Αρχική » Ανησυχητική η επέκταση των φωτοβολταϊκών πάρκων σε βάρος αγροτοκτηνοτροφικών εκτάσεων

Ανησυχητική η επέκταση των φωτοβολταϊκών πάρκων σε βάρος αγροτοκτηνοτροφικών εκτάσεων

από Άρδην - Ρήξη

Ανησυχητική είναι σύμφωνα με την ιστοσελίδα για τον αγροτικό κόσμο Αγρότυπος, η άναρχη επέκταση των βιομηχανικών πάρκων ηλιακών σε βάρος αγροτοκτηνοτροφικών εκτάσεων στην χώρα μας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που αναφέρει η ιστοσελίδα, για την θέση «Αετοράχη» στον Δήμο Ελασσόνας Λάρισας, όπου μια έκταση εμβαδού 1.107.315,5 τ.μ. που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες από τους κτηνοτρόφους έχει γίνει αντικείμενο διεκδίκησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου.

Το θέμα έφερε στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, με σχετική επερώτηση, για να λάβει μια αινιγματική, ουδέτερη απάντηση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, ότι το θέμα βρίσκεται από διερεύνηση. Ωστόσο κατηγορηματικοί είναι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Ο Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας δήλωσε σχετικά στον «Άγροτυπο»: «την έκταση αυτή την ζητούν εδώ και χρόνια για φωτοβολταϊκά. Έχουμε εξαρχής αντιδράσει ως Ομοσπονδία, μαζί με τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ξέρω πως μετά τις αντιδράσεις, δεν πέρασε η απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ούτε από το δήμο, να περάσει η έκταση για φωτοβολταϊκά. Παράλληλα, ξέρουμε πως η Αποκεντρωμένη δεν έχει τοποθετηθεί. Δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη μορφή ενέργειας συλλήβδην, όμως καλό θα είναι να μην διατίθενται εκτάσεις τέτοιες, παραγωγικές, που χρησιμοποιούνται από τους κτηνοτρόφους μας. Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως με βάση το σχέδιο που προωθούνταν, το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό θα συνόρευε με τις στάνες κτηνοτρόφων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα ζώα. Ξέρουμε πως στο σημείο που τοποθετούνται τέτοια πάνελ, αυξάνει η θερμοκρασία και δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν ζώα».  

Αντίστοιχα προβλήματα αναφέρει η ιστοσελίδα, υπάρχουν στην Δράμα, με μια έκταση 7.812 στρεμμάτων, αλλά και στις Σέρρες. Μέσα από αυτά γίνεται προφανές ότι η ανάπτυξη των βιομηχανικών πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακής και αιολικής) στην Ελλάδα τελείται εν απουσία οποιουδήποτε χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να μην επιβαρύνονται άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ή το περιβάλλον. Προσφάτως το αρμόδιο υπουργείο αναγκάστηκε να ανακαλέσει άδειες αιολικών για το Αιγαίο, καθώς η χωροθέτησή τους συνέπιπτε με σημαντικά πάρκα Natura.

Εντούτοις το σήριαλ της άναρχης επέκτασης συνεχίζεται, και ένας λόγος ο οποίος την ευνοεί είναι η πολυνομία, καθώς και η παράλληλη εμπλοκή πολλών δημόσιων φορέων (τοπική αυτοδιοίκηση και κράτος) για το ζήτημα. Βρισκόμαστε, επομένως, μπροστά στο εξής παράδοξο. Ενώ στο θεωρητικό και στο επισημονικό πεδίο, η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μια διαδικασία που μπορεί να αποδώσει πολλαπλές ωφέλειες από άποψης οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής αλλά και εθνικής, η πρακτική εφαρμογή της στην Ελλάδα, εξαιτίας της απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού, τις υπονομεύει…

πηγή στοιχείων: agrotypos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος 23 Ιουνίου 2021 - 18:50

Έχουμε εντατική υπερεκμετάλλευση της αγροτικής γης και μας πείραξαν τα φωτοβολταϊκά… Όπως δεν ήθελαν να γίνει το Κόστα Ναβαρίνο για να μην χάσουν πελατεία τα rooms to let και όπως δεν άφησαν να γεμίσει το φράγμα της Μεσοχώρας για ένα …χώρι.
Η Ελλάδα της μιζέριας και της Αριστεράς αντιστέκεται…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ