Αρχική » Ρεκόρ πληθωρισμού στην Ουγγαρία & μαζικές διαδηλώσεις

Ρεκόρ πληθωρισμού στην Ουγγαρία & μαζικές διαδηλώσεις

από Άρδην - Ρήξη

Με πληροφορίες από το reuters.com, και το Bloomberg,

Χιλιάδες Ούγγροι –80.000 σύμφωνα με το Bloomberg– μεταξύ των οποίων δάσκαλοι και φοιτητές, διαδήλωσαν την Κυριακή στη Βουδαπέστη για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης, ζητώντας υψηλότερους μισθούς για τους εκπαιδευτικούς και περιορισμό του ραγδαίου πληθωρισμού που διαβρώνει τα εισοδήματα.

Περπατώντας σε μια γέφυρα πάνω από τον Δούναβη, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό όπως «Όρμπαν φύγε» και «Χωρίς δασκάλους, δεν υπάρχει μέλλον», λίγες ώρες αφότου ο Βίκτορ Όρμπαν δεσμεύτηκε να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα και να διατηρήσει ένα ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών, ακόμη και όταν η ΕΕ διολισθαίνει σε «οικονομική κρίση».

Αλλά στην τελευταία από μια σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η κυβέρνησή του απογοήτευσε τους εκπαιδευτικούς δίνοντάς τους πενιχρούς μισθούς.

Πρόσθεσαν ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος ξεπέρασε το 20% τον Σεπτέμβριο και εξακολουθεί να αυξάνεται, γίνεται αφόρητος.

«Είμαι εδώ… για τα παιδιά μου, πρέπει να υπάρξει αλλαγή», δήλωσε ο Gyongyi Bereczky, ταχυδρόμος, ο οποίος συμμετείχε στις διαδηλώσεις για πρώτη φορά. «Αυτός ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός… δεν μπορούμε πλέον να αποταμιεύσουμε καθόλου, απλά δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα καθώς οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη».

Ο πληθωρισμός άγγιξε το 20% για τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε

Οι δάσκαλοι και οι φοιτητές διαμαρτύρονται για υψηλότερους μισθούς, για μια λύση στην εντεινόμενη έλλειψη εκπαιδευτικών και για το δικαίωμα στην απεργία.

Καθώς η χώρα γιόρταζε την επέτειο της εξέγερσης του 1956 κατά της σοβιετικής κυριαρχίας, ο κ. Όρμπαν, ο οποίος επανεξελέγη για τέταρτη συνεχή θητεία τον Απρίλιο, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι το επόμενο έτος θα αποτελέσει πρόκληση με τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία.

«Ένας πόλεμος στα ανατολικά και μια οικονομική κρίση στη Δύση», δήλωσε ο Όρμπαν σε υποστηρικτές του στο Ζάλεγκερσεγκ, περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά της Βουδαπέστης, προσθέτοντας ότι υπάρχει «χρηματοπιστωτική κρίση και οικονομική ύφεση στην ΕΕ».

«Το 1956 μάθαμε ότι η ενότητα είναι απαραίτητη σε δύσκολους καιρούς… θα διαφυλάξουμε την οικονομική σταθερότητα, όλοι θα έχουν δουλειά, μπορούμε να υπερασπιστούμε το καθεστώς των πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας και οι οικογένειες δεν θα μείνουν μόνες τους».

Τα πλαφόν στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αποτέλεσαν βασικό πυλώνα της πολιτικής του Όρμπαν.

Όμως το κόστος του συστήματος εκτινάχθηκε φέτος λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει το πλαφόν για τα νοικοκυριά με υψηλότερη κατανάλωση από την 1η Αυγούστου.

Ο προϋπολογισμός του 2023 πρόκειται να τροποποιηθεί τον Δεκέμβριο, καθώς ο αρχικός που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, προέβλεπε ανάπτυξη 4,1% και πληθωρισμό 5,2% για το επόμενο έτος.

Τα στοιχεία αυτά έχουν πλέον καταστεί παρωχημένα λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού σε διψήφια νούμερα. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται τώρα να επιβραδυνθεί στο 1% το επόμενο έτος.

Το ουγγρικό νόμισμα φιορίνι έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια σε μια κίνηση έκτακτης ανάγκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ