Αρχική » Στην Ύπατη Αρμοστεία η εποπτεία των ελληνοτουρκικών συνόρων!

Στην Ύπατη Αρμοστεία η εποπτεία των ελληνοτουρκικών συνόρων!

από Γιάννης Σιδεράτος

Tου Γιάννη Σιδεράτου από το slpress.gr

Ένα απίστευτο παρασκήνιο σχετικά με την προσπάθεια δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού εποπτείας στα ελληνικά σύνορα αναδύθηκε από ερώτηση στη Βουλή και μάλιστα από κυβερνητικό βουλευτή! Συγκεκριμένα ο βουλευτής Χανίων κ. Βολουδάκης ρώτησε αν προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στην δημιουργία  ενός Ανεξάρτητου Μηχανισμού Παρακολούθησης στα Σύνορα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας στις 5-10-2021 έχουν μοιραστεί με την ελληνική κυβέρνηση ένα σύνολο από “Δέκα Σημεία” για την υλοποίησή του.

Στην απάντησή του ο κ. Μηταράκης το αρνήθηκε. Είναι όμως έτσι; Οι συζητήσεις φαίνεται ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο. Πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό, διότι δημιουργούνται αμφιβολίες για το ρόλο και τον τρόπο που λειτουργούν τα Υπουργεία Άμυνας και Ναυτιλίας, αφού μέσω του Υπουργείου Μετανάστευσης και των Υπερεθνικών Οργανισμών ζητείται να δημιουργηθεί Εποπτικός Μηχανισμός Παρακολούθησης Συνόρων!

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα “Δέκα Σημεία” που δόθηκαν στην δημοσιότητα: «οι νομικές διατάξεις που διέπουν τη δημιουργία του θα πρέπει:

  • να παρέχουν στον Μηχανισμό μια ευρεία θεματική εντολή για την παρακολούθηση του σεβασμού όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη διεξαγωγή ελέγχων στα σύνορα, την επιτήρηση των συνόρων, καθώς και κατά την αρχική καταγραφή των νέων αφίξεων.
  • να παρέχουν στον Μηχανισμό αναγκαία και βιώσιμη χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή τακτικών αποστολών σε σχετικές τοποθεσίες στα σύνορα…
  • να παρέχουν στο Μηχανισμό τις ακόλουθες εξουσίες και δικαιώματα: α) Να διεξάγει περιοδικές και απροειδοποίητες επισκέψεις. β) Να έχει πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα και αρχεία χωρίς κανένα περιορισμό, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αρχείων που σχετίζονται με το έργο του. γ) Να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα μέρη όπου διεξάγονται οι προς παρακολούθηση ενέργειες…».

Πώς όμως έφτασε στο σημείο το Υπουργείο Μετανάστευσης και ο κ. Μηταράκης να συζητάει με την Ύπατη Αρμοστεία για Μηχανισμό Εποπτείας Συνόρων; Υπερεθνικοί οργανισμοί και ΜΚΟ κατηγορούν εδώ και καιρό ότι γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία κι ότι αυτό αντιβαίνει στις αρχές των θεμελιωδών δικαιωμάτων για πρόσβαση στο άσυλο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι συζητείται καθ’ όλο το τεράστιο μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων (χερσαίων-θαλάσσιων) να αναπτυχτεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης που θα ελέγχει τις κινήσεις του Λιμενικού ή του Στρατού για το αν επιτελούν σωστά το έργο τους!

Στο σημείο με τα κίτρινα γράμματα αναγράφεται ότι ζητείται από την Ελλάδα μηχανισμός εποπτείας.

Εργαλειοποίηση μεταναστευτικού

Αυτό βέβαια που αποσιωπάται είναι τι γίνεται στην περίπτωση που ένα κράτος αποδεδειγμένα εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για ίδιον όφελος, όπως η Τουρκία. Το παράδειγμα της Τουρκίας, που αντέγραψε η Λευκορωσία, είχε ως αποτέλεσμα πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ να έχουν καταθέσει πρόταση νομιμοποίησης των αποτροπών και των επαναπροωθήσεων.

Γιατί η εξέταση ασύλου και η κατασκευή δομών για πρόσφυγες-μετανάστες να μην γίνεται στη χώρα που γειτνιάζει με τις εμπόλεμες περιοχές, αλλά αντιθέτως να χρηματοδοτούνται από την ΕΕ οι υπερδομές (πόλεις μεταναστών) πάνω στα ακριτικά νησιά και τον Έβρο; Στην Ύπατη Αρμοστεία έχουν παραχωρηθεί τεράστιες αρμοδιότητες για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ελλάδα. Προγράμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την στέγαση, όπως το EΣΤΙΑ, το Helios και η καταβολή μετρητών προς τους αιτούντες άσυλο “έτρεχαν” από την Ύπατη Αρμοστεία και σταδιακά έχουν παραχωρηθεί προς το Υπουργείο Μετανάστευσης.

Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια μπορεί να ρέουν προς την Ελλάδα με προφανή στόχο την συγκράτηση και τον εγκλωβισμό  των μεταναστευτικών ροών, αλλά το ελληνικό κράτος αδυνατεί, λόγω έλλειψης κεφαλαίων, να προσφέρει τα απαραίτητα προς τους πυρόπληκτους ή τους σεισμόπληκτους. Τελευταία ο Πρωθυπουργός ζήτησε να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων της Κρήτης.

Επίσης πολλά χρήματα δίνονται προς τους Δήμους (ταμείο αλληλεγγύης) και προς εταιρείες για την σίτιση μεταναστών σε όλη την Ελλάδα και προς τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες για την δημιουργία των υπερδομών στα νησιά και τον Έβρο. Τα ποσά μετριούνται σε δισ. ευρώ και η λέξη διαφάνεια στους “διαγωνισμούς”- αναθέσεις φαίνεται ότι είναι άγνωστη! Τα κεφάλαια, λοιπόν, που προέρχονται από το μεταναστευτικό και η διαχείρισή τους ασκούν τεράστια πολιτική και ψηφοθηρική επιρροή, γίνονται προσλήψεις προσωπικού, πολλές από αυτές πελατειακά κινούμενες, διαβρώνουν το πολιτικό σύστημα και πιθανότατα να επηρεάσουν καθοριστικά την φυσιογνωμία της χώρας μας.

Πόλεις μεταναστών

Προς αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και ο Μηχανισμός Εποπτείας Συνόρων με προφανή σκοπό την διευκόλυνση και την αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλου. Έτσι δικαιολογείται η κατασκευή των υπερδομών στην παραμεθόριο, οι μοναδικές τέτοιου μεγέθους σε όλη την Ευρώπη. Μόνο στη Χίο, Σάμο και Λέσβο προβλέπονται δεκαέξι(!) ΠΡΟΚΕΚΑ (4+4+8 προαναχωρησιακά κέντρα) εντός των τριών υπερδομών.

Έτσι τα νησιά μετατρέπονται σε μόνιμο πάρκινγκ, σε χώρο εγκλωβισμού μεταναστών-προσφύγων, αφού ούτε επιστροφές γίνονται, ούτε και μετεγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αδιέξοδο της Κύπρου και η αναφορά του Κύπριου Υπουργού Εσωτερικών ότι για κάθε 100 άτομα που αιτούνται πολιτικό άσυλο οι 80 απορρίπτονται και από αυτούς τους 80, μόνο οι 4 κατά μέσο όρο παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται κάπου στο νησί, χωρίς το κράτος να μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Οι νησιώτες παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις. Στη Χίο και στη Λέσβο επίκειται η κατασκευή ακόμα μεγαλύτερων δομών από αυτή της Σάμου και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε αναβρασμό. Αντιλαμβάνονται ότι παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τις επιτυχίες στο μεταναστευτικό, η μείωση των ροών μπορεί να είναι πρόσκαιρη. Βλέπουν με δέος τα πρώην ΚΥΤ-φαβέλες να μετατρέπονται σε ολόκληρες πόλεις μεταναστών με απροσδιόριστο μέλλον.

Αλλοδαποί τοποτηρητές

Έχουν αντιληφθεί την πολιτική εξαπάτησή τους, περί αναγκαίας κατασκευής των υπερδομών στα σύνορα λόγω των επιστροφών, αφού το επιχείρημα αυτό κατέπεσε βαρύγδουπα από την πραγματικότητα των μηδενικών επιστροφών και την άρνηση της Τουρκίας που επιβεβαιώνεται καθημερινά. Διαβάζουν για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ενώ υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις από τα μεσογειακά κράτη (ανάμεσα τους και η Ελλάδα-MED 5) για θέματα ανοιχτά προς διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει από πριν να το υλοποιήσει, υπονομεύοντας το κοινό μέτωπο.

Κοντολογίς και συμπερασματικά, οι νησιώτες έχουν μείνει άναυδοι από όλα αυτά που συμβαίνουν. Κι αυτό, διότι όταν έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά τον τουρκικό επεκτατισμό, ακούν και για αλλοδαπούς τοποτηρητές στα ελληνικά σύνορα! Ο κ. Μηταράκης προφορικά μπορεί να το αρνήθηκε, αλλά τα έγγραφα που βγήκαν στην δημοσιότητα τον διαψεύδουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ