Αρχική » Η Εύα Καϊλή, ο σπιτονοικοκύρης μου και ο πόλεμος των λόμπι

Η Εύα Καϊλή, ο σπιτονοικοκύρης μου και ο πόλεμος των λόμπι

από Δημοσθένης Γκαβέας

Πόσο μπορεί το Qatar-Gate να αλλάξει την Ε.Ε.;

του Δημοσθένη Γκαβέα από την huffingtonpost.gr

Υπάρχουν κάποιες συμπτώσεις, που ακόμη και εάν θέλεις, έστω για λίγο, να ζήσεις μια ήρεμη ζωή δεν σε αφήνουν.

Το Qatar Gate μπορεί να θεωρηθεί και ως το σκάνδαλο της δεκαετίας για την Ε.Ε. Ερευνητικά έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Τίθενται ζητήματα σε σχέση με τη δράση των λόμπι δίπλα και μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ερωτήματα για το πως οι βελγικές αρχές έφτασαν να ερευνούν τους εμπλεκόμενους, αλλά και για το εάν υπάρχουν ομάδες με αντίθετα επιχειρηματικά, ή άλλα συμφέροντα, όσον αφορά στην υποστήριξη του Κατάρ από την Ε.Ε., ιδίως σε σχέση – μεταξύ άλλων – με την απαλλαγή βίζας για τους πολίτες του Κατάρ και του Κουβέιτ, για 90 ημέρες στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όμως το προσωπικό μου ενδιαφέρον είναι ακόμα πιο έντονο, καθώς οι συμπτώσεις πάντοτε παίζουν τον ρόλο τους στη ζωή: Ένα από τα πρόσωπα που φέρονται να συμμετέχουν στο σκάνδαλο διαφθοράς στις Βρυξέλλες, είναι ο πρώην σπιτονοικοκύρης μου!

Το όνομα αυτού Niccolò Figà-Talamanca, γενικός διευθυντής της ΜΚΟ, No Peace Without Justice – και σπιτονοικοκύρης μου για δύο μήνες!

<strong>Niccolò Figà-Talamanca,</strong> γενικός διευθυντής της ΜΚΟ, <a href=
Niccolò Figà-Talamanca, γενικός διευθυντής της ΜΚΟ, No Peace Without Justice

Σ΄ένα από τα διαμερίσματα του Talamanca, ο οποίος σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Ansa έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση, έμεινα με την οικογένειά μου τους πρώτους μήνες της ζωής μας στις Βρυξέλλες, φθινόπωρο του 2022.

Επρόκειτο για μια τραυματική εμπειρία, δεδομένου ότι το σπίτι που μας νοίκιασε ήταν (ταπεινή μου γνώμη) ακατάλληλο για να ζήσει κάποιος, ίδιος στο κρύο κλίμα των Βρυξελλών.

Η επίσκεψη που δεχθήκαμε από υπεύθυνους του γραφείου διαχείρισης του διαμερίσματος, όταν αναδείξαμε το πρόβλημα, μας θύμισε ταινίες με τη μαφία. Το εκφοβιστικό ύφος του εκπροσώπου του, ο οποίος αρνείτο οποιαδήποτε βελτίωση επικαλούμενος την τοποθεσία, μας έκανε να καταλάβουμε ότι δεν θα ξεμπερδεύαμε έτσι εύκολα.

Η μάχη για να μετακομίσουμε σε άλλο σπίτι και να μην χάσουμε ένα σημαντικό ποσό που είχαμε προκαταβάλει ως εγγύηση, αλλά και το ενδεχόμενο να πληρώσουμε επιπλέον ρήτρα για το ”σπάσιμο” του συμβολαίου, μας ώθησε να αναζητήσουμε νομική καθοδήγηση.

Στο μεταξύ, μας περίμενε μία ακόμα μεγάλη έκπληξη, όταν προσπαθήσαμε να πληρώσουμε το ενοίκιο ηλεκτρονικά.

Ήταν αδύνατο, διότι οι λογαριασμοί που μας είχε υποδείξει ο ιδιοκτήτης εμφανίζονταν μπλοκαρισμένοι. Αυτό μας έκανε να φοβηθούμε, μήπως ο Niccolò Figà-Talamanca είχε θέματα με τις αρχές. Και, ναι, μας πέρασε αμέσως από το μυαλό, ότι θα μπορούσε να εμπλέκεται σε κάποια υπόθεση διαφθοράς – κάτι που επιβεβαίωσε εμμέσως και στέλεχος της τράπεζας.

.
.

Το γραφείο διαχείρισης του διαμερίσματος αρχικά δεν μας απαντούσε όσον αφορά την αδυναμία να καταβάλουμε το ενοίκιο. Μετά από πιέσεις, χωρίς να μας δώσουν εξηγήσεις, μας ζήτησαν να καταβάλουμε τα χρήματα σε αυτούς, αν και το συμβόλαιο που είχαμε υπογράψει δεν ανέφερε κάτι τέτοιο.

Αυτή ήταν η ευκαιρία μας να κερδίσουμε την υπόθεση τελικά, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε στο ειρηνοδικείο, κάτι που φαινόταν δύσκολο ως άρτι αφιχθέντες στη χώρα. Καταφέραμε να ξεμπλέξουμε, πριν πιάσουν τον κύριο Figà-Talamanca οι αρχές και εμάς ο βαρύς χειμώνας.

Και να που όλα ”δένουν”!

Ο Niccolò Figà-Talamanca είναι ο γενικός διευθυντής της No Peace Without Justice, μια οργάνωση που ασχολείται με τη διεθνή ποινική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Σύμβουλος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — και ιδρυτής της ΜΚΟ που ονομάζεται «Fight Impunity» (Πολεμήστε την Ατιμωρησία), είναι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος επίσης κρατείται από τις βελγικές αρχές.

Όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι, ότι πρόεδρος της ΜΚΟ «Fight Impunity» είναι ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι που διατηρεί θέση υψηλόβαθμου στελέχους στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και χαρακτηρίζεται από βελγικά ΜΜΕ ως εγκέφαλος της υπόθεσης.

O Pier Antonio Panzeri
O Pier Antonio Panzeri 

Οι δύο οργανώσεις, δηλαδή η «Fight Impunity» και η «Νο Peace Without Justice», της οποίας γενικός διευθυντής είναι ο Figà-Talamanca, έχουν την ίδια διεύθυνση στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στη Rue Ducale 21, αν και η «Νο Peace Without Justice» αναφέρει ότι έχει έδρα στη Ρώμη.

.Αριστερά τα στοιχεία επικοινωνίας και η διεύθυνση της Fight Impunity η οποία είναι η ίδια με την Νο Peace Without Justice όπως φαίνεται από την εικόνα στ΄αριστερά.
.Αριστερά τα στοιχεία επικοινωνίας και η διεύθυνση της Fight Impunity η οποία είναι η ίδια με την Νο Peace Without Justice όπως φαίνεται από την εικόνα στ΄αριστερά.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη της «Fight Impunity» εμφανίζονται να είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Γαζνέφ, η Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμα Μπονίνο, η οποία υπογραμμίζεται ότι είναι ιδρύτρια της «No Peace Without Justice».

Το σίγουρο είναι ότι όσο περνούν οι μέρες θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις, εκτιμούν άνθρωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ενώ στελέχη που έχουν γνώση για τη δράση των λόμπι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι, εκτός από τον άγαρμπο τρόπο με τον οποίο προσπάθησαν να υποστηρίξουν το Κατάρ, οι εμπλεκόμενοι είχαν τόση αυτοπεποίθηση που δεν σκέφτονταν καν να καλύψουν τα ίχνη τους και γι΄αυτό βρέθηκαν τόσα μετρητά στα σπίτια τους.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι δράση των λόμπι είναι νόμιμη και η διακίνηση «μαύρου» χρήματος μεταξύ ευρωβουλευτών περίπου ”κοινή πρακτική” εδώ και πολλά χρόνια.

Επιπλέον, εκτιμούν ότι μπορεί η αποκάλυψη του σκανδάλου να είναι αποτέλεσμα κινήσεων εκ μέρους ομάδων – κύκλων που έχουν λόγους να μην θέλουν την προώθηση των συμφερόντων του Κατάρ.

Ένα από αυτά είναι και το κείμενο που είχε θεσπιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο τον Ιούλιο που μας πέρασε και προέβλεπε την απαλλαγή από τις θεωρήσεις βίζας για τους υπηκόους του Κατάρ και του Κουβέιτ που ταξιδεύουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ για μέγιστη περίοδο 90 ημερών, με την επιφύλαξη συμφωνίας αμοιβαιότητας με αυτές οι δύο χώρες.

Κάτι αντίστοιχο ήλπιζε να επιτύχει και η Τουρκία η οποία θα βασιζόταν στην αρχή του δεδικασμένου, όμως έπειτα από αυτή την εξέλιξη τα σχέδιά της ναυαγούν, δεδομένου ότι την εβδομάδα από τις 12 Δεκεμβρίου και έπειτα οι Ευρωβουλευτές θα επικύρωναν αυτή την συμφωνία – κάτι που όμως έπειτα από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών δεν πρόκειται να συμβεί.

Τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί του συγκεκριμένου ζητήματος, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι όλοι οι φάκελοι και οι εργασίες που αφορούν τα κράτη του Κόλπου θα μπουν στον «πάγο».

Το επόμενο μεγάλο θέμα συζήτησης στις Βρυξέλλες είναι πως οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιτύχουν μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο στη δράση των λόμπι.

Έξω από το διαμέρισμα, το οποίο μου ενοικίαζε ο γενικός γραμματέας της «No Peace Without Justice», βρισκόταν η προτομή του Πορτογάλου Φερνάντο Πεσσόα. Μία ακόμα ενδιαφέρουσα σύμπτωση: ο συγγραφέας και ποιητής από την Πορτογαλία, συχνά επαναλάμβανε ότι τον τρομοκρατούσαν οι κάθε λογής ανθρωπιστές.

ΥΓ: Όσον αφορά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που ερευνώνται, ισχύει απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι οι δικαστικές αρχές να αποφανθούν διαφορετικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ