Αρχική » Η Τουρκία ονειρεύεται επιστροφή των αυτοκρατοριών

Η Τουρκία ονειρεύεται επιστροφή των αυτοκρατοριών

από Αλέκος Μιχαηλίδης

Του Αλέκου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο

Από τους κορυφαίους αρθρογράφους της ερντογανικής «Yeni Safak», ο Ιμπραχίμ Καραγούλ, έγραψε στις 15 Μαρτίου για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ανάλυσή του τρομάζει, κυρίως τις χώρες που απειλεί ο τουρκικός ιμπεριαλισμός, γιατί είναι ανάλυση που εγκυμονεί νέο μεσαίωνα, αν σκεφτεί κανείς πως η εφημερίδα λαμβάνει απευθείας γραμμή από το σουλτανάτο του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Καραγούλ γράφει, λοιπόν, άρθρο με τίτλο «Οι αυτοκρατορίες έκαναν comeback. Ήρθε το τέλος της ιστορίας για τους αδύνατους. Ο 21ος αιώνας για τους Τούρκους ξεκίνησε». Στο κείμενο υποστηρίζει πως οι αδύναμες χώρες θα οδηγηθούν στην καταστροφή μέσα στον 21ο αιώνα, όπως συμβαίνει στην Ουκρανία. Έπειτα, ισχυρίζεται πως υπήρχε πλάνο για «συρρίκνωση» της Τουρκίας, τόσο στο πεδίο της ενέργειας, όσο και σε αυτό των αγαθών, των πρώτων υλών, αλλά και στα γεωπολιτικά σχέδια ανά την υφήλιο. Και διερωτάται ποια χώρα θα ακολουθήσει την Ουκρανία, πάνω στην οποία «παίζεται» ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας-Κίνας.

Η σύγκρουση αυτή θα «καταπιεί» τις αδύναμες χώρες, επισημαίνει, γι’ αυτό… ήρθε η ώρα για νέες αυτοκρατορίες. Και καταλήγει, επαναλαμβάνοντας τη φράση «Η Τουρκία θα είναι η έκπληξη του 21ου αιώνα», διατυπώνοντας την άποψη ότι είχαν ετοιμάσει «ουκρανικό σενάριο» για τη χώρα του αλλά αυτή προχώρησε στην… εποχή των αυτοκρατοριών. Τα διαβάζουν αυτά οι φωστήρες μας; Αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο του νεοοθωμανισμού; Του αναθεωρητισμού;

ΑΛ.ΜΙΧ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ