Αρχική » Η επικοινωνιακή επίθεση της Άγκυρας και το σοβαρό έλλειμμα της Αθήνας

Η επικοινωνιακή επίθεση της Άγκυρας και το σοβαρό έλλειμμα της Αθήνας

από Αναδημοσιεύσεις

Του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr

Η Τουρκία έχοντας εξαπολύσει μία άνευ όρων διπλωματική και επικοινωνιακή επίθεση εναντίον της Ελλάδας είναι προφανές ότι επιδιώκει να συκοφαντήσει την Ελλάδα και να υπονομεύσει τη διεθνή εικόνα και τις συμμαχίες της. Παράλληλα, ετοιμάζει και στήνει πολεμικό σκηνικό.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είτε με τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν είτε με τις καθημερινές τοποθετήσεις κορυφαίων υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης δημιουργείται πλασματική εικόνα που παρουσιάζει την Ελλάδα ως χώρα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και προκαλεί εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην επικοινωνιακή επίθεση συμμετέχουν ενεργά ο τουρκικός Τύπος, το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η κρατική τηλεόραση TRT, που εκπέμποντας προγράμματα σε πολλές γλώσσες, αναπαράγει την τουρκική προπαγάνδα επηρεάζοντας έτσι την κοινή γνώμη σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Έχοντας διαθέσει μεγάλα κονδύλια τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς Ερντογάν, μέσω και της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατευθύνει ολόκληρο δίκτυο που τροφοδοτεί με χαλκευμένες ειδήσεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο στην Τουρκία και στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ και στον Αραβικό κόσμο.

Έχοντας στη διάθεσή του αυτός ο μηχανισμός υπερσύγχρονες δυνατότητες για δημιουργία γραφικών και μοντέρνων βίντεο που παρουσιάζουν εύγλωττα και εύπεπτα τις τουρκικές θέσεις και την «επιθετικότητα» της Ελλάδας, αποτελεί πραγματικό όπλο της τουρκικής διπλωματίας.

Πεδίο στο οποίο διακρίνεται ιδιαίτερα αυτός ο τουρκικός προπαγανδιστικός μηχανισμός είναι και το μεταναστευτικό. Μετά τις καθημερινές και συστηματικές «καταγγελίες» των τουρκικών Αρχών για την επαναπροώθηση και τις πράξεις βίας εναντίον των μεταναστών, επί μήνες, η εικόνα έχει βρει πρόσφορο έδαφος για αναπαραγωγή σε μεγάλα ΜΜΕ της Ευρώπης.

Σοβαρές είναι οι συνέπειες τόσο για τη συνολική εικόνα της χώρας όσο και πιο συγκεκριμένα για την επίδειξη αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Ωστόσο, ο μηχανισμός αυτός προβάλλει διαρκώς και τα ζητήματα που εγείρουν στη Θράκη οι ακραίοι της μειονότητας με τρόπο που και στην τοπική κοινότητα προκαλείται αναστάτωση και η εικόνα της Ελλάδας αμαυρώνεται στον Αραβικό – Μουσουλμανικό κόσμο.

Μόλις χθες, το TRT στο αγγλόφωνο πρόγραμμά του μετέδωσε «ρεπορτάζ» που παρουσίαζε τα «ιστορικά υπολείμματα» στη Ρόδο, τζαμιά, μεντρεσέδες, λουτρά, τάφους, βιβλιοθήκες, κρήνες της οθωμανικής εποχής που μαρτυρούν τη μακρά τουρκική παρουσία στο «νησί του Αιγαίου» (σ.σ. αναφορά που διαφοροποιείται από τον όρο «Ελληνικά νησιά»)…

Το ρεπορτάζ είχε σαφή συμβολισμό με δεδομένες και τις τελευταίες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, οι οποίες αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά και κάνουν μάλιστα λογο για «νησιά υπό κατοχή».

Σε αυτή την επικοινωνιακή επίθεση, δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν έχει μπορέσει να απαντήσει αποτελεσματικά, καθώς ούτε αντίστοιχος μηχανισμός υπάρχει ούτε συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών ενημέρωσης των υπουργείων και φορέων που εμπλέκονται σε ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τα καθημερινά τουρκικά δημοσιεύματα και οι ανακοινώσεις για επεισόδια με μετανάστες που χάνουν την ζωή τους «με ευθύνη της Ελλάδας», είτε μένουν αναπάντητα είτε μια τυπική διάψευση που εκδίδεται από το αρμόδιο υπουργείο, χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών με τη Διεύθυνση Ενημέρωσης έχει κάνει ορισμένα βήματα τουλάχιστον με τη λειτουργία ιστοσελίδων στις ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό αλλά και με τη χρήση του twitter ώστε να προβάλλει κατά το δυνατόν τις ελληνικές θέσεις και απαντήσεις στους τουρκικούς ισχυρισμούς και στην προπαγάνδα της Άγκυρας.

Όμως και έτσι είναι πολύ μικρή η δυνατότητα προβολής και διάχυσης των ελληνικών απαντήσεων και επιθέσεων στη διεθνή κοινή γνώμη λόγω έλλειψης ειδικού μηχανισμού και φυσικά λόγω στενότητας πόρων.

Η τελευταία σημαντική παρέμβαση του ΥΠΕΞ ήταν η έκδοση σειράς χαρτών όπου καταγράφεται διαχρονικά η κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και πάλι όμως αυτή η πρωτοβουλια δεν είχε συνέχεια.

Σημαντικό έλλειμμα συνιστά επίσης το ότι δεν υπάρχει δυνατότητα προβολής ειδήσεων και θέσεων από την Ελλάδα στην τουρκική ή στην αραβική, ακόμη και στην αγγλική ή γερμανική γλώσσα. Και έτσι δεν υπάρχει επαφή με την τουρκική κοινή γνώμη, η οποία αν λάβουμε υπόψη και τις δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για ψύχραιμη παρουσίαση των ελληνοτουρκικών θέσεων. Να εξηγηθεί το πώς και το γιατί ο αναθεωρητισμός του κ. Ερντογάν δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας της Τουρκίας…

Και έτσι να γίνει τουλάχιστον προσπάθεια ώστε να αμβλυνθεί και να εξουδετερωθεί το ανθελληνικό κλίμα που καλλιεργεί συστηματικά η πολιτική ελίτ της χώρας.

Βεβαίως μια δημοσκόπηση όπως η χθεσινή δεν ακυρώνει τον τουρκικό αναθεωρητισμό κατά της Ελλάδας, αν και πάντως αποδυναμώνει την αντίληψη που επικρατεί σε κύκλους στην Αθήνα ότι η επιθετικότητα της τουρκικής ηγεσίας εκπορεύεται από εκλογικούς σχεδιασμούς και σκοπιμότητες.

Προφανώς τα ελληνοτουρκικά δεν θα κριθούν με όρους επικοινωνιακούς, αλλά δεν μπορεί να χάνουμε τέτοιους αγώνες από τα αποδυτήρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ