Αρχική » Η Ολλανδή βουλεύτρια και οι… τροχονόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Ολλανδή βουλεύτρια και οι… τροχονόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας

από Άρδην - Ρήξη
Η Ολλανδή βουλεύτρια και οι… τροχονόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας

Του Κώστα Βενιζέλου από τον Φιλελεύθερο

Δικαιολογημένες αντιδράσεις προκάλεσε η επίσκεψη της Ολλανδής βουλεύτριας Λιάν ντεν Χάαν στα κατεχόμενα. Η συνάντηση της με τον λεγόμενο υπουργό τουρισμού και περιβάλλοντος του κατοχικού καθεστώτος, Φικρί Ατάογλου, οδήγησε σε οργίλες αντιδράσεις μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Ολλανδή αξιωματούχος, που φωτογραφήθηκε στο γραφείο του Ατάογλου με φόντο σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, θέλησε προφανώς να δείξει την υποστήριξη της προς το κατοχικό καθεστώς. Εκ των υστέρων έκανε λόγο για «άτυπη συνάντηση», που δεν έγινε υπό την επίσημη ιδιότητά της. Στην ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter έγραψε τα εξής αναφορικά με την πολυσυζητημένη συνάντησή της:

«Σήμερα είχα μια ανεπίσημη συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού της «Βορείας Κύπρου». Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση, μιλήσαμε για τον τουρισμό στη «Βόρεια Κύπρο» και πόσο δύσκολα είναι λόγω της πανδημίας».

Κάθε άλλο παρά «άτυπη» δεν ήταν η εκεί παρουσία της. Δεν εξήγησε, πάντως, πώς βρέθηκε εκεί. Πήγε ως τουρίστρια και έγινε δεκτή από λεγόμενο υπουργό του παράνομου καθεστώτος; Είναι πρόδηλο πως η παρουσία της έγινε για να στηρίξει το ψευδοκράτος. 

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά την δικαιολογημένη  αντίδραση που έχει προκαλέσει η παρουσία της θα πρέπει να ειπωθούν και τα εξής: Πόσοι ξένοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών, έχουν επισκεφθεί τα κατεχόμενα και είχαν επαφές με εγκάθετους της κατοχικής Τουρκίας; Κάποιες, μάλιστα, από τις επαφές αυτές έχουν γίνει και με τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πόσοι, για παράδειγμα, ξένοι διπλωμάτες έχουν μεταβεί σε «υπουργεία» του κατοχικού καθεστώτος; Το ίδιο ισχύει και με τις προσπάθειες εναρμόνισης του κατοχικού καθεστώτος με το κοινοτικό κεκτημένο, που εσχάτως έχει σταματήσει. Η εναρμόνιση δεν γινόταν με τους απλούς Τουρκοκύπριους, αλλά με παράνομους θεσμούς του ψευδοκράτους. Οι αποστολές της Ε.Ε. επισκέπτονταν «υπουργεία» στα κατεχόμενα. Πώς άραγε λειτουργούν οι Τεχνικές Επιτροπές; Πώς γίνεται η συνεργασία; Είναι δικοινοτική ή διεξάγονται σε μια άλλη βάση; Πώς ανταλλάσσονται καταζητούμενοι; 

Σωστά υπήρξε αντίδραση και θα πρέπει να στέλνονται τα μηνύματα έντονης αντίθεσης σε κάθε παρόμοια ενέργεια. Πρέπει να υπενθυμίζεται πως στην Κύπρο υπάρχει κατοχή. Θα πρέπει να υπενθυμίζεται πως η Τουρκία, η οποία κατέχει έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει παρανόμως και παραβιάζοντας αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών εγκαθιδρύσει μιαν αποσχιστική οντότητα, με στόχο να νομιμοποιήσει τα κατοχικά δεδομένα. Όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να ισχύουν και για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία υπάρχουν περιπτώσεις, που ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές. Υπάρχουν περιπτώσεις που έκανε τον «τροχονόμο» για επαφές ξένων αξιωματούχων στα κατεχόμενα. Υπάρχουν περιπτώσεις, που συνεννοείται με «θεσμούς» στα κατεχόμενα.

Η οργή και η αντίδραση που προκλήθηκε καταγράφει τη στάση πολιτών, που δείχνει την αντίθεσή τους σε συμπεριφορές που ενισχύουν την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία.. Δείχνουν οι πολίτες την αντίθεσή τους σε ενέργειες που νομιμοποιούν την κατοχή. Η λογική για ομαλοποίηση με την κατοχή τείνει να καταστεί κυρίαρχη στη διαχείριση του Κυπριακού. Η ομαλοποίηση με την κατοχή μέσα από διάφορες  διαδικασίες κι άλλες μεθόδους, διευκολύνει εν πολλοίς τους σχεδιασμούς της Άγκυρας. 

Και κάτι άλλο: Να επανεξετάσουμε και τι συζητείται τόσα χρόνια στα πλαίσια του «διακοινοτικού διαλόγου». Ανατροπή των κατοχικών δεδομένων ή μιας μορφής νομιμοποίησή τους;

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ