Αρχική » Για τη δολοφονία του Έλληνα ομογενή στο Βούπερταλ

Για τη δολοφονία του Έλληνα ομογενή στο Βούπερταλ

από Αναστάσης Μπαλτατζής

Του Αναστάση Μπαλτατζή

Τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου, ο Γιώργος Ζαντιώτης και η αδερφή του επιστρέφουν από τη νυχτερινή τους έξοδο. Λίγο αργότερα, και όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, «Ο οδηγός ταξί που τους μετέφερε ειδοποιεί τις τοπικές αρχές, καθώς οι δύο επιβαίνοντες, αφού λογομάχησαν κατά τη μεταφορά τους, μετά την αποβίβαση τους φαίνεται ότι τσακώθηκαν· ο Γιώργος Ζαντιώτης φέρεται να επιτίθεται στην αδερφή του. Η άφιξη των αρχών συνοδεύεται με τη βίαιη σύλληψη του 25χρονου, ο οποίος αντιστάθηκε στις αρχές και τραυμάτισε ελαφρά δύο αστυνομικούς. Στη συνέχεια τον μεταφέρουν στο κρατητήριο, όπου κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων χάνει τις αισθήσεις του και εν τέλει και τη ζωή του, παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών και του ιατρικού προσωπικού να τον κρατήσουν ζωντανό. Ο θάνατός του οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, στη χρήση ναρκωτικών ουσιών- η οποία εξηγεί τη βίαιη συμπεριφορά του- σε συνδυασμό με κάποιο υποκείμενο νόσημα». Αυτή είναι η ιστορία, σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ, η πραγματικότητα όμως ίσως να απέχει πολύ από αυτή την εξήγηση.
Το παραπάνω περιστατικό έμεινε άγνωστο στην Γερμανία για μία εβδομάδα, με το αστυνομικό τμήμα να αποκρύπτει το γεγονός. Πράγμα οξύμωρο, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα ενημερώνει τα τοπικά μέσα και την κοινωνία σχετικά με τη δράση του για τα περισσότερα περιστατικά που συμβαίνουν στην περιοχή, όντας ενεργό και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι αυτό έγινε σε συνεννόηση με την τοπική εισαγγελία, «ως ένδειξη σεβασμού προς την ίδια την οικογένεια του εκλιπόντος». Ο γενικός εισαγγελέας Βολφ Τίλμαν Μπάουμερτ δικαιολόγησε την άρνηση τού να δημοσιοποιήσει το περιστατικό, λέγοντας πως ο 25χρονος δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές, χαρακτηρίζοντας το συμβάν «προσωπική τραγωδία», με τον νεαρό ομογενή να επιτίθεται εναντίον της αδερφής του. Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρέουλ, που ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες· ο Ρέουλ δήλωσε ότι «αυτή είναι τραγική περίπτωση, μία προσωπική τραγωδία, δεν είναι κάτι που πρέπει να δημοσιεύεται στα μέσα ενημέρωσης».
Στον αντίποδα, ο ποινικολόγος Τόμας Φέλτες από το Μπόχουμ κατηγόρησε τόσο την αστυνομία όσο και την εισαγγελία, χαρακτηρίζοντας τη μη δημοσιοποίηση του περιστατικού «σκάνδαλο». Ενώ επιπλέον τόνισε πως δεν υπάρχει κατάρτιση των αστυνομικών για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, όταν δηλαδή κάποιος τελεί υπό την επήρεια ουσιών ή νοσεί από ψυχική ασθένεια.
Η δημοσιοποίηση του περιστατικού έγινε τελικά ύστερα από την κυκλοφορία βίντεο σε ελληνική ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου και στη συνέχεια διαδόθηκε και στη Γερμανία. Το βίντεο από τη σύλληψή του, δείχνει την αδερφή του Γιώργου Ζαντιώτη να ζητάει κλαίγοντας από τους αστυνομικούς να σταματήσουν, λέγοντας πως ο αδερφός της δεν έχει κάνει τίποτα, με τους αστυνομικούς να της ζητάνε να κλείσει την κάμερα και να απομακρυνθεί. Όπως ήταν αναμενόμενο, το βίντεο προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τις τοπικές αρχές να καλούνται να εξηγήσουν γιατί απέκρυψαν το περιστατικό. Μετά από αυτό ήρθε και η δημοσίευση της νεκροψίας, η οποία σύμφωνα με την αστυνομία δεν έδειξε ότι ο θάνατος του προήλθε από την άσκηση βίας από τρίτους.
Η υπόθεση δόθηκε για διαλεύκανση στο αστυνομικό τμήμα της γειτονικής πόλης της Χάγης (να μη συγχέεται με την ομώνυμη ολλανδική πόλη), για λόγους αντικειμενικότητας. Δεν είναι η πρώτη φόρα που συμβαίνει αυτό, με το τμήμα της Χάγης να έχει αναλάβει ρόλο επιτηρητή όταν παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν στο Βούπερταλ, αλλά και το αντίστροφο. Τον περασμένο Ιούνιο το αστυνομικό τμήμα είχε αναλάβει την έρευνα για τον πυροβολισμό ενός ταραχοποιού στο σπίτι του με ένα υποπολυβόλο και το 2019 για τους πυροβολισμούς που οδήγησαν στον θάνατο ενός 25χρονου.
Το θέμα, όπως αναμενόταν, έφτασε και στο τοπικό κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη. Επί ένα τέταρτο της ώρας, οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούσαν να συζητηθεί το περιστατικό στην επιτροπή των εσωτερικών υποθέσεων. Όταν έφτασε όμως η ώρα της συζήτησης, δεν υπήρξε ούτε μία ερώτηση προς τον υπουργό. Την ίδια συμπεριφορά έδειξαν και τ’ άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Πράσινοι και η Εναλλακτική για τη Γερμανία, με τη συζήτηση να ολοκληρώνεται τελικά μετά από 10 λεπτά! Μόνο το κόμμα της Αριστεράς -το οποίο βρίσκεται εκτός κοινοβουλίου στο συγκριμένο κρατίδιο- προέβη σε δηλώσεις μέσω του εκπροσώπου του, Τζουλς Ελ-Κατίμπ, ζητώντας οι περιπτώσεις θανάτου υπό αστυνομική κράτηση να γνωστοποιούνται από πριν κι όχι μετά από δημόσια πίεση.
Τις επόμενες μέρες, οργανώθηκαν πορείες διαμαρτυρίας, όχι μόνο στο Βούπερταλ, αλλά και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, όπως στο Αμβούργο και τη Φρανκφούρτη. Σε μία από αυτές, η αδερφή του, Μαρία, κατήγγειλε πως οι δυο τους δεν είχαν μαλώσει το μοιραίο βράδυ, όπως αναφέρει η αστυνομική έκθεση, ενώ κατέθεσε και μήνυση μέσω του δικηγόρου της εναντίον των αστυνομικών που συμμετείχαν στο περιστατικό. Παίρνοντας τον λόγο στο δικαστήριο, αναρωτήθηκε γιατί δεν της έχει επιτραπεί ακόμα να δει το σώμα του αδερφού της, παρότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τον θάνατό του. Από την πλευρά του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο πρόξενος στο Ντίσελντορφ συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με αξιωματούχους τόσο στη Χάγη όσο και στο Βούπερταλ, ζητώντας τη γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Η υπόθεση φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις, παρά τις αρχικές προσπάθειες για τη μη δημοσιοποίησή της. Όπως είναι φυσικό, η οικογένεια του 25χρονου ομογενή θέλει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται τις επόμενες μέρες, με τη δημοσιοποίηση των τοξικολογικών εξετάσεων.


*Ο Α.Μ. ζει και σπουδάζει στη Γερμανία

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ