Τι να πιστέψουμε από όσα κατά καιρούς δηλώνει ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα; Είναι αντιφατική προσωπικότητα ή σκοπίμως διατηρεί μία διγλωσσία στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα;
Σήμερα εμφανίζεται χαμογελαστός με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και δίνει την εντύπωση ότι θα υπογράψει το συνυποσχετικό για τη ρύθμιση των θαλασσίων ζωνών μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Όμως ταυτοχρόνως διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία, η οποία υποκίνησε την ακύρωση των σχετικών συμφωνιών του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τη αλβανική ηγεσία. Ο Ράμα ήταν εκείνος που ζήτησε την ακύρωση μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ο Ράμα εμφανίζεται θιασώτης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του, αλλά παραλλήλως ευνοεί το σχέδιο της ένωσης Αλβανίας-Κοσσόβου, το οποίο ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα για τη Μεγάλη Αλβανία. Ευρώπη και Μεγάλη Αλβανία πώς συμβιβάζονται; Δεν μας το εξηγεί.
Ο Έντι Ράμα δηλώνει ότι σέβεται τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, αλλά οι μπουλντόζες στη Χειμάρρα κατεδαφίζουν ή καταπατούν ελληνικές περιουσίες με δική του εντολή ή με δική του εύγλωττη ανοχή.
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός μιλώντας προ ημερών σε δημοσιογράφο του EURACTIV κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξαπάτησε την Ευρ. Ένωση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε παρερμηνεία των λεγομένων του. Πάντως καθαρή συγγνώμη δεν ζήτησε.
Ο Ράμα σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά συχνά υποστηρίζει τις απόψεις των Τσάμηδων, οι πρόγονοι των οποίων συνεργάσθηκαν με τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές στη Θεσπρωτία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ελπίζω η αναβληθείσα επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις περιοχές της Ελληνικής Μειονότητας να πραγματοποιηθεί συντόμως. Ιδιαιτέρως να προσέξουμε τη Χειμάρρα, η οποία ενοχλεί τις εθνικιστικές φωνές μέσα στην Αλβανία. Δυστυχώς τόσες δεκαετίες μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος οι αλβανικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να μην αναγνωρίζουν τη Χειμάρρα ως περιοχή με ελληνικό πληθυσμό. Πρέπει να καταργηθούν οι διατάξεις των ολοκληρωτικών καθεστώτων του Χότζα και του Αλία που περιόριζαν τη μειονοτική ζώνη σε 99 χωριά.
Πρέπει επίσης να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για τη διεξαγωγή της απογραφής του πληθυσμού στην Αλβανία. Έχει προγραμματισθεί για φέτος. Η προηγούμενη είχε αμφισβητηθεί από την οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ της Ελληνικής Μειονότητας διότι δεν προσέφερε εγγυήσεις για αντικειμενική καταγραφή του αριθμού των Ελλήνων. Με λίγα λόγια η Αλβανία αναγνωρίζει 60.000 μέλη της Μειονότητας, ενώ η απογραφή που διοργανώθηκε από την ΟΜΟΝΟΙΑ κατέγραψε 280.000 Αλβανούς υπηκόους με ελληνική εθνική συνείδηση και καταγωγή.
Και ένα υστερόγραφο σε όλα αυτά. Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι επισκέφθηκε το Βατικανό και ζήτησε από τον Πάπα την αναγνώριση του Κοσσόβου. Έτσι θυμηθήκαμε ότι δίπλα στις 5 χώρες της Ευρ. Ενώσεως που δεν αναγνωρίζουν το Κόσσοβο (Ελλάς, Κύπρος, Ισπανία, Σλοβακία, Ρουμανία) υπάρχει και ένα μικρό, αλλά σημαντικό ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο δεν έχει αναγνωρίσει το “δεύτερο αλβανικό κράτος στα Βαλκάνια”. Και αν είναι επιφυλακτικός ο Πάπας που είναι Ρωμαιοκαθολικός, ακόμη πιο επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε εμείς που έχουμε άμεσο ενδιαφέρον για την Ορθόδοξη Χριστιανική κληρονομιά και τα θρησκευτικά μνημεία του Κοσσυφοπεδίου που έχουν υποστεί επιθέσεις.
Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.
Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων
Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube