Αρχική » Προς εκπαραθύρωση της Τουρκίας…

Προς εκπαραθύρωση της Τουρκίας…

από Αναδημοσιεύσεις

Του Κώστα Στούπα από το capital.gr

“Ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητο” ανέφερε προχθές ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στους Financial Times,  ο οποίος χθες συνάντησε τον Βρετανό υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Είμαστε μια δοκιμασμένη χώρα, ένας δοκιμασμένος στρατός, που ποτέ δεν θα ενεργούσε αντίθετα στους συμμάχους μας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας” συνέχισε ο ίδιος.

Στην ίδια συνέντευξη ο Τούρκος υπουργός ανέφερε πως η Τουρκία έχει στρατηγική θέση στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ και φιλοξενεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε αεροπορική βάση κοντά στα σύνορα με Συρία, Ιράν και Ιράκ. Υπενθύμισε επίσης πως τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα περιπολούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα υπέρ του ΝΑΤΟ και πως η Τουρκία έχει εμποδίσει σε ρωσικά πολεμικά να περάσουν τα στενά του Βοσπόρου…

Αν παρατηρήσει κάποιος πίσω από τις γραμμές η συνέντευξη του Τούρκου αξιωματούχου αποπνέει ανησυχία που φτάνει στα όρια της απελπισίας.

Τη συνέντευξη αυτή θα πρέπει να την διαβάσει κάποιος ως αντίδραση σε κάποιες φωνές οι οποίες πληθαίνουν στη Δύση και οι οποίες διατείνονται ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποστηρίζει ο κ. Ακάρ. Πως δηλαδή: “Ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητο”.

Αν εξετάσει κάποιος αντικειμενικά τις παραμέτρους, ένα ΝΑΤΟ (μια συμμαχία των δημοκρατιών) με μέλος την Τουρκία είναι αδιανόητο.

Η συνέντευξη του κ. Ακάρ ακολουθεί με λίγες μέρες διαφορά τις δηλώσεις του πρώην συμβούλου ασφαλείας των ΗΠΑ κ. Τζον Μπόλτον.

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την άποψη ότι η παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση το 2023.

Αυτό οφείλεται στη σαφή απροθυμία των τουρκικών αρχών να τηρήσουν μια σκληρή αντιρωσική στάση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Κατά τον κ. Μπόλτον τους  επόμενους μήνες: “η ενότητα και η αποφασιστικότητα της Δύσης θα δοκιμαστούν πραγματικά στην πράξη. Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν λάβει την εκπληκτική απόφαση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά εμπορικοί και στρατιωτικοί εταίροι της Ρωσίας καθυστερούν αυτή τη διαδικασία.

Δυστυχώς, αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία, της οποίας η παρουσία στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αμφισβητηθεί το 2023, εάν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – πιθανότατα μέσω νοθείας – θα επανεκλεγεί στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο”.

Το καθεστώς της Άγκυρας διώκει τους πολιτικούς αντιπάλους πολλοί από τους οποίους έχουν ζητήσει άσυλο σε χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων η Σουηδία και η Φινλανδία.

Προκειμένου να μην μπλοκάρει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ζητά την έκδοση πολιτικών τους αντιπάλων κάτι που καταστρατηγεί την έννοια του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών χωρών όπως οι σκανδιναβικές χώρες.

Αυτό που συμβαίνει επί της ουσίας είναι πως η Τουρκία εξάγει το ολοκληρωτικό της μοντέλο στις χώρες της Δύσης.

Με την παρουσία της Τουρκίας στην καρδιά του ΝΑΤΟ αυτό που βιώνουμε είναι αυτό που είχε επισημάνει ο πρόεδρος Μακρόν πριν μερικά χρόνια, πως ζούμε τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ…

Είναι προφανές πως στην Τουρκία λαμβάνουν τα μηνύματα και προσαρμόζουν την τακτική τους ανάλογα. Αυτό είναι το νόημα των δηλώσεων του κ. Ακάρ…

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ