Αρχική » Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής

Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 12, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1998

Η Θράκη είναι μια περιοχή όπου τα έθιμα και οι λαϊκές πολιτισμικές εκφράσεις όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της ζωής των κατοίκων. Η πολιτιστική αυτή ιδιαιτερότητα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων (ιστορικών, γεωγραφικών, κοινωνικών κ.ά) και θα μπορούσαμε να αναγάγουμε την αρχή της σε μια μακραίωνη παράδοση με εμφανείς διονυσιακές επιβιώσεις. Όλα τα παραπάνω καθιστούν τη Θράκη προνομιακό χώρο για την επιστημονική έρευνα και οδήγησαν την πόλη της Κομοτηνής να προτείνει την ένταξή της στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων με ένα θεσμό που αφορά τα λαϊκά δρώμενα. Μέσα στα πλαίσια αυτά, ιδρύθηκε στην Κομοτηνή, το Μάιο του 1995, το Κέντρο Λαϊκών Δρώμενων Κομοτηνής που έχει διττό χαρακτήρα:

α) Ερευνητικό-Επιστημονικό με έμφαση στην καταγραφή δρωμένων, στη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, σε εκδόσεις, στη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, στη δημιουργία αρχείου κ.ο.κ β) Φεστιβαλικό-Καλλιτεχνικό που κύρια έκφανσή του είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων και φεστιβάλ όπου θα παρουσιάζονται παραδοσιακές εκφράσεις αλλά και σύγχρονες δημιουργίες με αναφορά ή πηγή έμπνευσης τα λαϊκά δρώμενα. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΪΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ

Στόχος του Κέντρου είναι η καταγραφή και η προβολή των λαϊκών δρώμενων και της λαϊκής μνήμης και γνώσης που εμπεριέχουν- τα λαϊκά δρώμενα αποτελούν ένα συμβολικό κεφάλαιο του οποίου η γνώση και η συνείδηση μας οδηγεί στην επανεξέταση της σχέσης μας με την παράδοση, τον πολιτισμό, με το κοινό μας παρελθόν. ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

1)      1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λαϊκών Δρώμενων με θέμα: «Παλιές μορφές και σύγχρονες εκφράσεις». Πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, 25-26-27 Νοεμβρίου 1994 με τη συμμετοχή διακεκριμένων εισηγητών, λαογράφων, θεατρολόγων, ανθρωπολόγων, διανοουμένων.

2)      Το Κέντρο Λαϊκών Δρώμενων Κομοτηνής διοργάνωσε με πλήρη επιτυχία το πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Δρώμενα: Σύγχρονα Μέσα και Τεχνικές Καταγραφής τους». Το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου 1996 στην Κομοτηνή και πλαισιώθηκε από παράλληλες εκδηλώσεις όπως:

✓      Δρώμενα στην παλιά Αγορά: εκδοχή αναβίωσης της παλιάς Αγοράς Κομοτηνής.

✓      Εκθεση φωτογραφίας λαϊκών δρώμενων της Θράκης και της υπόλοιπης Ελλάδας.

✓      Πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας επαγγελμάτων από την περιοχή της Κομοτηνής που τείνουν προς την εξαφάνιση όπως π.χ φουρναραίοι, τσαγκάρηδες κ.ά από τους φωτογράφους Θοδωρή Χουρμουζιάδη και Χρήστο Γαλάζιο.

3)      Συμμετοχή του Κέντρου Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής στη συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λουξεμβούργο (9-11 Οκτωβρίου 1996) στο πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές».

4)Ηθική και οικονομική στήριξη της προσπάθειας αναβίωσης του Θρακιώτικου Δρωμένου «Τζαμάλα» και παράλληλη καταγραφή του (ερασιτεχνική βιντεοσκόπηση) σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Αδριανής (26 Οκτωβρίου).

5) Το Κέντρο Λαϊκών Δρώμενων Κομοτηνής συμμετέχοντας στον εορτασμό της Αποκριάς και εμπνεόμενο από αυτήν πραγματοποίησε σεμινάριο παραδοσιακής μάσκας σε 100 μαθητές και 30 εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Αθηνών και διοργάνωσε πρόγραμμα κατασκευής παραδοσιακής μάσκας σε συνεργασία με τους μαθητές της Κομοτηνής και των Σ απών.

6)      Το Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εβριτών Ν. Ροδόπης αναβίωσε την Καθαρή Δευτέρα το λαϊκό δρώμενο «ΚΙΟΠΕΚ ΜΠΕΗΣ» (περιοχής Έβρου).

7)      Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού το Κέντρο οργάνωσε Διεθνές Συνέδριο για τη ζωή και το έργο του Θρακιώτη Λογοτέχνη Γεωργίου Βιζυηνού στις 28,29 και 30 Μαρτίου 1997. Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις: θεατρική παράσταση από το Κ.Ο.Β.Ε με το έργο «Το αμάρτημα της μητρός μου», προβολή ντοκυμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη παραγωγή του Κέντρου Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής με τη ζωή και το έργο του Γ. Βιζυηνού, καθώς επίσης και έκθεση βιβλίου.

8)      Το Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής στα πλαίσια του φετινού εορτασμού των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ 1997» συμμετείχε με έκθεση έργων ζωγραφικής με θέμα «Αγορά της Κομοτηνής», έργων που σχεδιάστηκαν από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών θεσσαλονίκης. Παράλληλα παρουσιάστηκαν και οι παραδοσιακές μάσκες που φιλοτέχνησαν οι μαθητές Κομοτηνής και Σαπών κατά την περίοδο της Αποκριάς.

9)      Στα πλαίσια επίσης των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ» στις 17 Μαΐου 1997 στο Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής παρουσίασε στο κοινό της Κομοτηνής το γνωστό συγκρότημα AMLIMA από την Αφρική με χορό της φωτιάς, του ψαρέματος και του βουντού σε ξυλοπόδαρα.

10)   Το Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής συνεχίζει το πρόγραμμα φωτογραφικής καταγραφής παραδοσιακών επαγγελμάτων Κομοτηνής και Νομού Ροδόπης με στόχο την έκδοση λευκώματος.

11)   Συνέχιση ηλεκτρονικής καταγραφής λαϊκών δρωμένων για τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου.

12)   Σύσταση Πολιτιστικού Χάρτη Λαϊκών Δρώμενων της Ελλάδας κατόπιν συνεργασίας με Πολιτιστικούς Συλλόγους Δήμων και Κοινοτήτων όλης της χώρας .

13)   Το Κέντρο διοργάνωσε με πλήρη επιτυχία τη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ με θέμα «Από τη Λαϊκή Παράδοση στην Έντεχνη Δημιουργία». Στη συνάντηση αυτή διερευνήθηκαν οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στη λαϊκή καλλιτεχνική έκφραση και την προσωπική δημιουργία των δημιουργών. (1-2-3 Νοεμβρίου 1997)

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ