Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Ο Ελληνισμός βρίσκεται πάντα με τη πλευρά του Διεθνούς Δικαίου και καταδικάζει κάθε εισβολή και κατοχή. Απορρίπτουμε την αλλαγή συνόρων με τη χρήση βίας και δεν λησμονούμε ότι έχουμε δίπλα μας μία αναθεωρητική δύναμη, την Τουρκία.
Είναι ευκαιρία να θέσουμε ενώπιον των εταίρων μας και της Διεθνούς Κοινής Γνώμης ορισμένα ζητήματα αμέσου εθνικού ενδιαφέροντος και να αξιοποιήσουμε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα:
Να αναδείξουμε την ουσία του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής. Εφ’ όσον οι ΗΠΑ, η Ευρ. Ένωση και άλλες χώρες καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας, πρέπει να τους θυμίσουμε τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Να παύσουν να θεωρούν το ζήτημα ως θέμα διαφωνίας δύο κοινοτήτων. Να απαιτήσουμε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο.
ΗΠΑ και Ευρώπη επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία του Πούτιν. Να ζητήσουμε την επιβολή κυρώσεων και στην Τουρκία για την εδραίωση και επέκταση των κατοχικών σχεδίων της. Οι προ λίγων μηνών προκλητικές κινήσεις στα Βαρώσια (κατεχόμενη Αμμόχωστο) είναι παράνομες και καταδικαστέες. Να το διακηρύξουμε με κάθε τρόπο και να το προβάλουμε με τη φωνή των δύο κυβερνήσεων: Αθηνών και Λευκωσίας.
Να αναδείξουμε την αξία των συνόρων και την ανάγκη φυλάξεώς τους. Τώρα που ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία, Ιαπωνία κ.α. κατανοούν πόσο αφελή ήταν τα συνθήματα της παγκοσμιοποιήσεως περί καταργήσεως των συνόρων κ.λπ. καλό είναι να ζητήσουμε ισχυρότερη αλληλεγγύη και έμπρακτη βοήθεια για τη φύλαξη των ανατολικών συνόρων μας που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Αφού όλοι οι σύμμαχοί μας θεωρούν δίκαιο να υπερασπίζονται οι Ουκρανοί τα σύνορά τους, να τους θυμίσουμε τις απειλές του Ερντογάν καθώς και την ασύμμετρη απειλή που αποκρούσαμε στον Έβρο τον Φεβρουάριο- Μάρτιο 2020.
Η Γερμανία εξοπλίζεται με ταχείς ρυθμούς και αλλάζει μία πολιτική δεκαετιών. Η Ελλάδα έχει έναν λόγο παραπάνω να εξοπλίζεται λόγω των καθημερινών απειλών περί Γαλάζιας Πατρίδας, νησιών κλπ. Να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να σταματήσουν κάθε παρέμβαση στα θέματα προϋπολογισμού όσον αφορά στις αμυντικές δαπάνες. Η απόφαση για ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας των Ελλήνων είναι απόφαση εθνικής επιβιώσεως και δεν πρέπει να εμποδίζεται από άλλες χώρες με οποιαδήποτε δικαιολογία.
ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και πολλοί άλλοι, θαυμάζουν τους Ουκρανούς για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ταυτοτητάς τους. Και πράγματι είναι δικαίωμα κάθε λαού να υπερασπίζεται αυτά τα αγαθά. Όμως μέχρι πρότινος στον Δυτικό κόσμο διαφημιζόταν η παγκοσμιοποίηση, η οποία θεωρούσε ξεπερασμένες αξίες το εθνικό κράτος και την εθνική ταυτότητα. Τώρα που όλοι χειροκροτούν τον Ζελένσκι για τη μαχητική υπεράσπιση των εθνικών ιδανικών της χώρας του, καλό είναι να πάρουμε και εμείς το μήνυμα και να δώσουμε τη δική μας ειρηνική μάχη για την προστασία της εθνικής μας ταυτότητας. Όπως είναι σεβαστή η ουκρανική εθνική ταυτότητα, πρέπει να είναι σεβαστή από όλους, εντός και εκτός Ελλάδος, και η ελληνική εθνική ταυτότητα και Ιστορία (πχ στο Μακεδονικό).
Σφάλλει ο Πούτιν, σφάλλει ο Ερντογάν. Τα σύνορα χρειάζονται, το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.