Αρχική » Το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα κατά της συμφωνίας Σάντσεθ-Ερντογάν

Το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα κατά της συμφωνίας Σάντσεθ-Ερντογάν

από Νίκος Ντάσιος

του Νίκου Ντάσιου  

Με μια έντονα επικριτική δήλωσή του, ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας, Πάμπλο Κασάδο, επέκρινε την συμφωνία που υπέγραψε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο πλαίσιο της 7ης Ισπανοτουρκικής Συνόδου στην Άγκυρα. «Μετά το ταξίδι του Σάντσεθ στην Τουρκία, εμείς στο Λαϊκό Κόμμα επαναλαμβάνουμε ότι υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κοινή πολιτική ασφάλειας και μετανάστευσης στις διεθνείς μας σχέσεις», δήλωσε ο Κασάδο στο τουίτερ.
Να επισημανθεί ότι η εν λόγω συμφωνία Ισπανίας –Τουρκίας περιλαμβάνει συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και στους εξοπλισμούς. Στις κοινές δηλώσεις μετά το τέλος της συνόδου, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην αγορά δεύτερου αεροπλανοφόρου και ενδεχομένως υποβρυχίων από την Ισπανία. Ο δε Σάντσεθ, στον αντίποδα της πολιτικής Μακρόν, αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων Μαδρίτης –Άγκυρας και στη θέλησή του η Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος και σύμμαχος στην Ε.Ε.
Φαίνεται πως η ισπανική δεξιά τιμά την ευρωπαϊκή ιδέα και τον ανθρωπισμό, σε αντίθεση με τον φιλοτουρκισμό και τον μονοδιάστατο οικονομισμό των σοσιαλδημοκρατών, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία καταπατά με βαναυσότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία δύο κρατών μελών της Ε.Ε. Ο Σάντσεθ κι οι σοσιαλιστές καλό θα είναι να μην ξεχνούν ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Καταλονία που σκότωσε 16 ανθρώπους και τραυμάτισε 130, ο ISIS –που έχει την στήριξη του Ερντογάν- επέκρινε τους Ισπανούς χριστιανούς για το μουσουλμανικό αίμα που χύθηκε από την Ιερά Εξέταση, δίνοντας υπόσχεση ότι η Κόρδοβα θα ξαναγίνει η «Γη του Χαλιφάτου»…. 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ