστημα -κι ενώ έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί μετακίνησης και η τηλεργασία μειώθηκε- η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας επανήλθε σε επίπεδα υψηλότερα, σε σχέση με την περίοδο πριν τον κορωνοϊό. Τις πρωινές ώρες, παρατηρείται έντονο μποτιλιάρισμα στις εισόδους της πόλης που καταλήγουν στην Πανεπιστήμιου, με ουρές χιλιομέτρων και με πλήθος τροχονόμων, που καθημερινά πασχίζουν να ελαττώσουν κάπως την κίνηση. Τις απογευματινές ώρες, καθώς επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στα σπίτια τους, παρατηρείται το αντίστροφο μποτιλιάρισμα από την οδό Σταδίου ως και την αρχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης· μια διαδρομή μόλις 2 χλμ. απαιτεί από μισή ως και μια ώρα. Πρόκειται για τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση· εν πολλοίς οφείλεται στο στένεμα της κάτω πλευράς του Συντάγματος και κυρίως στο κλείσιμο της λεωφ. Βασ. Σοφίας, η οποία εκτόνωνε την κίνηση, μέχρι που έγινε ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου.

Η Πλατεία Συντάγματος όπως την οραματίζεται ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης. Προβλέπεται η αφαίρεση δύο λωρίδων κυκλοφορίας στο κάτω τμήμα της πλατείας Συντάγματος. Πηγή Καθημερινή


Δεν φτάνει λοιπόν η ταλαιπωρία που προκαλεί καθημερινά ο πετσοκομμένος και ακριβοπληρωμένος Περίπατος (2 εκατ. ευρώ στοίχισαν οι αλλαγές), παρά ο δήμαρχος προαναγγέλλει ότι το έργο θα μπει στη δεύτερη φάση του. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της φιλόξενης στις ιδέες του δημάρχου, Κυριακάτικης Καθημερινής, τους επόμενους μήνες θ’ αλλάξει η όψη της κάτω πλευράς του Συντάγματος. Η κυκλοφορία των τροχοφόρων θα περιοριστεί σε τρεις λωρίδες για τα ιδιωτικά οχήματα, συν άλλη μια λωρίδα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο χώρος που θ’ απελευθερωθεί από την κίνηση (δύο λωρίδες κυκλοφορίας) θα μετατραπεί σε πεζόδρομο, θα φυτευτούν δέντρα και θα δοθεί επιπλέον χώρος για τραπεζοκαθίσματα. Με αυτές τις αλλαγές, ακόμα κι ένα ταξί που σταματάει για να επιβιβάσει ή ν’ αποβιβάσει πελάτη περιορίζει τις λωρίδες κυκλοφορίας στις δύο ή και στη μιάμιση· αναμένεται λοιπόν νέος Γολγοθάς για τους εργαζόμενους και διερχόμενους του κέντρου· όποιος δεν έχει σημαντική δουλειά θα το αποφεύγει πάση θυσία.
Παρότι στην πράξη αποδείχτηκε ότι ο Μεγάλος Περίπατος είναι ένα επιζήμιο έργο για την Αθήνα, ο Μπακογιάννης επιμένει· κι αφού καταλάγιασαν μερικώς οι αντιδράσεις, σκοπεύει να προχωρήσει εκ νέου στην εφαρμογή του σχεδίου, πιθανώς και κατά στους καλοκαιρινούς μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ