Αρχική » Γαλλία: Η «Μεγάλη Αντικατάσταση» και η μεγάλη ανησυχία

Γαλλία: Η «Μεγάλη Αντικατάσταση» και η μεγάλη ανησυχία

από Άρδην - Ρήξη

 

Α.Τ.

Η έγκυρη και σοβαρή εταιρεία δημοσκοπήσεων Harris Interactive δημοσιοποιεί σε εβδομαδιαία βάση κυλιόμενα κύματα καταγραφής της στάσης του γαλλικού εκλογικού σώματος ενόψει των Προεδρικών Εκλογών της άνοιξης του 2022.

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, περιέλαβε στα στοιχεία που δημοσιοποίησε 2 ερωτήσεις που σφυγμομετρούν την στάση της γαλλικής κοινωνίας πάνω στο ζήτημα της ‘μεγάλης αντικατάστασης’, δηλαδή την μεταβολή της δημογραφικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Γαλλίας σα συνέπεια της πολυδεκαετούς μαζικής μετανάστευσης προς τη χώρα.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης, δείχνουν ότι η «μεγάλη αντικατάσταση», από εκεί που ήταν ένα σενάριο που παρέπεμπε αποκλειστικά στην θεματολογία και την ατζέντα της ακροδεξιάς, όπως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια, πλέον συνιστά την μεγάλη ανησυχία των Γάλλων ανεξαρτήτως μάλιστα κομματικής τοποθέτησης. Από μια άποψη, το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί ‘κεραυνό εν αιθρία’, αρκεί κανείς να αναλογιστεί τον κοινωνικό κατακερματισμό που έχει προκαλέσει η ισλαμική κοινωνική οργάνωση ενός μεγάλου μέρους μεταναστών μουσουλμανικής προελεύσεως στη Γαλλία, ή, την ένταση των τρομοκρατικών χτυπημάτων που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια εκεί –από το Μπατακλάν, το Σαρλί Εμπντό, ή την επίθεση του λεωφορείου στο πλήθος στην Νίκαια– μέχρι τον αποκεφαλισμό του δασκάλου Σαμιουέλ Πατί.

Στον 1ο πίνακα, λοιπόν, της Harris Interactive το κοινό της δημοσκόπησης ερωτάται για την πιθανότητα υλοποίησης της ‘μεγάλης αντικατάστασης’:

Το 61% του συνόλου των ερωτηθέντων απαντάει ότι θα συμβεί (27% συμβαίνει, 34% κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί), ενώ το 39%, ότι δεν θα συμβεί. Ενδιαφέρον έχουν οι τοποθετήσεις ανάλογα με την εκλογική εκτίμηση: Οι συμπαθούντες των δύο κομμάτων της αριστεράς, Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν), και Σοσιαλιστικό Κόμμα (Μοντεμπούρ), πιστεύουν ότι η Μεγάλη Αντικατάσταση θα συμβεί κατά 44%, εκείνοι του κόμματος του Εμμανουέλ Μακρόν (Η Δημοκρατία Μπροστά!) κατά 52%, ενώ οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων, του ιστορικού κόμματος της δεξιάς που πλέον έχει επιλέξει ως υποψήφια για τις Γαλλικές Προεδρικές την Βαλερί Πεκρές, 72%. Συντριπτική είναι η αποδοχή του κινδύνου της ‘μεγάλης αντικατάστασης’ από τους ψηφοφόρους του Εθνικού Συναγερμού, κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ εξίσου σημασία έχει ότι και το 56% των ανένταχτων τοποθετείται με τον ίδιο τρόπο. Το μικρότερο ποσοστό βρίσκεται στους Πράσινους (30%).

Στην 2ο πίνακα ερωτάται η άποψη του κοινού, για το εάν ανησυχεί από την προοπτική της μεγάλης αντικατάστασης:

Το ποσοστό εδώ όσων ανησυχούν είναι υψηλότερο κατά έξι μονάδες (67% – 38% ανησυχούν πολύ, και 29% μάλλον ανησυχούν). Αντιστοίχως, η ανησυχία αυξάνει και σε όλους τους ψηφοφόρους των κομμάτων [πλην της Ανυπότακτης Γαλλίας]: Σοσιαλιστές 53%, Πράσινοι 41%, Η Δημοκρατία Μπροστά (61%), Ρεπουμπλικάνοι (83%), Εθνικός Συναγερμός (93%), Ανένταχτοι (64%).

Η έρευνα έρχεται να καταγράψει την κεντρικότητα του μεταναστευτικού και πολυπολιτισμικού αδιεξόδου, στην προεκλογική ατζέντα, ενόψει των εκλογών του 2022. Διόλου, τυχαία (βλ. κάτωθι πίνακα, πηγή Wikipedia), οι υποψήφιοι που βρίσκονται στην πρώτητετράδα των δημοσκοπήσεων (Μακρόν, Πεκρές, Λεπέν, Ζεμούρ, ) έχουν το ζήτημα πολύ ψηλά στην ατζέντα τους. Μόνο ο επικεφαλής την ‘Ανυπότακτης Γαλλίας’  ο Μελανσόν που πρόσκειται στην αριστερά, υπερθεματίζει  για την ‘κρεολοποίηση’ της Γαλλικής κοινωνίας! Καθόλου τυχαία εισπράττει μόνο το 8-11% των προτιμήσεων στις δημοσκοπήσεις.

Δείτε την έρευνα της Harris Interactive, εδώ

Α.Τ.


Α.Τ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ