Αρχική » Ο Τούρκος Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ, βίος εντός και εκτός Κύπρου

Ο Τούρκος Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ, βίος εντός και εκτός Κύπρου

από Αναδημοσιεύσεις

Του Κρίνου Μακρίδη

Ο Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ είναι Τουρκοκύπριος, όπως αποκαλούνται οι μουσουλμάνοι κυπριακής καταγωγής. Γεννήθηκε το 1959 στο μεικτό χωριό Ποταμιά. Με την τουρκανταρσία του 1963-64 η οικογένειά του μετοίκησε στη Λουρουτζίνα, όπου και τελείωσε το Δημοτικό. Γυμνάσιο φοίτησε στο κατεχόμενο Αργάκι, ως προσφυγοποιηθείς, όπως αναφέρει στο επίσημο βιογραφικό του. Βεβαίως, είναι καλά γνωστό ότι το χωριό του εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι μεικτό, χωρίς κανένα πρόβλημα για τους Τ/κυπρίους. Πρόσφυγας είναι κάποιος που αναγκάζεται να φύγει από τον τόπο του και όχι αυτός που φεύγει οικειοθελώς! Σπούδασε στη Βρέμη της Γερμανίας Οικονομικά και Πολιτική Κοινωνιολογία, όπου έκανε και το διδακτορικό του με θέμα το Κυπριακό και τις Διεθνείς Σχέσεις. Έγραψε πολλά «βιβλία». Μετά τη Βρέμη εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο.

Στο Λονδίνο συνέδεσε το όνομά του με μια μαύρη σελίδα της εκεί παροικίας, όπως αναφέρεται από την ερευνήτρια Φανούλα Αργυρού και τον παροικιακό Τύπο της εποχής, όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.  Το 1987, το Θέατρο Τέχνης Camden Town Βορείου Λονδίνου αγόρασε από τον Δήμο του Camden ένα οίκημα θεάτρου. Έκτοτε, κάθε Ιούλιο κατά τη μαύρη επέτειο, για μια βδομάδα, γινόταν έπαρση της κυπριακής σημαίας στην παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Υπάτης Αρμοστείας Κύπρου. Το 1990 μικρός αριθμός Τ/κυπρίων, μεταξύ αυτών και ο Κιζίλγκιουρεκ, απαίτησαν την υποστολή της σημαίας, εν μέσω πρωτοφανών διαμαρτυριών και ύβρεων! Ο Κιζίλγκιουρεκ μάλιστα ίδρυσε το κίνημα «Movement for an Independent and Federal Cyprus». Ακολούθως, συνεργαζόμενος με τον Εργατικό Graham Shurety ίδρυσαν το «Cypriot Art Forum», διακηρύσσοντας ότι η κυπριακή σημαία δεν αντιπροσωπεύει τους Τ/κυπρίους. Ενεργώντας ύπουλα κατάφεραν να ακυρωθεί η χορηγία που έπαιρνε το Θέατρο Τέχνης από τον Δήμο, με αποτέλεσμα την πτώχευση του Θεάτρου και την επιστροφή τού κτηρίου στον Δήμο. Αλλά το έργο του Κιζίλγκιουρεκ δεν σταμάτησε εδώ. Συνεχίζοντας να δρα υπογείως και υπούλως, μέρος της επιχορήγησης εδόθη στον εν λόγω Τ/κύπριο, με σκοπό να ετοιμάσει μια έκθεση για την παροικία του Camden. Στη συνέχεια ξέσπασε μεγάλο σκάνδαλο, όπως δημοσιεύτηκε σε πολλές βρετανικές εφημερίδες, π.χ. Sunday Times (30/6/1991), αφού επρόκειτο για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, με αποτέλεσμα ο Shurety να χάσει τη δουλειά του, αφού η έκθεση έμεινε ημιτελής και ουδέποτε δόθηκε στον Δήμο, ο οποίος αναζητούσε τον άφαντο Κιζίλγκιουρεκ! Καταπελτικές εναντίον του υπήρξαν οι δηλώσεις της δημοτικής συμβούλου Judith Barnes στην εφημερίδα «Camden Journal», στις 13/2/1992. Επί τούτου ανετέθη στη δημοτική σύμβουλο Anne Morris ετοιμασία πλήρους έκθεσης των γεγονότων, στην οποία κατακεραυνώνει τον περί ου ο λόγος, ως παντελώς άπειρο και άνευ γνώσεων επί του θέματος, ο οποίος καταχράστηκε χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υγεία και την παιδεία. Το εξωφρενικό, όμως, είναι ότι η έκθεση που θα ετοίμαζε για την παροικία αναφερόταν στο βιογραφικό του, ως ένα από τα επιτεύγματά του!!

Και επειδή σ’ αυτή τη Νήσο των Αγίων όλα μπορούν να συμβούν, το 1995 διορίζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, στη θέση του Λέκτορα και κατόπιν του Αναπληρωτή Καθηγητή. Κύριος οίδε προς ποιες κατευθύνσεις ωθούσε τους φοιτητές του, αφού ούτε τη σημαία του κράτους του δεν αποδεχόταν, ούτε σεβόταν. Εν πάση περιπτώσει, δημοκρατία έχουμε. Μια δημοκρατία που την τοποθετούμε στην κλίνη του Προκρούστη και την προσαρμόζουμε κατά το δοκούν… Ούτως εχόντων των πραγμάτων, μια καλή πρωία του 2019, σκάει μύτη από την αριστερή γωνία το ΑΚΕΛ και ανακοινώνει στον πολύπαθο αλλά πάντοτε αφελή κυπριακό λαό, ότι ένας εκ των υποψηφίων του για τις Ευρωεκλογές θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ. Μια καλή ευκαιρία προς άγραν τ/κυπριακών ψήφων.

Ουδόλως ενόχλησε το ΑΚΕΛ με τις δηλώσεις του ότι στο Ευρωκοινοβούλιο θα βρίσκεται ως ευρωπαίος βουλευτής και όχι ως Κύπριος, με γνώμονα το συμφέρον της Ευρώπης -ωσάν οι άλλοι ευρωβουλευτές να μην προωθούν τα συμφέροντα των χωρών τους-, στόχος του είναι η αναγνώριση της Τουρκικής ως επίσημης γλώσσας -άλλωστε το είχε ζητήσει και ο Πρόεδρός μας και απερρίφθη ως υπέρμετρα δαπανηρό-, ερωτόμενος για το απευθείας εμπόριο ΕΕ-κατεχομένων μάσησε τα λόγια του, αλλά βεβαίως εξελέγη. Και αφού τον ανακηρύξαμε ευρωβουλευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως υπεύθυνο για το αδιέξοδο στις συνομιλίες,  του επέρριψε ευθύνες ότι αυτός προκάλεσε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, παρά τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ και του Αβέρωφ. Αυτός έφερε τον Οζερσάι στο προσκήνιο, αφού παραμέρισε και υποτίμησε τον Ακιντζί. Για τον Κιζίλγκιουρεκ, ο Ερντογάν δεν είχε να κάνει οτιδήποτε μ’ όλα αυτά. Ο Αναστασιάδης τα έκανε…

Όσο για την πολιτική ισότητα, ένα από τα καυτά θέματα των ημερών, μας είπε έτσι απλά ότι δεν είναι θέμα για παζάρεμα, δεν θα δοθεί έναντι εδάφους, δεν είναι αλισβερίσι, και η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να είναι ξεκάθαρη στο θέμα της πολιτικής ισότητας. Δεν αποφασίζει η πλειοψηφία και ακολουθεί η μειοψηφία. Όλα αυτά αποτελούν δικές του δηλώσεις, συναινούντος του ΑΚΕΛ όπως όλοι γνωρίζουμε, και συνεπικουρούντος του Αβέρωφ και του ΔΗΣΥ… Τόσο καλά!!!  Το Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης ακράγανδα πιστεύει ότι ο Τούρκος Νιαζί είναι πράκτορας της Τουρκίας, διαφορετικά, δεν εξηγείται, το φαινόμενο «Νιαζί» και να είναι ζωντανός! Από την άλλη οι «εθνοπατέρες» της Ελληνικής Κύπρου δεν εννοούν να το καταλάβουν αυτό και συνέχεια προωθούν τον Τούρκο Νιαζί σε θέσεις κλειδιά για να τροφοδοτεί τον Τούρκο κατακτητή με πληροφόρηση και χωρίς να τον αναχαιτεί στις επικίνδυνες για τον Ελληνισμό της Κύπρου δραστηριότητές του.

Κρίνος Ζ. Μακρίδης

(Πρόεδρος)

Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης (ΚΕΑ) Κύπρου   

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ